Magareće mlijeko – što je, kako ga piti i gdje kupiti

Hrana i piće

Magareće mlijeko - što je, kako ga piti i gdje kupiti

Što je magareće mlijeko?

Magareće mlijeko se od davnina spominje kao dodatak zdravlju i ljepoti. Za Kleopatru se govorilo da se ona kupa u magarećem mlijeku kao tretman za njegu kože. Danas je mlijeko od magarca postao popularan sastojak za neke jogurte kao i za sireve. Također, ovo mlijeko se pojavljuje u proizvodima za njegu kože zahvaljujući svojoj reputaciji za hidrataciju kože.

S dobrim razlogom postoji velika pompa oko zdravstvenih prednosti magarećeg mlijeka. Nedavna istraživanja pokazuju da mlijeko od magarca može imati stvarne zdravstvene prednosti. Magareće mlijeko smatra se glavnom hranom jer ima tako značajne zdravstvene učinke. Istraživanja su pokazala da može potaknuti imunološku funkciju, poboljšati cirkulaciju i smanjiti upalu u laboratorijskim studijama. Može čak i smanjiti simptome dijabetesa tipa 2 kod ljudi. U nastavku ovoga članka ćemo vam reći više o tome koje su sve njegove prednosti, kada i kako se pije ovo mlijeko, te gdje sve može kupiti ili naručiti ovo mlijeko od magarca!

Kako i kada piti magareće mlijeko i koje su njegove prednosti?

Magareće mlijeko ima svojstva koja ga čine visokokvalitetnim dodatkom zdravoj prehrani. Vrlo je hranjiv i često ga mogu piti ljudi koji ne podnose kravlje mlijeko jer ima nizak rizik od alergije. Osim toga, jedno od prednosti magarećeg mlijeka je što je vrlo slično ljudskom mlijeku, te je stoga bolja zamjena za ljudsko mlijeko od kravljeg, što se pokazuje i kroz povijest jer se stoljećima koristilo za hranjenje dojenčadi. Magareće mlijeko obično ne sadrži patogene koji se prenose hranom koje možete pronaći u drugim vrstama mlijeka. To znači da ima duži rok trajanja prije nego što se počne kvariti.

Neka istraživanja su pokazala da može pomoći u smanjenju želučanih bolesti uzrokovanih virusima i bakterijama. Također može pomoći u poticanju rasta bakterija koje su dobre za crijeva. Sadrži proteine ​​koji mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje. U laboratoriju može stimulirati oslobađanje moćnih stanica imunološkog odgovora zvanih makrofagi, prirodne stanice ubojice i citotoksične T stanice. Ove stanice mogu smanjiti upalne reakcije vašeg tijela. Ujedno, neki istraživači vjeruju kako može smanjiti simptome kod osoba koje imaju dijabetes tip 2, jer ima visok postotak sirutke koja poboljšava metabolizam glukoze i otpor inzulina. Mlijeko od magarca možete konzumirati na svakodnevnoj bazi, no kao što se zna, s godinama čovjek ne treba puno mlijeka kao kada ste djeca, stoga je dobro umjereno ga konzumirati.

Gdje se može kupiti magareće mlijeko?

Magareće mlijeko nije tip proizvoda koji možete pronaći s ostalim mliječnim proizvodima u vašoj lokalnoj trgovini. Mlijeko pd magarca je veoma teško za proizvesti pošto magarci ne daju puno mlijeka. U Europi ima više proizvođača magareća mlijeka nego nego što ih ima negdje drugdje, poput primjerice u Sjedinjenim Državama. Postoje neke specijalizirane trgovine s organskom hranom koje u svojoj ponudi nude proizvode poput sira, jogurt ili te raznih napitaka koje su proizveden od magarećeg mlijeka.

Ujedno, mlijeko od magarca možete pronaći i u obliku praha, kojeg možete bez problema pronaći za naručiti preko interneta kod specijaliziranih online trgovina za zdravu hranu. Kod nas možete kupiti mlijeko od magarca od domaćih proizvođača koji uzgajaju magarce na svojim farmama, te ih ujedno možete kupiti na tržnicama i preko posebnih trgovina zdrave hrane. No, prije nego što krenete konzumirati magareće mlijeko i druge produkte koje sadrže mlijeko od magarca, dobro vam je da se ponajprije posavjetujete sa svojim doktorom ili nutricionistom o tome prije nego što krenete jer vam oni mogu reći je li ovo dobar izbor za vas i kako će vaše tijelo na to reagirati.

Tagovi: