LSD – što je i kako djeluje na organizam

Ljepota i zdravlje

LSD - što je i kako djeluje na organizam

Što je LSD?

LSD, poznatiji još kao trip, acid ili lizergid je halucinogena droga s najjačim djelovanjem, točnije on je polusintetska psihodelična droga koja se dobiva iz plijesni s raži. Svoju popularnost navedena droga dobiva šezdesetih godina, te je i dalje jedna od najpoznatijih droga na svijetu. Što to znači halucinogena droga? Halucinogeni su velika skupina poznatih prirodnih i sintetičkih supstanci.

Primjenjuju se već stotinama godina, i dobro znamo kako su ih mnogi koristili za inspiraciju, lijekove, ili način da promijene svoje viđenje na svijet. Što se dogodi kada uzmemo LSD, točnije koja su obilježja halucinogena? Dolazi do mentalnog stanja koje je nalik psihozi, dolazi do moguće pojave probuđivanja i miješanja osjeta. Može doći do promjene raspoloženja, poremećaja pri mišljenju i psihotičnog stanja. Povećava se društvenost s drugim ljudima, zato se navedena droga često naziva i “klupskom drogom”.

Učinak navedene droge je sasvim slučajno otkrio Albert Hofmann, švicarski kemičar. Pedesetih kao i šezdesetih godina navedena se droga koristila u terapijske svrhe sa strane brojnih psihijatra kako bi liječili svoje pacijente. Sigurno je za reći kako navedena metoda liječenja nije bila uspješna i ukinuta je. Danas je zlouporaba navedene droge čisto rekreativnog tipa i naravno u manjim dozama.

Koje su posljedice konzumacije LSD – a?

LSD je danas svakako najsnažniji poznati halucinogen, što znači da čak i niske doze mogu uzrokovati značajnu štetu na organizam. Dvostruko veće doze mogu uzrokovati halucinatorno stanje koje može trajati i do 12 sati. Dugotrajne posljedice konzumacije povećavaju rizik od razvoja psihoze, deluzije, paranoje, poremećaje raspoloženja i anksioznost. Isto tako posljedice mogu biti i prolazne i kratkotrajne, dolaze u obliku paničnih napadaja, straha, osjećaja hladnoće, mučnine i povraćanja. Ono što je zanimljivo je da su danas mišljenja o LSD – u podijeljena.

Znanstvenici tako pokazuju da navedena droga ne izaziva psihičku ovisnost kao ni fizičku, dok se liječnici naravno ne slažu. Navedena droga se brzo apsorbira kroz naš gastrointestinalni sustav i prvi simptomi se pojavljuju unutar 30 minuta. Male doze imaju učinke koji se pokazuju kao promjene u našem autonomnom živčanom sustavu i promjenama raspoloženja.

Simptomi konzumacije navedene droge su različiti i mnogobrojni, neki od najčešćih su: Pojačano znojenje, proširene zjenice, povraćanje i mučnina, gubitak apetita, nesanica, nagle promjene raspoloženja, poremećaji kod percepcije, proljev, halucinacije, dezorijentacija u vremenu i prostoru, otežan govor, ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak.

Vizualni simptomi su najčešće povezani s navedenom drogom, dolazi do izobličenja podražaja, drugačijeg doživljavanja dubine i daljine. Predmeti postaju neobično intenzivni u boji, obliku kao i u veličini. Utjecaj može varirati od osobe do osobe, jedni mogu biti uzbuđeni u aktivni, dok drugi mogu postati mirni i pasivni.

LSD ovisnost i liječenje

Loš trip uzrokovan LSD – om je često razlog zašto mnogi odustanu od konzumacije. U lošem tripu osoba koja je uzela LSD dolazi do stanja da ima zastrašujuće iluzije, dolazi do napadaja panike. Navedeno iskustvo prati strah od ludila, točnije da osoba gubi razum. Kako izgleda liječenje? Osoba koja konzumira navedenu drogu dolazi u kontakt sa zdravstvenom službom i traži pomoć.

U slučaju ovisnosti dolazi do preporučene primjene antipsihotika zbog pojava čestih halucinacija i razvoja psihoze. Ovisnik se izolira u zatamnjenu sobu koja je mirna i tiha. Ovdje pacijent ili ovisnik dobiva pomoć kako bi mu se vratila orijentacija u vremenu i prostoru, soba također pomaže u procesu smirivanja dok simptomi u potpunosti ne nestanu.

Njegova nabava je danas lako dostupna i možemo ga nabaviti na raznim mjestima gdje se kreće puno ljudi. Navedena droga se konzumira oralno u raznim oblicima: Tablete, želatine, natopljenog papira ili natopljenih naljepnica. Također se može i miješati s duhanom i pušiti. Najčešće navedenu drogu koriste mladi ljudi u dobi od 18 do 25 godina starosti.

Tagovi: