Med od maslačka – pripravak za kašalj i prehladu

Hrana i piće

Med od maslačka - pripravak za kašalj i prehladu

Med od maslačka i hranjive vrijednosti maslačka

Maslačak je biljka koja raste na gotovo svakoj travnatoj površini, vrlo je rasprostranjen u našim krajevima, nalazi se na pašnjacima, vrtovima, parkovima, doslovce svugdje. Sigurno ste primijetili žutu glavu maslačka bogatu tankim duguljastim dijelovima cvijeta. Ako ste ga pokušali iščupati možete se i iznenaditi koliko je teško čupati maslačak sa korijenom jer njegov je korijen duboko u zemlji, stoga je to višegodišnja biljka koja se lako širi.

Med od maslačka možete pripraviti i sami od cvjetova maslačka koje ćete ubrati u proljeće, najbolje travanj ili svibanj kad je biljka još mlada. Ljekovitost maslačka očituje su u njegovom sastavu bogatom vitaminima A, B, E, K i C, željezom, kalcijem, magnezijem i kalijem. Pelud je glavni koncentrat ljekovitih spojeva zato ga pčelice i vole.

Uz sve to med od maslačka sadrži i antioksidanse kao što su beta karoten koji čiste tijelo od toksina i štetnih tvari. Maslačak je zbog svojih svojstava jedna od najljekovitijih biljaka koja može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema.

Med od maslačka na što djeluje

Med od maslačka djeluje blagotvorno na smanjivanje svih upalnih procesa u organizmu čovjeka i time utječe na kašalj i pomaže kod prehlade. Ovaj pripravak regulira glukozu u krvi, te snižava krvni tlak.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava utječe na reguliranje probave jer pomaže kod gastritisa, štiti rad jetre i bubrega, te štiti stanice tijela od oštećenja koja mogu nastati djelovanjem slobodnih radikala. Svojim djelovanjem iznutra štiti našu kožu od oštećenja UV zraka. Stoga se nerijetko koristi i za pomoć pri zarastanju rana i ožiljaka na koži.

Med od maslačka je vrlo snažan biljni pripravak koji uspješno pomaže kod liječenja kašlja i prehlade. Stoljećima je ovaj med bio tretiran glavnim lijekom za pluća koji uspješno liječi većinu plućnih bolesti. Također pomaže kod bolesti mjehura jer djeluje protuupalno kroz bubrege, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Uz to pomaže i kod liječenja kostiju. A glavna mu ja značajka da pomaže imunitetu kojeg jača, te time poboljšava opće stanje organizma.

Med od maslačka nedostaci

Med od maslačka treba uzimati pažljivo, ne pretjerivati jer kašalj se ne može ukloniti jednom žlicom meda. Konzumacija meda treba biti kontinuirana da bi imala uspješan učinak. Med od maslačka nikako nemojte stavljati u vrući čaj jer će time izgubiti svoja svojstva.

Ukoliko do sada niste nikada konzumirali ovaj med prvo krenite sa malim dozama kako biste vidjeli imate li kakvih reakcija. Naročito ako ste skloni alergijama na određene biljke. Alergijska reakcija neće biti jaka ukoliko uzmete malu dozu i može se pojaviti u obliku proljeva ili gastritisa. Također može doći i do pojave osipa na koži.

Kako se radi o medu, svakako pčelice neće obilaziti samo i isključivo maslačak, nego i druge biljke na koje ste možda alergični. Upravo zato se i preporučuje za početak uzeti malu dozu kako biste vidjeli reakciju. Ukoliko reakcije nema, med možete konzumirati uz čaj, namazan na kruh kao jutarnji doručak ili samo sa žlicom umjesto nekog slatkiša. Med je sladak i zadovoljit će vaše potrebe za slatkim.

Tagovi: