Mačja trava ili metvica – što je i gdje kupiti

Zanimljivosti

Mačja trava ili metvica - što je i gdje kupiti

Što je mačja trava?

Mačja trava ili metvica je biljka koja je mačkama privlačna i neodoljiva jer utječe na ponašanje i raspoloženje mačaka. Ova biljka djeluje čak i na velike divlje mačke. Ova biljka pripada ljekovitim biljkama iz vrste mente koji svojim sastavom ima vrlo povoljan utjecaj na mačke, dok istovremeno utječe kao prirodni insekticid i pesticid koji djeluje na muhe i miševe jer oni ne podnose njen miris. Na mačke nema štetan utjecaj već djeluje na receptore u nosu mačaka te ima utjecaj poput droge za mačke. Međutim, ne preporučuje se ukoliko je mačka skotna.

Sastojak nepetalakton je taj sastojak koji mačke vole i on utječe na moždane stanice kod mačaka. Metvica ima različite utjecaje na mačkino ponašanje. Mačke se vole valjati pored biljke ako je nađu u vašem dvorištu, vole je lizati, žvakati, trljati glavu i tijelo o biljku.

Ljudi također mogu konzumirati mačju travu u obliku cigarete i djelovat će opuštajuće na čovjeka samo u manjem obujmu nego na mačke koje su puno manje od ljudi. Mačja trava kod mačaka potiče razvijanje hormona zadovoljstva u mačaka, zato ovu biljku mačke obožavaju.

Gdje se može nabaviti mačja trava i u kojem obliku

Metvicu možete nabaviti na web stranicama koje su specijalizirane za kućne ljubimce ili posjetom u obližnji pet dućan. Također, odnedavno mačja trava se može pronaći i na policama nekih drogerija. Ukoliko se ne želite baviti uzgojem biljke bilo da je držite u kući i u vrtu, metvica je danas dostupna u sušenom obliku, te nije pretjerano skupa. Ako niste do sada svojoj mački priuštili ovaj užitak, iskušajte prvo sa malim količinama pa gledajte reakciju.

Mačja trava je vrlo korisna ukoliko trebate mačku naviknuti na novi prostor koji je njoj nepoznat, na nove stvari i nove igračke za mačku. Također, korištenje ove biljke vrlo je korisno kada želite vašu mačku odučiti od grebanja namještaja i naučiti je da se koristi grebalicom. Posipajte malo metvice na grebalicu i vaš namještaj će biti siguran od grebanja i oštećenja.

Nabaviti možete metvicu u obliku osušene biljke koju ćete staviti u neku kutiju ili na pod, biljke koju će mačka moći žvakati ili gristi. Nadalje u online ili dućanima možete nabaviti igračke koje u sebi sadrže mentu, ali i sprejeve koji su vrlo praktični za špricanje vašeg doma gdje želite da se mačka igra i zadržava.

Mačja trava i njene karakteristike

Mačja trava djeluje na neurone u mačjem mozgu koji će potaknuti mačji hormon zadovoljstva. Mačke uživaju u ovoj biljci, međutim kao i u svim drugim stvarima ne biste trebali pretjerivati i prečesto davati mački metvicu. S obzirom da mačja trava djeluje i na ljude kao opijat, na puno manja stvorenja će djelovati i intenzivnije. Svakako treba dozirati i ne pretjerivati.

Istraživanja su pokazala kako metvica ima korisne efekte za vašu mačku. Valjanjem u mačjoj travi mačka će biti zaštićena od uboda nametnika. Kao prirodni insekticid ova će biljka tjerati insekte iz vaše kuće ili dvorišta i time biti od višestruke koristi i za vas i za vašu mačku.

Ova se biljka koristi i za dresuru mačaka dok su još male ne samo da ih se uči gdje mogu grebati nokte jer im je to neophodno, već ih se na taj način može učiti da koriste mačji wc. Svaki put kad mala maca obavi nuždu u mačjem wc nagradite je metvicom, pa onda prorijedite nagrađivanje kako se ne bi naviknula i povezivala te dvije radnje i kad odraste.

Tagovi: