Najbolji psi za djecu

Najbolji psi za djecu

Najbolji psi za djecu i kako izabrati?

Tema psi i djeca sa sobom donose brojna pitanja i isto tako mnogo različitih mišljenja. Kada dođe trenutak da roditelji odluče kupiti ili udomiti psa za kao dio obitelji postavljaju se razna pitanja poput: Koji su najbolji psi za djecu? Da li su psi dobri za djecu? Da li su oni opasni za malu djecu i da li se djeca smiju igrati s njim? itd. Odgovore na navedena pitanja su uvijek drugačija, bilo da dolaze sa strane veterinara, vašeg prijatelja ili poznanika, dresera pasa.

Jedno je sigurno, dosadašnja znanstvena istraživanja su pokazala da je poželjno da djeca odrastu sa psom nego bez njega. Ukoliko razmišljate o nabavci psa bitno je da ste upoznati s pasminama koje su prikladne za stan ili kuću, s pasminama koje se linjaju više ii manje, i sa pasminama koje su generalno više druželjubljubive od drugih.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, za tu izreku ste sigurno čuli i ako ste imali psa pored sebe znate kako je i istinita. Svi psi bez obzira na pasminu imaju sve tri navedene karakteristike: Odanost, inteligencija i ljubav. Odrastanje uz psa će vas obogatiti za osjećaj empatije, ljubavi, pažnje te povjerenja. Najbolji psi za djecu su upravo psi koji imaju sve nabrojano, a pod to možemo uvrstiti sve pasmine. Pasmina ne određuje kakav je pas, pas je onakav kakav se odgoji.

Koji su najbolji psi za djecu?

Nekim pasminama je možemo reći urođeno da se bolje slažu s djecom nego drugi, što ne znači da nema iznimaka. Pasminu bi trebali odabrati po: Prijateljskoj nastrojenosti, nježnosti prema djeci, razini energije i zaigranosti. Isto tako izaberite psa za kojeg ste svjesni da možete voditi brigu o njemu, jer psi baš kao i djeca zahtijevaju rad i traže vrijeme.

Ako želite osjećajnog psa koji voli neograničenu pažnju i fizičku aktivnost tada je Mađarska Vižla idealna za vas. Ukoliko želite manjeg psa za start a da je slatki, mišićav, slatkog pogleda i živahnog karaktera tada je Bostonski terijer savršen izbor. Želite ipak psa s dugom dlakom koji je pametan? Border Collie bi tada mogao biti za razmotriti. Krasi ga instinkt za okupljanje stada, što može rezultirati zabavnim igrama sa djecom.

Od srednjih pasmina treba izdvojiti Cavalier King Charles Spaniela koji je prirodno zaigran i strpljiv, ali krasi ga osobina da voli potrčati za onim što ga zanima. Tu bi također uvrstili i Beaglea koji je prirodno zaigran ali ih treba nadgledati u igri i reći im kada je dosta. Od malih psa na popisu koji su najbolji psi za djecu nalazi se i Mops koji je maza od psa ali ne oduševljava voljom za igranje, točnije njihova nezainteresiranost je velika mana.

Labrador Retriever i Zlatni Retriever su dvije najčešće pasmine koje se nalaze u obiteljima s djecom. Razlog? Osim što su prekrasnog izgleda, lako se treniraju, sve ih zanima i žele konstantno biti sa svojom obitelji. Na popisu koji su najbolji psi za djecu također možete pronaći i: Shih tzu, Bichon Havaneser, Buldog, Njemački ovčar, Stafordski Bul terijer.

Koji su najbolji psi za djecu i da li su psi i djeca dobra kombinacija?

Svakako da nema ljepšeg prizora od djece koje se igraju sa psom koji uživa u bacanju loptice, trčanju, i ostalim stvarima. Djeci je bez sumnje doživljaj imati bilo kakvog kućnog ljubimca, no upitajte dijete kojeg bi kućnog ljubimca najradije imala i pas je zasigurno prvi odgovor. Psi će posebnu naklonosti i pažnju davati najmlađim članovima u obitelji, osobito ako je pas bio prisutan u obitelji prije mališana.

Kada pogledate i odrasle pse i štence, možete primijetiti kako oni nikada ne napadaju manje od sebe, ista takva tolerancija je prisutna i kod djece. Imajte na umu da psi mogu biti ljubomorni i da im je potrebno vrijeme s vlasnikom jednako kao i vrijeme s mališanima. Nemojte bazirati svoje odluke o pasmini koju planirate uzeti na raznim Hollywood filmovima i pročitanim statistikama, ili samo na ideji kako bi to bilo lijepo.

Popis najbolji psi za djecu vam može donijeti samo primjere pasmina, ali sve ostalo je na vama. Najbolje bi bilo da si izaberete "kandidate" i da odete kod uzgajivača ili u sklonište i da provedete neko vrijeme uz pasminu kako bi vidjeli da li je to ono što želite. U odluku je bitno uključiti i dijete ili djecu, ali isto tako im je bitno objasniti da pas nije igračka i da je živo biće. Najbolji psi za djecu su oni koji će uživati u svakodnevnim aktivnostima i uživati u životu, a to su svi psi!


Tagovi: