Što su lipomi

Što su lipomi

Što su lipomi

Lipomi su benigni tumori koj nastaju na bazi zrelog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na ljudskom tijelu. Češće se pojavljuju kod žena nego kod muškaraca. Nastaju u potkožnom masnom tkivu i mogu se napipati kao mekane kvržice ispod kože koje su pomične i nisu bolne. Vrlo često nalaze se na vratu ispod zatiljka, na području šake, potkoljenice, a vrlo rijetko i na stopalima.

Lipomi su jasno označene nakupine koje kada se izvade su žute boje i uobičajeno su promjera manjeg od 5 cm ako nisu duboko smješteni, no ako su duboko smješteni onda mogu biti promjera i većeg od 5 cm.

Građa lipoma je zrelo masno tkivo, no ponekad može sadržavati i hrskavice, vezivno tkivo, sluzavo tkivo, te dio kosti ovisno gdje je smješten i koliko duboko je smješten. Lipom se može smjestiti unutar nekog mišića pa se tada naziva intramuskularni lipom, te se uvlači između mišićnog tkiva koje zbog toga može atrofirati.

Razlog zašto se uklanjaju lipomi

S obzirom da su lipomi benigni tumori nastali nakupinom zrelih masnih naslaga koji su razlozi zašto se uklanjaju lipomi. Vrlo jednostavno, lipom može biti uklonjen zbog svog položaja ovisno gdje se nalazi na tijelu pa zbog odjeće može dolaziti do stalnog trenja koje može uzrokovati upalu i infekciju lipoma.

Drugi razlog uklanjanja lipoma je da je nelagodan osjećaj na koži ovisno o veličini, pa može izgledati ružno na koži pogotovo ako je na vidnom mjestu. Manje će biti neestetski rez koji će nestati odnosno biti neznatno vidljiv nego izbočina koju lipom uzrokuje.

Samo uklanjanje lipoma je bezbolno i vrlo brzo, a traje do pola sata, te ga je moguće otkloniti pod lokalnom anestezijom. Zapravo ovisi koliko duboko je lipom smješten liječnik će odlučiti hoće li kod operacije koristiti lokalnu ili opću anesteziju. Ako je lipom duboko smješten u potkožno tkivo ili mišićnu masu možda će biti potrebna i opća anestezija nakon koje će pacijent ostati još nekoliko sati pod nadzorom kako en bi bilo posljedica anestezije.

Lipomi uklanjanje i postoperativna njega

Lipomi se uklanjaju kirurškim zahvatom sa rezom koji je potreban da bi se lipom izvadio ispod kože. Sama priprema za zahvat ne zahtijeva posebne pripreme, osim što je potrebno mjesto oprati običnim sapunom, bez parfumiranih sredstava kako ne bi ostalo na koži prije same operacije. Mjesto se ne smije prije operacije mazati kremama ili losionom već samo oprati sapunom.

Liječnika treba informirati o svom općem zdravstvenom stanju te ukoliko trošite određene lijekove o tome liječnika obavijestiti. Ukoliko imate alergije o tome obavezno trebate informirati liječnika. Sat dva prije zahvata treba normalno jesti ako se koristi lokalna anestezija, te prije zahvata piti normalne količine tekućine, alkohol nikako.

Nakon što se lipomi operiraju, izvade iz tijela nakon par sati možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Naravno, s obzirom na rez nemojte se tjelesno naprezati nego pokušajte naprezanja odgoditi za tjedan dana. O tome kako ćete voditi higijenu će vam dati savjet liječnik, kao i što se tiče tuširanja i kupanja. Nakon desetak dana ćete doći na kontrolu i na vađenje šavova ukoliko nisu korišteni samorazgradivi konci prilikom šivanja kože na mjestu gdje se lipom nalazio.


Tagovi: