Lindynette 30 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lindynette 30 - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Lindynette 30 i za što se koristi?

Lindynette 30 je kombinirani hormonski kontraceptiv koji se nalazi u skupini lijekova koji se zovu "kontracepcijske pilule". Ovaj lijek u sebi sadrži dva hormona: Estrogen, koji se nalazi pod nazivom etinilestradiol i progestagen koji se nalazi pod nazivom gestoden. Kako djeluju navedene tablete? Kombinirane tablete za kontracepciju poput Lindynette 30 u sebi sadrže hormone koji su gotovo jednaki hormonima koje stvara žensko tijelo. Ti hormoni (estrogen i progestagen) pomoći će u sprječavanju trudnoće na isti način kako u tijelu sprječavaju ponovnu trudnoću kada je ona već u tijeku.

Ove kontracepcijske tablete nisu prigodne za: Žene koje su imale ili su ikada imale krvne ugruške u nekim krvnim žilama ili u drugim organima, žene koje znaju da imaju poremećaj koji će utjecati na zgrušavanje krvi, žene koje imaju zakazanu operaciju ili prisilno moraju mirovati nakon iste, žene koje su imale ili su ikada imale srčani ili moždani udar ili anginu pektoris, žene koje pate od sljedećih bolesti: Dijabetesa s oštećenim krvnim žilama, veoma visoki krvni tlak, povišena masnoća u krvi, hiperhomocisteinemija, migrena, upala gušterače, bolesti jetre, rak dojke ili spolnih organa, tumor jetre, vaginalna krvarenja van menstruacije, alergije na etinilestradiol.

Prije nego se navedene kontracepcijske tablete propišu za primjenu, liječnik će s vama porazgovarati o vašoj povijesti bolesti. Ukoliko postoji sumnja vezana za zdravstveno stanje žene, vrše se dodatni zdravstveni i ginekološki pregledi koji će utvrditi da li žena smije uzimati navedeni oblik kontracepcije ili ne. Uz navedeno, obavezan je i ginekološki pregled, kao i mišljenje samog ginekologa. Ukoliko navedeni lijek nije primjeren, ginekolog će propisati drugačiji oblik kontracepcije koji će također biti djelotvoran.

Lindynette 30 primjena i mjere opreza

Ove kontracepcijske tablete nisu namijenjene djevojkama koje još nisu imale prvu menstruaciju, kao ni za žene koje su u menopauzi. Lindynette 30 se uzima uz posebne mjere opreza. Navedene kontracepcijske tablete mogu uzrokovati stvaranje krvnih ugrušaka, stoga se veliki dio uputa o lijeku odnosi na prepoznavanje krvnog ugruška i rizika koji su vezani za njihov nastanak. Da li se uz ove kontracepcijske tablete mogu uzimati i drugi lijekovi? Potrebno je naglasiti liječniku ako koristite dodatne terapije kako one ne bi utjecale na djelovanje kontracepcijskih tableta.

Kako se uzimaju Lindynette 30 tablete? Ove kontracepcijske tablete će se uzimati prema uputama liječnika/ginekologa ili ljekarnika. Pakiranje lijeka će vam olakšati svakodnevno uzimanje tableta. Prije primjene lijeka potrebno je obaviti sveobuhvatni zdravstveni te ginekološki pregled, kako bi se isključile bolesti koje mogu utjecati na hormonske kontraceptive. Za vrijeme terapije važno je redovito provoditi zdravstvene preglede.

Uzima se jedna tableta dnevno, svaki dan u isto vrijeme, od prvog dana mjesečnice i narednih 21 dana. Nakon navedenog slijedi razdoblje kada se tablete ne uzimaju (7 dana), gdje se javlja krvarenje koje podsjeća na menstruaciju. Sljedeće uzimanje kreče 8 dan nakon stanke, neovisno o krvarenju. Menstruacije mogu biti oskudnije tijekom uzimanja kontracepcije, no to je sasvim normalna pojava. Ginekolog će vas uputiti u pravilno uzimanje. Žena može u bilo kojem trenutku prestati s uzimanjem kontracepcije, no tim korakom riskira neželjenu trudnoću.

Lindynette 30 iskustva i liječenje

Žene koje koriste Lindynette 30 kao oblik kontracepcije navode kako su one djelotvorne i kako uspješno štite od neželjene trudnoće. Iskustva žena su pozitivna. Da li kontracepcijske tablete uzrokuju nuspojave? Nuspojave su moguće, i one se mogu često pojavljivati u prvih nekoliko mjeseci primjene. Vrlo česte i česte nuspojave su: Nakupljanje tekućine u tijelu, edem, glavobolje - migrene, točkasta krvarenja između menstruacija, infekcije u rodnici, promjene u raspoloženju, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu i dojkama, akne, iscjedak iz rodnice, izostanak menstruacije, povećanje ili smanjenje kilaže.

Popis ostalih nuspojava naveden je na uputi o lijeku. Lindynette 30 će se dobiti na liječnički recept kada se utvrdi da je žena zdrava. Uz recept, lijek će se podići/kupiti u ljekarni. Cijena tableta 21 x (75 mcg + 30 mcg) iznosi 4,95€ uz doplatu od 4.36€. Kako se čuvaju kontracepcijske tablete nakon otvaranja i primjene? Nakon otvaranja i prve primjene, tablete je najbolje držati blizu sebe radi redovite konzumacije. Tablete je važno čuvati u njihovom originalnom pakiranju, na temperaturi do 25 stupnjeva. Ako odustanete od korištenja ili ako tabletama prođe rok trajanja, tada ih je najbolje odvesti u ljekarnu gdje će one biti zbrinute bez oštećenja okoliša.


Tagovi: