Najotrovnija zmija na svijetu

Znanost

Najotrovnija zmija na svijetu

Najotrovnija zmija na svijetu, zanimljivosti o zmijama otrovnicama

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila podatke za zmije u kojima je navedeno kako od otprilike 600 poznatih zmija otrovnica njih samo 200 može ozbiljno naštetiti čovjeku. Zmije su oduvijek bile životinje koje kod većine ljudi izazivaju strah, nelagodu pa čak i gađenje. Razlozi mogu biti brojni, no većina se zapravo boji zmija bez ikakvog razloga. Većina zmija je bezopasna i zapravo ne doživljava čovjeka dokle god se ne osjećaju ugroženima. Koja je najotrovnija zmija na svijetu? Možda će vas iznenaditi činjenica da najotrovnija zmija na svijetu ne živi na kopnu nego u vodama Timorskog mora u Australiji a ime joj je Belcherijeva morska zmija. Samo nekoliko miligrama njenog otrova može ubiti tisuću ljudi. Prepoznatljivog je izgleda s crno žutim trakama po cijelom vitkom tijelu i može narasti do jednog metra. Njen susret s ljudima je minimalan pošto živi u moru i hrani se ribama i školjkama, no moguć je kada izađe na kopno u svrhu razmnožavanja i mijenjanja kože. Zanimljiva činjenica oko zmija otrovnica je ta da su morske zmije puno otrovnije od svojih kopnenih prijatelja. Iako su ugrizi morskih zmija rijetki, oni se događaju najčešće kada se zapletu u mreže ribara.

Najotrovnija zmija na svijetu, kako zmijski otrov djeluje na čovjeka

Naveli smo kako je najotrovnija zmija na svijetu Belcherijeva morska zmija, no koja je najotrovnija zmija na kopnu? Kopneni tajpan je druga po redu najotrovnija zmija na svijetu i također živi u Australiji, točnije njenih suhim dijelovima. Njen otrov usmrti miša za 3 sekunde, a čovjeka u roku sat vremena ako ne primi protuotrov. Kako zmijski otrov djeluje na čovjekov organizam? Zmijski otrov se sastoji od toksina koje one ispuštaju iz otrovnih žlijezdi u ranu, i tako paraliziraju i ubijaju žrtvu. Kemijski sastav zmijskom otrova je složen, najčešće se sastoji od bjelančevina koje djeluju kao neurotoksini, točnije oni truju periferni živčani sustav i koče disanje. Također mogu djelovati na srce ako su u pitanju kardiotoksični, dosta česti slučajevi su zapravo nekrotizirajuće prirode kada otrov uzrokuje odumiranje tkiva. Djelovanje zmijskog otrova se pokazuje u simptomima od blagih bolova u mišićima, povraćanju, pada krvnog tlaka, i do težih poremećaja poput zgrušavanja krvi pa i smrti radi paralize središta za disanje u mozgu, također može doći do srčanog zastoja. Na mjestu ugriza nastaje oteklina i bol i može izazvati gangrenu. Učinak zmijskog ugriza ovisi o mjestu ugriza, količini otrova i brzini ulaska otrova u organizam žrtve.

Najotrovnija zmija na svijetu, otrovne zmije u Hrvatskoj

Iako najotrovnija zmija na svijetu pliva u Timorskom moru i nema veze s Hrvatskom, imamo i mi naših zmija otrovnica na koje valja obratiti pozornost. U našim krajevima su opasni zmijski otrovi od riđovke, poskoka i planinskog žutokruga, njihov otrov ako dođe u veće krvne žile može uzrokovati poremećaje zgrušavanja krvi. Najviše slučajeva ugriza zmija kod nas se događa kada počne sezona lijepog vremena, točnije već u proljeće. Zmije s dolaskom toplijih dana izlaze iz svojih skrovišta i fokusiraju se na potragu za hranom i partnerima. Državni zavod za zaštitu prirode tako svake godine daje savjete kako bi mogli što bezbrižnije boraviti u prirodi, osobito na mjestima gdje navedene zmije žive. Ako se želite zaputiti u planine i područja koja su poznata po toplom kamenu tada bi valjalo da nosite duge hlače i gojzerice kako bi se zaštitili od potencijalnih ugriza. Također je dobro gledati ispred sebe i gdje stajete, a prije nego se odlučite nasloniti ili odmoriti provjerite mjesto. Nikada nemojte gurati ruke u nepregledna mjesta između drveća ili kamenja. Zmije u Hrvatskoj nisu rijetka pojava, upravo zato je bitno raspoznati o kojoj je zmiji riječ i pravilno reagirati. Što napraviti ako sretnete zmiju? Nemojte paničariti već ju lagano zaobiđite ili uplašite s udarcem noge u tlo kako bi ona otišla svojim putem. Svi znamo kako je Australija poznata po mnogim otrovnim životinjama, tako ne iznenađuje činjenica da je upravo najotrovnija zmija na svijetu upravo pronašla svoj dom tamo.

Tagovi: