Metode učenja za brzo pamćenje

Zanimljivosti

Metode učenja za brzo pamćenje

Metode učenja u modernom svijetu su prilagođene brzom ritmu života

Novi milenij je donio mnoštvo novih, boljih, bržih i učinkovitijih metoda učenja, neke od tih metoda još nisu u službenim obrazovnim sustavima, ali ih učenici i studenti naveliko prakticiraju širom svijeta. Metode učenja u modernom svijetu su prilagođene brzom ritmu života, a nove tehnike bile potrebne i zbog sve više činjenica koje kroz proces učenja treba zapamtiti.

Dok jedni zagovaraju već poznate tehnike vizualizacije i zapisivanja, drugi su, tragom tehnika brzog čitanja, osmislili cijele nove sustave brzog pamćenja. Što se zapisivanja tiče, nekada su neki blagonakloni profesori učenicima koje bi ulovili sa šalabahterom davali prolaznu ocjenu, jer su tvrdili da je onaj tko se potrudio napraviti šalabahter (skraćeno zapisivanje), morao nešto i zapamtiti i ovo nije anegdota. Metode učenja za brzo pamćenje kroz vizualizaciju isto nije tako nova. Nekada davno je djeci sugerirano da pročitaju lekciju prije spavanja, stave knjigu pod jastuk i zaspu sa slikom pročitanog u glavi i probudit će se sjećajući se svih detalja pročitanog.

Metode učenja kroz mentalne mape je postalo vrlo popularno

Čini se da ljudski mozak lakše, bolje i brže pamti slike nego gole činjenice, pa ne čudi omiljenost mentalnih mapa u procesu učenja. Metode učenja kroz mentalne mape je postalo vrlo popularno, no to je također spoj vizualnog i zapisanog koji morate sami napraviti, kao što su starije generacije radile svoje šalabahtere. Mentalna mapa sa svojom centralnom temom i razgranatim, bitnim činjenicama iz sadržaja koji učite se pretvara u vrlo pamtljivu sliku koju samo trebati dozvati u sjećanje prije ispita.

Metode učenja za brzo pamćenje kroz mentalne mape, tako organizirano znanje pojednostavljuje i olakšava memoriranje bitnog. Ključne riječi, karakteristične skraćenice, zgodne asocijacije sve to umreženo i povezano sa glavnom temom koju učite stvara dojmljivu i pamtljivu sliku u vašoj memoriji, koju trebate u ključnom trenutku. Naravno, ima i drugih mnemotehnika koje spadaju u takozvano neverbalno učenje. Nekima pomaže i slušanje glazbe tijekom učenja i to se zove Mozartov efekt, jer slušanje Mozarta zagrijava mozak.

Metode učenja uloga boja i glazbe u procesu učenja i pamćenja

Ako bilo koji tekst mjestimično obilježite raznobojnim markerima, obojene rečenice će vam se urezati u pamćenje, a boje su moćni okidači za sjećanje i prisjećanje na pročitane sadržaje. Metode učenja uloga boja i glazbe u procesu učenja i pamćenja, ako svoje mentalne mape izradite flomasterima u boji, one će biti još dojmljivije i još pamtljivije.

Što se glazbe tiče, slušajte onu vrstu glazbe koju volite, koja vam popravlja raspoloženje i opušta vas i to će ojačati vaš mentalni trening tijekom učenja. Koga briga što vaša mentalna mapa podsjeća na kornjaču, to je vaša mentalna slika i ona vama znači položen ispit. Uostalom kineska Knjiga promjena I Ching je bila zapisana upravo na kornjačinom oklopu samo rasporedom punih i isprekidanim crtama i aktualna je i nakon 6 000 godina. Metode učenja za brzo pamćenje kroz mentalne mape nije stvaranje dojmljivog umjetničkog djela, to je inteligentni način organiziranja sadržaja koji trebate naučiti.

Tagovi: