Mjesečeve mijene

Znanost

Mjesečeve mijene

Mjesečeve mijene, utjecaj mjeseca na naš život

Mnogi se mjesecu samo dive kao svjetlećoj kugli noćnog neba, no taj vjerni Zemljin prijatelj i pratilac je više od samo lijepe pojave na nebu. Ako promatrate mjesečeve mijene možete opaziti kako on uvijek iznova raste i smanjuje se, i upravo ta njegova osobina ima veliki utjecaj na život na našoj Zemlji. Mogli bi reći kako je mjesec na neki način naš vodič kroz život. Tako su primjerice Babilonci nekada koristili mjesečeve mijene kao znak trajanja 7-dnevnog razdoblja. Važno je naglasiti kako su se mijene također koristile za rast i razvoj određenih biljaka i tako odredile najbolje vrijeme za poljoprivredne radove. Nekada zaboravljeno znanje oko mjeseca se vraća u život mnogih od nas. Danas u kronobiologiji tako možemo pronaći i opise utjecaja mjeseca na zamiju. Danas se čak i najtvrdokorniji znanstvenici pitaju da li mjesec zaista ima utjecaj na nas kao ljude, na naše psihičko i fizičko zdravlje. Moramo uzeti u obzir da ljudsko tijelo sačinjava 70% vode, a svi znamo kako mjesec stvara plimu i oseku.

Mjesečeve mijene, faze mjeseca i njihov utjecaj

U razdoblju od samo mjesec dana Mjesec prolazi kroz 4 osnovne faze ili kako ih mjesečeve mijene, redom: Mlađak, prva četvrt, pun mjesec ili uštap, zadnja četvrt, svaka mjesečeva mijena traje 7 dana. Faze rasta mjeseca je najbolje uvijek iskoristiti za planiranje i početak nekih novih projekata ili avantura, također su odlične za rješavanje nezdravih navika i čišćenje našeg organizma. Upravo ovo je razdoblje kada se u skladu s našim biološkim ritmom punimo postupno s energijom. Mladi mjesec se usko povezuje s početnicima i povećanjem naše svijesti, tako da uz pomoć tablice koja sadrži mjesečeve mijene možete ustanoviti kada nastupa mlađak i kada možete krenuti s akcijom i koje očekujete pozitivan ishod. Kod mjesečevog opadanja, od uštapa do zadnje četvrtine i mlađaka se preporučuje opuštanje kao i meditacija. Također ovdje rane brže cijele i oporavak od bilo koje fizičke ili psihičke traume je brži. Navedene mijene se koriste i dan danas, osobito u vrtlarstvu.

Mjesečeve mijene, dijeta pomoću mjeseca

Da, dobro ste pročitali, mjesec tj. mjesečeve mijene imaju utjecaj i na naš organizam. Ako želite izgubiti do 3 kg tada je preporuka da probate sljedeću „dijetu“. Riječ je zapravo o postu koji traje 24 h i počinje od sata mjesečeva ulaska u fazu mlađaka ili uštapa, Za ovo vrijeme potrebno je piti 2-4 l vode dnevno. Neovisno da li želite mršavjeti ili ne, ovo je svakako dobar način da očistite svoj organizam od svih nepotrebnih toksina. Mjesečeve mijene mogu i imaju veliki utjecaj na čovjekov organizam, no nažalost mnogi su i dalje skeptični na navedenu temu. Ako želite smršaviti u vrijeme samog rasta mjeseca od mlađaka do uštapa je bitno jesti što manje kaloričnu hranu i nasuprot tome pri razdoblju mjesečevog opadanja možete se malo više opustiti jer se hrana teže prima. Mnoge su zanimljivosti vezane za mjesec i njegov utjecaj ne samo na nas ljude nego i na sav živi svijet na ovoj zemlji.

Tagovi: