Lumboishialgija (išijas) – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Lumboishialgija (išijas) - uzrok, simptomi, liječenje

Lumboishialgija – išijas

Bolovi u križima, nogama i pri hodu dobro su poznati zdravstveni problem mnogih ljudi. Lumboishialgija, također poznata kao išijas, karakteristična je bol koja zrači kroz išijatični živac, koji je odgovoran za osjetljivost i kontrolu ostalih mišića. Kod nekih pacijenata ova bol iz donjeg dijela kralježnice prenosi se na područje nogu i stopala. Lumboishialgija može biti uzrokovana različitim čimbenicima, kao što su: lumbalna diskus hernija, spinalni tumori, lumbalna stenoza, spondilolisteza. Obično išijas zahvaća samo jednu stranu tijela, što je popraćeno jakim trncima i gubitkom osjeta.

Bol se javlja na putu išijatičnog živca, od donjeg dijela leđa do stopala, ali je češća na jednoj strani noge. Manifestiraju se u obliku jednog ili više simptoma. Najčešće počinje laganom boli u lumbalnom dijelu kralježnice, gdje se zatim širi u bedro, nogu i stopalo. Kako stanje napreduje, može doći do intenzivnije boli s gubitkom osjeta ili smanjenim refleksima u zahvaćenom području. Najčešće mjesto boli je u glutealnoj regiji i stražnjoj strani bedra.

Lumboishialgija – simptomi

Lumboishialgija čini oko 30% slučajeva povezanih s bolovima u leđima. Javlja se najčešće kod osoba srednje i starije životne dobi. Razne situacije uzrokuju pojavu ove nelagode. Osim ozljede donjeg dijela leđa, išijas nastaje kao posljedica prirodnog procesa starenja kada dolazi do trošenja koštanog tkiva kralježnice. Može biti uzrokovan iritacijom ili upalom jednog ili više korijena živaca iz leđne moždine. Također može biti uzrokovan traumom ili lošim držanjem. No treba naglasiti da su degenerativne ozljede išijasa glavni uzroci išijasa. Lumboishialgija dovodi do boli i nelagode u donjem dijelu leđa i može biti različitog intenziteta, tj. blaga, umjerena ili intenzivna. Ljudi opisuju simptome išijasa na različite načine, ovisno o uzroku. Kod nekih se javlja jaka i oštra bol, dok kod drugih nagli pokreti tijela mogu pogoršati ovo stanje.

Glavni simptomi išijasa su: otežano hodanje, žarenje u nozi, trnci, utrnulost u kralježnici, nozi ili nožnim prstima, slabost u jednoj ili obje noge, bol je intenzivnija tijekom dugog sjedenja, promjena položaja tijela dovodi do intenzivnog nelagoda, ograničenja pri okretanju, utrnulost u nogama, smanjeni osjet, promjena boje kože u donjim ekstremitetima, poteškoće tijekom mirovanja. Drugi mogući uzroci su: infekcija kralježnice, izbočeni disk, osteoartritis, prijelom kralježnice ili tumor. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i slikovnih pretraga, poput CT-a ili magnetske rezonancije.

Lumboishialgija – liječenje

Kako se liječi lumboishialgija? Liječenje se razlikuje ovisno o uzroku problema. U većini slučajeva osnovno liječenje provodi se protuupalnim lijekovima i analgeticima koji ublažavaju bol išijatičnog živca. Fizikalna terapija je još jedan oblik liječenja gdje pacijent radi na pokretima koji potiču istezanje i jačanje ishijadičnog živca. Osim navedenih tretmana, liječnik može preporučiti tehnike kao što su akupunktura i kombinirane terapije. Procjenjuje se da se 90% slučajeva može liječiti konzervativno, bez kirurške intervencije. Međutim, kada pacijent ne pokazuje poboljšanje kliničkim liječenjem koje se sastoji od fizioterapije, lijekova i otklanjanja uzroka ovog problema, tada se preporučuje operacija. Kirurški zahvat je oblik liječenja koji se koristi kao posljednje sredstvo, odnosno u ozbiljnijim situacijama.

Lumboishialgija je izuzetno bolno i neugodno stanje koje ima tendenciju ponavljanja. Kako bi se smanjio rizik od ponovne pojave simptoma, potrebno je baviti se tjelesnim vježbama i održavati zdravlje kralježnice. Prije svega treba kontrolirati držanje tijela, izbjegavati teška opterećenja koja imaju štetan učinak, poput naglog i nepravilnog dizanja tereta, nošenje teških torbi na jednom ramenu. Također treba smanjiti tjelesnu težinu i voditi računa o odmoru na odgovarajućem madracu koji osigurat će pravilan položaj kralježnice tijekom spavanja. Neliječeni išijas može izazvati ozbiljne komplikacije i dovesti do oštećenja živaca, što se manifestira gubitkom osjeta, slabošću zahvaćene regije nogu i kroničnom boli.

Tagovi: