Kako prepoznati lipom

Kako prepoznati lipom

Lipom se može opisati kao benigni ne kancerogeni tumor koji se najčešće razvija u masnom tkivu osobe. Karakterističan je prema nakupljanju masnih stanica koje će za rezultat stvoriti mekanu i elastičnu izbočinu koja se nalazi ispod kože. Lipom je obično bezbolan, i najčešće se pojavljuje na: Vratu, ramenima, leđima, trbuhu, rukama ili bedrima. Zašto nastaje ovaj tumor? Točni uzroci nastanka lipoma nisu u potpunosti poznati, no zna se kako određeni faktori mogu utjecati na razvoj ovoga tipa tumora.

Najčešće nastaje radi: Nasljednih faktora - Postoje određene genetske veze kada je u pitanju pojava lipoma. Oni se često pojavljuju kod više članova obitelji. Dob - Lipomi će se najčešće pojaviti u srednjoj životnoj dobi, najčešće između 40. i 60. godine. Naravno, oni se mogu pojaviti i u ranijoj dobi. Prekomjerna tjelesna težina - Višak masti u tijelu i pretilost također se smatraju jednim od glavnih razloga nastanka ovoga tumora. Lipomi su benigne tvorevine i oni danas pripadaju u najčešće benigne tumore na svijetu. U pravilu ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje, no možete se posavjetovati s liječnikom ako ga se želite riješiti.

Na sami izgled lipom izgleda kao potkožna kuglica. Dodirom možete primijetiti kako je mekana i kako se može ograničeno pomicati. Ova tvorevina nije bolna na dodir, no u slučajevima kada pritišću živce ili ako su ispunjeni krvnim žilama mogu uzrokovati neugodan osjećaj. Lipomi nisu kancerogeni, stoga ako vam ne smetaju nema potrebe za njihovim uklanjanjem. Koji su simptomi? Lipom se prepoznaje kao izbočina koja se nalazi ispod kože. Ova izbočena je obično mekana na dodir i pokretna je ispod kože.

Veličina može varirati od par milimetara do centimetara, i najčešće ne predstavljaju neugodnost prilikom kretanja. Na dodir su bezbolni, no postoje određeni slučajevi gdje mogu uzrokovati nelagodu ukoliko su narasli u blizini živaca ili okolnog tkiva. Pošto sami simptomi nisu neugodni, ako ne predstavljaju estetski problem osobi, oni se ostavljaju i ne uklanjaju se. Ove tvorevine nisu kancerogene i ne mogu se razviti u kancerogene tumore koji mogu narušiti vaše zdravlje. Ukoliko sumnjate na lipome i mislite da su sumnjivi, zatražite liječničko mišljenje.

Kako bi se ustanovio lipom, potrebno je napraviti pregled. Dijagnoza se najčešće temelji prema povijesti bolesti osobe, no liječnik može zatražiti i dodatne preglede. U nekim slučajevima liječnik može zatražiti ultrazvučni pregled, kompjutoriziranu tomografiju, magnetsku rezonancu ili biopsiju tkiva. Navedeni pregledi traže se jedino kada postoji sumnja na liposarkom - rijetki rak masnog tkiva. Za razliku od navedenih lipoma, liposarkomi su bolni na sami dodir, brzo se razvijaju i ne mogu se pomicati dodirom.

Prema medicinskim prognozama liječenje lipoma nije potrebno, no ono se može provesti ako osobi smeta iz estetskih razloga. Lipom se može odstraniti kirurškim putem. Nakon uklanjanja ne postoji mogućnost razvoja novoga na istome mjestu. U rijetkim slučajevima liječnici mogu preporučiti redovite preglede i praćenje rasta lipoma. Koji lipomi se sve mogu ukloniti? Mogu se ukloniti veliki i mali lipomi, bez obzira na svoju veličinu. Operacija uklanjanja najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji, i na mjestu uklanjanja ostaju minimalni ožiljci.


Tagovi: