Što je metroragija

Ljepota i zdravlje

Što je metroragija

Što je metroragija

Metroragija je poremećaj menstrualnog ciklusa koje je uzrokovano krvarenjem iz maternice koje nije povezano sa menstruacijom. Učestala i nepravilna krvarenja iz maternice različitog intenziteta mogu biti uzrokovana različitim uzrocima, a najčešće su povezani sa poremećajima rada hormona kojima se upravlja menstruacijom.

Ovaj poremećaj se naziva još disfunkcionalno krvarenje iz maternice koje je uzrokovano hormonima estrogenima, bez progesterona. Ovaj poremećaj može dovesti do hiperplazije endometrija gdje se endometrij ljušti nepravilno i nepotpuno, pa je krvarenje dugotrajno i obilno. Kod ovog poremećaja većina žena nema ovulaciju što je posljedica sindroma policističnih jajnika, no može biti uzrok i hipotireoza.

Metroragija može imati i nepoznat uzrok, no to mogu biti uz hormonalnu neravnotežu i disfunkciju jajnika i miomi koji su zapravo benigni tumori maternice, ali i polipi također benigne izrasline na maternici koji nastaju zbog visokih razina hormona. Intrauterini uložak koji se koristi za kontracepciju također može biti uzrok, te komplikacije u trudnoći, ali i rak maternice, jajnika ili vrata maternice, kao i neki lijekovi koji su protuupalni i antikoagulansi mogu uzrokovati poremećaj krvarenja maternice.

Metroragija simptomi

Simptomi koji ukazuju da je poremećaj metroragija, disfunkcionalno krvarenje maternice su ti da je krvarenje češće nego redovna menstruacija. Krvarenje se javlja između dvije menstruacije te je obilno i nepravilno. Ukoliko dolazi do takvog neobjašnjivog krvarenja potrebno je utvrditi uzrok nepravilnom krvarenju ukoliko nije povezano sa trudnoćom ili spontanim pobačajem.

Potrebno je utvrditi radi li se o miomima, polipima, raku maternice i ostalih reproduktivnih organa žene, da li postoje u maternici strana tijela koja uzrokuju pojavu metroragija. Ponekad je moguće da uslijed učestalih upala naročito cerviksa nastaju nepravilna krvarenja.

Tjelesnim pregledom, UZV maternice i jajnika otkrivaju se uzroci, a potrebno je napraviti i test na trudnoću kako bi se isključila trudnoća kao uzrok krvarenju. Testiraju se hormoni kako bi se otkrilo radi li ae o ovulacijskom ili anovulacijskom krvarenju u z pomoć razine serumskog progesterona. Također je moguća menstruacija sa pojavom velikih ugrušaka naročito kod prvog ili drugog dana menstrualnog ciklusa jer se oslobađaju antikoagulanti koji sprešavaju zgrušavanje krvi, no problem će nastati kada je menstruacija obilan jer može dovesti do anemičnosti.

Metroragija liječenje

Metroragija poremećaj krvarenja izvan menstrualnog ciklusa će se liječiti ovisno o uzroku. Ukoliko je uzrok miom ili poli, ali i rak maternice pristupit će se kirurškom liječenju i odstranjivanju uzročnika obilnog i nepravilnog krvarenja.

Kod hormonalne disfunkcije liječenje će se provoditi oralnim kontraceptivima koje će liječnik propisati način i doze kao lijek. Ponekad će oralni kontraceptivi biti propisani da se koriste četiri puta dnevno tokom tri dana, pa nastaviti dok krvarenje ne prestane. Ovakvo liječenje se može propisati i na period dulje od jednog mjeseca sve ovisi od slučaja do slučaja. Stoga ukoliko je liječenje potrebno obavezno se treba javiti specijalistu ginekologu koji će točno odrediti o čemu se radi i preporučiti liječenje prema individualnom slučaju.

Ukoliko krvarenja ne prestanu moguće je liječenje uz histeroskopijom kiretažom što predstavlja čišćenje i struganje endometrija maternice. Postoje i drugi načini kojima se metroragija liječi kao na primjer ako se radi o atipičnoj adenomatozna hiperplaziji endometrija liječenje će se provoditi posebnim lijekovima na bazi medroksiprogesteron acetata. Sve dakle ovisi od slučaja do slučaja, te će liječnik propisati individualno liječenje.

Tagovi: