Molitva srcu isusovu

Zanimljivosti

Molitva srcu isusovu

Molitva Srcu Isusovu, povijest pobožnosti Srcu Isusovu

Srce Isusovo danas slavimo nakon Tijelova, no povijest ovog blagdana doseže daleko u prošlost kada se dogodilo prvo ukazanje Srca Isusova. Pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu se pronalazi još kod srednjovjekovnih mistika u 16 stoljeću, dok tek u 17 stoljeću ono dobiva teološki temelj. Poticaj za uvođenje blagdana dolazi 1675 godine kada se Sv. Mariji Margareti ukazuje srce Isusovo, no tek 1765 godine papa Klement XIII dopušta slavlje navedenog blagdana. Navedeni blagdan su slavili samo biskupi onog vremena, ali u kratkom vremenu ono se slavi u svim crkvama. Nakon što se blagdan srca Isusova krenuo slaviti po mnogim biskupijama diljem svijeta, papa Pio IX 1856 godine određuje da se blagdan slavi u svim Katoličkim crkvama. Molitva Srcu Isusovu postaje dio navedenog blagdana. Molitva Srcu Isusovu se danas gleda kao na molitvu koja nam može pomoći u teškim trenucima, uči nas kako je srce Isusovo otvoreno za sve one koji imaju vjeru i nadu.

Molitva Srcu Isusovu, molitve svetaca

Blagdan Presvetog Srca Isusova slavimo u petak nakon Tijekova. Katolici obilježavaju cijeli lipanj kao mjesec koji je posvećen Presvetom Srcu Isusovom. Rimski pape su nas često podsjetili kako pobožnost prema Srcu Isusovom ima čvrsti temelj u svetome pismu. Zapisano je kako Isus koji je jedno s Bogom Ocem poziva sve svoje učenike da žive u prisnome zajedništvu s njim, da usvajaju njegove osobine i njegove riječi kao pravila njihova ponašanja, dok sebe objavljuje kao učitelja koji ima ponizno srce. Prva molitva Srcu Isusovu nastaje s strane Sv. Marije Margarete koje je doživjela njegovo ukazanje. U svojoj molitvi ili posveti ona sa svojim imenom govori o tome kako se posvećuje presvetom Srcu Isusa, daje svoje cijelo biće njemu da ju vodi kroz život. Važno je naglasiti da je Sv. Marija Margareta napisala tri molitve za Srce Isusovo. Ako mi želimo moliti na način kao i ona da Isus otvori svoje srce nama, važno je da molimo u svoje ime i da molitva Srcu Isusovu bude naša misao.

Molitva Srcu Isusovu, kako prakticirati molitvu

Za određene molitve se vjeruje kako imaju veću moć nad drugima, molitva Srcu Isusovu je upravo jedna od takvih. U navedenoj molitvi mi tražimo da nam Isus širokih ruku otvori svoje srce koje je puno vječne dobrote koja će nas uvijek pratiti. Jedna molitva može imati jaku veliku moć i utjecaj, no važno je naglasiti kako su svakodnevne molitve te koje čine bitnu razliku u našim životima. Svakodnevne molitve nam pomažu da budemo motivirani za život pred nama, dok molitva Srcu Isusovu nam pomaže da budemo dobri kao i naš Gospodin. Iako u navedenoj molitvi tražimo dobrotu, u njoj kao i svakoj drugoj molitvi možemo zatražiti sve ono što nam je potrebno. Kako prakticirati molitvu? Bez obzira o kojoj je molitvi riječ nitno je da za nju odvojimo određeno vrijeme kao i mir i tišinu. Molitve su naši osobni razgovori u kojima mi Bogu iznosimo sve naše najintimnije osjećaje i želje. Molitvu možemo prakticirati zapravo bilo kada i bilo gdje, bitno je da ona ima namjeru.

Tagovi: