Logest – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Logest - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Logest i za što se koristi?

Logest je kontracepcijski lijek koji se koristi za sprječavanje trudnoće. Pakiranje se sastoji od ukupno 21 tablete koje u sebi sadrže manju količinu ženskih hormona etinilestradiol i gestoden. Navedene pilule često se nazivaju "kombiniranim pilulama" ili "kombiniranim hormonskim kontraceptivima". Prije nego krenete uzimati navedene pilule, liječnik će vas obavijestiti da pročitate opće napomene koje se nalaze na uputi o lijeku. Veoma je važno upoznati se s informacijama o krvnim ugrušcima koji se nalaze u drugom dijelu upute o lijeku. Logest pilule, poput svih drugih hormonskih kontraceptiva ne služe kao zaštita od HIV infekcije i drugih spolnih bolesti.

Ove kontracepcijske pilule nisu pogodne za: Žene koje su imale ili imaju krvne ugruške na nogama, plućima ili drugim organima, žene koje su patile ili pate od oboljenja vezanih za jetru, žene koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi te koriste lijekove za navedeno stanje, žene koje imaju zakazanu operaciju ili se oporavljaju od jedne, žene koje su preboljele moždani ili srčani udar, žene kod kojih je ustanovljena angina pektoris, žene koje pate od bolesti koje pridonose stvaranju krvnih ugrušaka, žene koje imaju teže oblike migrene, žene koje imaju problema s vaginalnim krvarenjem, trudnicama. Kontracepcijske pilule će se propisati samo zdravim ženama.

Logest primjena i mjere opreza

Vaš liječnik će vas uputiti u korištenje lijeka i na što trebate obratiti pozornost. Važno je znati prepoznati moguće znakove nastanka krvnog ugruška kako ne bi došlo do komplikacija. Obavijestite svog liječnika ako imate određena stanja ili bolesti koje bi mogle uzrokovati nastanak krvnih ugrušaka. U određenim situacijama, potrebna je posebna opreznost dok se konzumira Logest ili neki drugi kombinirani hormonski kontraceptiv. Navedene kontracepcijske pilule se mogu uzimati uz druge lijekove ili terapije, no važno je obavijestit liječnika o sadašnjim terapijama.

Dok ste na kontracepcijskim pilulama, važno je naglasiti svakome liječniku (ginekolog, stomatolog itd) da ste na navedenom lijeku. Neki lijekovi mogu utjecati na djelovanje Logest pilula, što može uzrokovati manju zaštitu od trudnoće i neočekivana krvarenja. Lijekovi koji utječu na kontracepciju su: Lijekovi za epilepsiju, lijekovi za tuberkulozu, lijekovi za HIV i Hepatitis C, lijekovi za gljivične i bakterijske infekcije, lijekovi za bolesti srca, lijekovi za artritis i artrozu, biljni lijekovi od gospine trave, sok od grejpa.

Navedene pilule mogu utjecati na djelovanje: Lamotrigina, ciklosporina, melatonina, midazolama, teofilina, tizanidina. Kako će se uzimati navedene pilule? Uzimat će se prema uputama stručnjaka. Pakiranje sadrži 21 tabletu, svaka tableta je označena s danom kada ju je potrebno uzeti. Tablete se uzimaju svaki dan u isto vrijeme, uz tekućinu. Nakon što ste popili sve pilule, radi se stanka od 7 dana. Nakon 7 dana započinje novi ciklus. Cikluse i pravilno uzimanje vam može objasniti liječnik, ljekarnik ili ginekolog.

Logest iskustva i liječenje

Žene koje koriste Logest kao oblik kontracepcije navode kako je riječ o učinkovitim kontracepcijskim pilulama koje su jednostavne za primjenu. Iskustva su pozitivnija nego kod ostalih kontracepcijskih pilula. Pošto je riječ o kontracepcijskom lijeku, on ne zahtijeva točnu terapiju. Ove kapsule se mogu prestati uzimati svojevoljno i ne donose simptome prilikom prestanka konzumacije. Da li uzimanje kontracepcijskih pilula uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće kod uzimanja bilo kojih lijekova. Ako primijetite da se vaše zdravstveno stanje promijenilo radi uzimanja navedenih kapsula, tada je potrebno zatražiti mišljenje liječnika. Česte nuspojave: Bolovi u trbuhu, povećanje tjelesne težine, mučnina, glavobolje, promjene u raspoloženju, bolovi i osjetljivost kod dojki.

Popis mogućih nuspojava i kako reagirati nalazi se na uputi o lijeku koja je prisutna uz svako pakiranje pilula. Logest pilule se dobivaju na liječnički recept, kupuju se u ljekarni. Cijena pakiranja za 21 tabletu (0,075 mg gestoden i 0,02 mg etinilestradiol) iznosi 4,19€ uz doplatu od 3,60€. Ove kapsule je važno držati dalje od djece. Ne smiju se koristiti nakon isteka roka valjanosti koji je vidljiv na pakiranju. Kapsule se čuvaju na temperaturi do 25 stupnjeva, na mjestu koje će ih štititi od svjetlosti. Nikada ih nemojte bacati u otpadne vode ili vlastiti kućni otpad, savjetujte se s ljekarnikom kako ih baciti.


Tagovi: