Masnoća u krvi – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Masnoća u krvi - uzrok, simptomi i liječenje

Što utječe na povišenu razinu masnoća u krvi

Izraz masnoća u krvi odnosi se na povišenu razinu kolesterola koja je iznad normalne. Kolesterol je vrsta masti koja se nalazi u našem tijelu i važna je za njegovo normalno funkcioniranje. Tijelo ga koristi za proizvodnju određenih hormona i vitamina D. Visok kolesterol je stanje u kojem je povišena razina masnoća, što znači da osoba konzumira hranu bogatu mastima, a jetra proizvodi dodatni kolesterol. Gotovo 70% kolesterola proizvodi jetra, dok ostatak dolazi iz prehrane. No, povećana proizvodnja kolesterola ukazuje na to da je razina masti premašila normalnu i što može biti vrlo opasno po zdravlje. Višak masnoće koji se nakupio u jetri sprječava proizvodnju enzima koji su vrlo važni za naš organizam, što otvara put raznim bolestima. Što utječe na povišenu razinu masnoća u krvi? Na ovo stanje utječu različiti čimbenici: genetsko naslijeđe, dijabetes, kronične bolesti, pasivni način života, nepravilna prehrana, uzimanje lijekova. Kako biste zaštitili svoje zdravlje, važno je znati prave uzroke ovog zdravstvenog problema.

Masnoća u krvi glavni simptomi

Koji su simptomi masnoća u krvi? Visok kolesterol je tiha bolest. Većinu vremena lako napreduje, a da osoba to ne primijeti. Kod osoba koje pate od masnoća u krvi, jedan od simptoma koji se može primijetiti je utrnulost koja onemogućuje pravilnu cirkulaciju krvi u tijelu i smanjen prijenos hranjivih tvari u mišiće. Taloženje kolesterola u krvi otežava cirkulaciju, što uzrokuje vrlo jake glavobolje, vrtoglavicu i mučninu. Poteškoće u regulaciji razine kolesterola rezultiraju problemima s kožom i upalom. Kada se masnoće nakuplja u arterijama, njihova elastičnost je niža, što uzrokuje da srce jače pumpa krv te uzrokuje hipertenziju i bol u prsima. Zadah iz usta znak je da postoji problem s masnoćom u krvi, jer njeno nakupljanje utječe na pravilan probavni proces. Dijagnoza masnoće u krvi postavlja se analizom laboratorijskih pretraga gdje se pokazuje promjena razine kolesterola. Visoka razina masnoće u krvi dijagnosticira se na temelju pretraga koje je propisao liječnik.

Kontrola i liječenje masnoća u krvi

Ljudima s visokim kolesterolom savjetuje se zdrava prehrana koja se temelji na prirodnoj hrani. Hrana životinjskog podrijetla sadrži kolesterol, pa prednost treba dati nemasnoj biljnoj hrani.
To uključuje povrće, voće i žitarice bogate vlaknima koja smanjuju apsorpciju masti. Uz uravnoteženu prehranu obavezna je tjelesna aktivnost i redoviti pregledi. U slučajevima kada je prisutna visoka masnoća u krvi, to predstavlja veći rizik za zdravlje osobe pa je potrebno koristiti određene lijekove. Uz preporuku liječnika, osoba može koristiti čajeve koji djeluju na apsorpciju triglicerida. Čaj od peršina ima blagotvoran učinak jer je bogat antioksidansima koji pomažu u smanjenju masnoća u krvi. Zeleni čaj ima svojstva koja ubrzavaju razgradnju masti i smanjuju visoke trigliceride. Kako biste smanjili masnoće u krvi i izbjegli potencijalne rizike, posjetite kardiologa koji će vam predstaviti plan zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. U teškim slučajevima, terapija uključuje uzimanje lijekova. Ako se ne liječi, ovaj problem povećava rizik osobe od ozbiljnih stanja – moždanog udara, bolesti srca, pankreatitisa, srčanog udara.

Tagovi: