Mogu li se gljive zamrznuti

Mogu li se gljive zamrznuti

Kako pravilno skladištiti gljive?

Gljive se smatraju sezonskom namirnicom, pa se stoga mnogi pitaju da li se one mogu zamrznuti i naknadno pripremiti? Ako volite gljive onda ste vjerojatno svjesni kako se one veoma brzo kvare i kako zahtijevaju što bržu pripremu. Da li se one mogu zamrznuti? Da. U hladnjaku mogu stajati do tjedan dana, ali u zamrzivaču mogu trajati i dulje. No, prije procesa samog zamrzavanja važno je da su svi plodovi mladi i svježi kako bi mogli dulje stajati i zadržati svoju svježinu nakon obrade.

Kako ih držati u hladnjaku, a kako u zamrzivaču? Iako se većina voća i povrća drži u plastičnim vrećicama, to se ne preporučuje kod gljiva. One bi se trebale držati u papirnatim vrećicama, u posebnom odjeljku koji je predviđen za čuvanje voća ili povrća. Ukoliko ih planirate zamrznuti, tada imajte na umu da se one moraju prethodno blanširati. Nakon blanširanja potrebno ih je dobro ohladiti, raspodijeliti i pakirati u plastične vrećice ili posudama.

Je li moguće zamrznuti gljive i kada je to potrebno napraviti?

I dok se mnoge namirnice mogu zamrznuti svježe, isto ne vrijedi za gljive. Prije procesa zamrzavanja one se moraju blanširati, ohladiti i tek onda pakirati u za to posebne predviđene vrećice. Kada blanširate gljive u vodu je poželjno dodati nekoliko kapi octa kako one ne bi izgubile svoju prirodnu boju. Koliko dugo se mogu držati u zamrzivaču? Poželjno je do 6 mjeseci. Da li se one mogu zamrznuti s posebnim umakom ili ne? Možete ih zamrznuti po želji, no potrebno je imati na pameti da ako ih zamrzavate već pripremljene u umaku da ćete prilikom odmrzavanja dobiti vodenasti okus.

Umaci koji su na mliječnoj bazi mogu pokvariti okus jela nakon duljeg stajanja u zamrzivaču. Osim navedenog, nije poželjno da pripremljeno jelo s gljivama naknadno zamrzavate. Zašto? Naknadnim podgrijavanjem ili s novom pripremom možete osloboditi štetne spojeve koji mogu ugroziti vaše zdravlje. Zamrzavanje gljiva nije jedini način za njihovo skladištenje, one se također mogu i sušiti ili kiseliti, ovisno o tome što vam je draže i kakav okus preferirate.

Kako zamrznuti gljive?

Gljive će tražiti posebnu pripremu prije procesa zamrzavanja. Kako ih zamrznuti? Priprema je sljedeća: Gljive temeljito očistite od mogućih nečistoća i uklonite sve drvenaste komadiće. Narežite ih na jednake ploške ili na četvrtine. Ukoliko su dovoljno male tada ih nije potrebno rezati. Očišćene i narezane ih pirjajte na ulju dok malo ne omekšaju i dok ne otpuste svoju vodu. Kada voda u potpunosti ispari ostavite ih da se ohlade. Ohlađene rasporedite u jednakom sloju na odabranom plehu koji je obložen s papirom za pečenje i stavite u škrinju.

Ako nemate dovoljno mjesta u zamrzivaču ili škrinji, tada ohlađene rasporedite u jednakom omjeru u vrećice za zamrzavanje i istisnite što više zraka možete. Vrećice označite s datumom zamrzavanja kako bi znali kada ste ih zamrznuli. Kako ih odmrznuti? Kako bi sačuvale svoji okus najbolje ih je odmrzavati unutar hladnjaka. U hladnjaku će se odmrznuti unutar 24 sata, nakon čega je potrebno samo ocijediti vodu i krenuti u pripremu,


Tagovi: