Melasma (hiperpigmentacija lica) – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Melasma (hiperpigmentacija lica) – uzrok, simptomi i liječenje

Melasma je dobila ime po melaninu

Hiperpigmentacija lica se događa do nakupljanja tamnijeg pigmenta u tamnijim nakupinama na jagodicama, čelu, vratu i podlakticama. Fleke, mrlje ili “krpice” smeđih, crnih ili crvenih tonova odudaraju od okolne, zdrave kože i obično su benigne, osim ako su na mjestu ozljede, tada se mogu zloćudno pretvoriti u melanom. Melasma je dobila ime po melaninu, pigmentu koji proizvodi ljudska koža i koji je na zdravoj koži jednolično raspoređen i određuje boju tena kod svakoga.

Melasma pogađa oba spola i češće pogađa tamnopute osobe. Pravi uzrok hiperpigmentacije kože nije poznat iako je uočeno da preveliko izlaganje UV zrakama potencira ovaj poremećaj kože, ali i hormoni možda imaju veću ulogu u nastanku ovih fleka i mrlja. Naime, primijećeno je da ove se mrlje pojavljuju u trudnoći ili nakon poroda, kao i kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju. Hiperpigmentacija nije ozbiljan zdravstveni problem, ali je veliki estetski problem svima koji se s njome moraju nositi.

Površinska, dubinska i kombinirana melasma

Prije započinjanja bilo kakvog liječenja hiperpigmentacije dermatolog će vam pomoću wood lampe utvrditi koji tip pigmentnog poremećaja imate. Postoje tri osnovna tipa, površinska, dubinska i kombinirana melasma. Površinsku hiperpigmentaciju je najlakše liječi jer je na površini kože, u njezinom gornjem sloju, dubinska hiperpigmentacija je samo u srednjem sloju i do nje ljekovite supstance malo teže prodiru, a liječenje obično treba provoditi duže vremena. Kombinirana hiperpigmentacija se mora liječiti strpljivo, jer će se površinske mrlje liječiti od onih dubinskih.

Melasma kod trudnica s vremenom izblijedi i posve nestane, a kod ostalih žena i muškaraca nikada ne nestane spontano. Liječenje se provodi sredstvima za izbjeljivanje kože, ljekovitim pilinzima koji djeluju na površinsku hiperpigmentaciju, a za dubinsku i kombiniranu se koriste kemijski pilinzi. Prvi rezultati izbjeljivanja kože kremama za lokalnu primjenu su vidljivi već za tjedan dana, ali za potpuno izbjeljivanje vam može trebati i više od šest mjeseci. Uklanjanje melanosoma, stanica koje stvaraju pigment se primjenjuje rjeđe, jer ga prate upale.

Melasma i prirodne terapije izbjeljivanja

Jedina prevencija hiperpigmentacije čuvanje od utjecaja sunca, čak i solarij može pogoršati stanje, zdrave navike, zdrava hrana i njega kože neagresivnim sredstvima za njegu i neutralnom kozmetikom. Zbog svrbeža, peckanja, crvenila, nadraženosti, pa čak i alergijskih reakcija na kreme za izbjeljivanje kože, osobe koje se muče sa pigmentnim mrljama na licu često istražuju kako stoje melasma i prirodne terapije izbjeljivanja i tu su malo hrabriji u eksperimentiranju, što je dobro, jer ipak, prirodno je prirodno.

Melasma dobro reagira na jabučni ocat koji se izvana koristi za izbjeljivanje i čišćenje kože, a oralno za izbacivanje toksina iz tijela. Betakaroten se u tijelu pretvara u vitamin A, vrlo je snažan antioksidans, a od njega se spravlja “trudnička maska”, za trudničke pjege, uz to se može također primjenjivati lokalno i oralno kao dodatak prehrani. Visoko je cijenjeno i ulje osušenih sjemenki marelica koje je bogato vitaminima A, C i E, koje hrani kožu i smiruje upalu.

Tagovi: