Misar – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Misar - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Misar - akcija

Misar je lijek iz skupine benzodiazepina namijenjen liječenju anksioznosti, intenzivnog stresa i paničnih poremećaja. Aktivni sastojak lijeka je alprazolam. Djeluje antidepresivno, umirujuće i opuštajuće. Kao i svaki lijek iz ove skupine, može izazvati ovisnost i smije ga koristiti samo osoba za koju je propisan. Stoga se preporuča koristiti pod strogim liječničkim nadzorom i ne dulje od 12 tjedana. Vaš liječnik će razmotriti trebate li svom liječenju dodati druge lijekove, smanjiti dozu ili započeti s postupnim ukidanjem. Imajte na umu da nagli prekid terapije može imati suprotan učinak. Propisane doze kreću se od 0,25 mg do 0,5 mg tri puta dnevno. Ne uzimajte dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu. Treba naglasiti da doziranje ovisi o odgovoru svakog bolesnika i njegovom stanju. Koje kontraindikacije ima Misar? Ovaj lijek se ne preporučuje pacijentima s bolestima dišnog sustava, zatajenjem dišnog sustava, zatajenjem bubrega, trudnicama i dojiljama. Budući da se radi o brzodjelujućem lijeku koji je vrlo koristan kod napadaja tjeskobe ili panike, njegovu upotrebu treba pažljivo pratiti kako bi se spriječila ovisnost.

Misar - nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Misar može izazvati neke nuspojave koje mogu varirati. Simptomi se obično javljaju na početku liječenja i obično nestaju s vremenom ili smanjenjem propisane doze. Ako osjetite neugodne osjećaje, obratite se liječniku. Među najistaknutijim nuspojavama ovog lijeka su: vrtoglavica, glavobolja, mučnina, zamagljen vid, suha usta, razdražljivost, umor, sedacija, zatvor, proljev, povraćanje. Ostale nuspojave uključuju: pojačan ili smanjen apetit, zadržavanje mokraće, zbunjenost, promjenu koordinacije, poteškoće u fokusiranju pozornosti, ubrzan rad srca, menstrualne nepravilnosti, promjene u seksualnoj želji, nesanicu. Aktivni sastojak lijeka Misar alprazolam može uzrokovati interakcije s drugim lijekovima koje koristite. To su: drugi lijekovi koji uzrokuju depresiju središnjeg živčanog sustava, azolni antifungici, fluoksetin, spojevi koji inhibiraju određene jetrene enzime, lijekovi za liječenje HIV infekcije. Uvijek obavijestite svog liječnika o lijekovima koje uzimate, uključujući i one bez recepta. Tijekom liječenja Misarom druge lijekove koristite s oprezom. Nagli prekid terapije može izazvati intenzivnu bol u mišićima, glavobolju, poremećaj sna, nemir, napetost i razdražljivost. U težim slučajevima mogu se javiti halucinacije, napadaji, osjećaj trenja u udovima, preosjetljivost na svjetlost i zvukove te gubitak osjeta.

Misar - cijena, iskustva

Istodobna primjena lijeka Misar s alkoholnim pićima može izazvati ozbiljnu sedaciju i komu. Također treba napomenuti da ova kombinacija može imati posljedice na fizičko i psihičko zdravlje osobe. Stoga tijekom terapije izbjegavajte konzumiranje alkohola. Kao vrlo jak pripravak za liječenje anksioznosti, ne smije se koristiti u druge svrhe osim onih navedenih u uputama za uporabu. Izbjegavajte vožnju ili rukovanje strojevima dok uzimate ovaj lijek, jer može uzrokovati opuštanje mišića i dovesti do smanjene budnosti. Kao i drugi benzodiazepini, Misar također može izazvati razvoj fizičke ovisnosti i simptoma ustezanja nakon brzog smanjenja doze ili prekida uzimanja nakon dugotrajnog liječenja. Reakcije ustezanja obično se javljaju ako se lijek uzima u većoj dozi od preporučene ili ako osoba sama prestane uzimati lijek bez prethodne prilagodbe na niže doze. Ako imate bilo kakvih nedoumica o načinu primjene lijeka, obratite se svom liječniku. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturi ispod 25°C. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.


Tagovi: