Litijaza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Litijaza - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Litijaza i zašto nastaje?

Litijaza ili isto tako kalkuloza je naziv koji se koristi za pojavu kamenca u tijelu. Kamenci najčešće nastaju u žučnjaku i žučnim putevima, u bubrežnoj nakapnici ili bubrežnim kanalima, mokraćnom mjehuru kao i odvodnim mokraćnim putevima. Litijaza nastaje onda kada se u tijelu pretjerano taloži sol ili natrijev klorid iz tjelesnih tekućina. Kada se pojave, kamenci oštećuju rad organa na kojemu se nalaze, te izaziva bolove i druge razne komplikacije. Koji kamenci su najčešći? Bubrežni kamenci su svakako najčešći.

Oni se stvaraju iz kristala koji se s vremenom talože iz mokraće i tako se nakupljaju na unutrašnjoj površini bubrega. Kamenci se mogu pojaviti na oba bubrega, no nešto su češći kod muškaraca nego kod žena. Kako prepoznati njihovu prisutnost? Nagla i jaka bol u bubrezima, kao i začepljenje urinarnog trakta su najčešći znaci da postoje bubrežni kamenci. Kristali mogu biti sitniji i samostalno prolaziti kroz urinarni trakt, ali mogu biti i veći – ne mogu izaći uz pomoć mokraće. Stoga, ako se primijeti jaka bol u bubregu ili bubrezima, ono je znak da se kamenac miče u urinarnom traktu. Bol je uzrokovana radi iritacije ili začepljenja.

Litijaza uzroci i simptomi

Zašto nastaje Litijaza? Do stvaranja kamenca dolazi radi poremećaja kemijskih tvari koje su prisutne u mokraći. Bubrežni kamenci se mogu sastojati od raznih kombinacija kemijskih tvari, no najčešće se sastoje od kalcija i fosfora. Ostali uzroci nastanka kamenca mogu biti: Infekcije urinarnog trakta, bubrežni poremećaji, cistične bubrežne bolesti,,kao i metabolički poremećaji, preveliki unos vitamina D, začepljenje urinarnog trakta. Kako se prepoznaje Litijaza? Česti simptomi su: Grčevita i veoma oštra bol u leđima, bol koja se pojavljuje u bokovima, bol u donjem dijelu trbuha, mučnina i povraćanje, širenje boli prema preponama, prisutnost krvi u mokraći, često mokrenje, osjećaj peckanja prilikom mokrenja, povišena temperatura ako je došlo do infekcije.

Bolovi koji su prisutni kod bubrežnih kamenaca mogu se osjećati i širiti na raznim dijelovima tijela. Bol je intenzivna i u trenutku pojave stvaraju veliku nelagodu i teško se podnose. Ako se pojavi mučnina i povraćanje, kao i povišena temperatura – to je jasni znak da postoji infekcija. Navedeni simptomi se često mogu pomiješati za druge poteškoće, osobito ako je riječ o malim kamencima. Tako nerijetko možete dobiti dijagnozu za slijepo crijevo, gastritis, probleme s jajnicima ili testisima, upala mokraćnog mjehura.

Litijaza dijagnosticiranje i liječenje

Kada se pojave prvi simptomi, većina bolesnika će zatražiti liječničku pomoć. Dijagnoza se utvrđuje uz pomoć CT-a. Pregled će omogućiti detaljan uvid u smještaj i veličinu samog kamenca i pokazuje razinu začepljenja puteva. Ostale pretrage će uključivati i vađenje krvi za laboratorijske pretrage i davanje urina. Kako se liječi Litijaza? Liječenje će ovisiti o nekoliko raznih čimbenika. Ako osoba ima manje kamence koji dosežu do 5 mm-a i ako ne izazivaju bolove, tada se neće provoditi terapijske intervencije.

Osoba će dobiti savjete o konzumaciji viška tekućine kako bi što prije izmokrila kamence. Ako osoba ima veće kamence koji stvaraju opstrukciju puteva i ne mogu izaći samostalno, tada je potrebna terapijska intervencija. Metode liječenja se sastoje od razbijanja i vađenja bubrežnih kamenaca. Najčešće metode liječenja su: ESWL Metoda – Dolazi do razbijanja i usitnjavanja kamenca uz pomoć šok valova. Koristi se za kamence do veličine 2 cm-a. Nakon razbijanja oni se mokre.

Perkutana nefrolitotomija – Koristi se kod kamenaca koji prelaze 2.5 cm-a. Radi se manji rez na koži kroz kojeg se ulazi do kamenca, zatim se on usitnjava i instrumentom vadi van. Zahvat se radi pod općom anestezijom. Ureteroskopija – Uključuje stavljanje ureteroskopa kroz mokraćnu cijev osobe do mokraćovoda. Riječ je o agresivnoj metodi liječenja kamenca. Ovakvo kirurško liječenje može ostaviti traumu na tkivu i otekline nakon provedene operacije. Litijaza se ne može predvidjeti niti prevenirati.

Tagovi: