Melanoma – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Melanoma - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Melanoma i zašto nastaje?

Melanoma (melanom) se pojavljuje kada dođe do određenog poremećaja u stanicama koje su zaslužne za proizvodnju melanina/melanocitima koji će koži davati njenu boju. Normalno je da će se stanice kože razvijati na kontrolirani i uredan način, nove i zdrave stanice će izgurati starije prema površini gdje one umiru i gdje će se oljuštiti. Kada u stanicama nastupi oštećenje DNK, novije stanice će nekontrolirano rasti i tako stvarati sve više kancerogenih stanica. Iako se navedeno stanje pojavljuje rjeđe od karcinoma bazalnih stanica (BBC) i karcinoma pločastih stanica (SCC), melanom je itekako opasniji radi svoje sposobnosti brzog širenja na druge vitalne organe ako se ne liječi u svojoj ranoj fazi.

Melanoma će se najčešće razviti na vlasištu, licu, usnama, ušima, vratu, prsima, rukama, šakama i nogama. No, ovaj rak se može formirati i na ostalim područjima kože koje rijetko dolaze u doticaj sa sunčevom svjetlošću (Dlanovi, stopala, genitalno područje). Važno je naglasiti da nije svaka promjena na koži znak da postoji rak kože, i upravo zato je poželjno posjetiti liječnika ako postoji određena sumnja. Ukoliko postoji opravdana sumnja, liječnik će vas uputiti u danji proces otkrivanja raka. Rano otkrivanje raka kože daje veće šanse za uspješno liječenje.

Melanoma uzroci i simptomi

Rak kože najčešće nastaje kada dođe do pogreške (mutacije) u našim DNA stanicama kože. Mutacije će uzrokovati nekontrolirano razvijanje stanica, razvoj raka. Melanoma se najprije manifestira na gornjem sloju kože – epidermi. Područje pojavljivanja određuje i samu vrstu raka, kao i mogućnosti liječenja. Za veliki dio oštećenja DNA stanica u koži odgovorno je ultraljubičasto zračenje (UV). Izlaganje suncu ne objašnjava u potpunosti nastanak raka, jer određeni ljudi su cijelog života izloženi suncu i nemaju simptome raka kože.

Stručnjaci vjeruju kako i drugi čimbenici pridonose razvoju raka kože – izlaganje otrovnim tvarima, slabljenje imunološkog sustava. Kod koga se najčešće pojavljuje rak kože? Najčešće će se pojaviti kod osoba koje rade vanjske poslove, kod aktivnih sportaša, kod osoba koje uživaju u pretjeranom sunčanju. Ostali uzroci nastanka raka kože su: Izlaganje jakom i direktnom sunčevom svjetlu, obiteljska povijest raka kože, pretjerana osjetljivost kože a sunce, atipični madeži na koži, preko 50 običnih madeža po cijelome tijelu.

Kako se prepoznaje Melanoma? Prvi simptomi uključuju: Nesimetrične madeže, madeže s nepravilnim rubovima, madeži koji su tamniji i mijenjanju boju, madeži koji raste i mogu krvariti i boljeti na dodir, prištići koji ne prolaze a nalaze se na dijelovima kože koji su izloženi suncu, masnice koje nastaju na stopalu i ne povlače se, HPV virus, ranice u unutrašnjosti ustiju koje ne mogu zacijeliti, tamne mrlje ispod noktiju, guljenje kože.

Melanoma dijagnosticiranje i liječenje

Ukoliko sumnjate na određenu neobičnu izraslinu na koži, tada je potrebno obratiti se svome liječniku i vidjeti da li vam je potrebno dermatološko mišljenje. Liječnik vas može uputiti dermatologu, kirurgu ili plastičnom kirurgu na drugo mišljenje. Benigne promjene na koži nije jednostavno razlikovati, zato je uvijek bitno specijalističko mišljenje. Liječnik može zatražiti pacijenta da odradi biopsiju. Ovdje će se tijekom anestezije uzeti manji dio tkiva/kvržice i poslati na mikroskopsku analizu.

Uz navedeno i fizikalni pregled, liječnik vas može po potrebi uputiti na druge pretrage kako bi se vidjelo o čemu je riječ. Pretrage su od iznimne važnosti ako se želi utvrditi pravilna dijagnoza. Često osoba mora proći CT, MRI, rendgenske zrake – sve kako bi se vidjelo da li postoje potencijalne metastaze raka. Kako se liječi Melanoma? Rak kože se može uspješno liječiti, no potrebno je uzeti u obzir stavke poput dobi, općeg zdravlja, tip raka i mjesto raka. Mogućnosti za liječenje često variraju, no u praksi se najčešće primjenjuju sljedeći načini liječenja:

Kirurško liječenje – Kirurškim putem se uklanja rak i ponekad okolni dijelovi kože koji su zahvaćeni. Ponekad se uklanjaju i obližnji limfni čvorovi. Biološka terapija – Tretmani koji su biološke prirode stimulirat će imunološki sustav osobe i tako se uništavaju stanice raka. Kemoterapija – Liječenje koje će uključivati uzimanje lijekova koji ubijaju stanice raka. Kemoterapija se može uzimati putem tableta ili putem mišića/intravenozno. terapija putem zračenja – Uključuje liječenje s povišenom dozom rendgenskih zraka i drugih zraka koje ubijaju stanice raka. Navedena opcija se koristi onda kada se rak ne može u cijelosti ukloniti s kirurškim zahvatom.

Da li se Melanoma može spriječiti? Koža svakako pamti štetne učinke i nakon nekog vrijeme daje do znanja da su nastupile određene promjene. Kako bi smanjili rizik od oboljenja, potrebno je slijediti sljedeća pravila: Ukoliko se izlažete jakom suncu uvijek nanosite zaštitne kreme s najvećim faktorom, nikada se nemojte namjerno izlagati najjačem suncu, redovito pregledavajte svoje madeže i promjene na koži, izbjegavajte odlaske u solarije.

Tagovi: