Lijenost – zašto i kada nastaje, te kako se pokrenuti

Zanimljivosti

Lijenost - zašto i kada nastaje, te kako se pokrenuti

Lijenost i njeno tumačenje

Lijenost je fenomen koji se može objasniti na različite načine. Ona se često obrađuje u religijskim tumačenjima. U katoličkoj tradiciji lijenost se često poistovjećuje s jednim od sedam smrtnih grijeha. Zapravo, katekizam Katoličke crkve spominje ovaj kapitalni grijeh kao “acedija”. Riječ “acedija” često se koristi u samostanskim raspravama raznih teologa. Izraz “acedija” odgovara duhovnoj lijenosti, koja se vrlo razlikuje od modernog značenja koje se ovom grijehu daje upotrebom jednostavne riječi lijenosti.

Osim u religijskim raspravama, ovaj fenomen obrađivan je i u antičkim društvima, tj. civilizacijama. Rimljani su ovaj fenomen odvajali od pojma “otiumom” koji se odnosio na dokolicu, točnije na nezainteresiranost za opće društvene poslove. Otium se smatrala vrlina učenjaka koju su gorljivo branili filozofi i veliki govornici toga vremena, poput Cicerona i Seneke. U jednom i drugom slučaju, odnosno u religijskom i antičkom poimanju, ovaj fenomen se povezivao sa nezainteresiranošću za obavljanjem društvenih poslova kojima bi se ostvarila korist za cjelokupno društvo.

Što uzrokuje lijenost?

Postoji više uzročnika lijenosti. Važno je znati što je uzrok lijenost, kako bi se taj uzrok mogao adekvatno riješiti. Jedan od uzroka može biti nedostatak motivacije. Ovaj uzrok je najčešći od svih uzroka koji stvaraju lijenost. Osoba nikada neće moći postići nešto u svom životu, ako nema motivaciju. Osobe koje nemaju motivaciju se stalno demotiviraju na način da misle o sebi kako nisu sposobni za ništa i da ne mogu postići ništa u životu. To utječe na to da se sami sprječavate da krenete naprijed u svom životu.

Drugi uzrok može biti nedostatak životnih ciljeva koji će vas tjerati svaki dan da budete aktivni i proaktivni kako bi postavljenje ciljeve i ostvarili. Mnogi ljudi imaju strah od odgovornosti te zbog toga podliježu lijenosti kako bi određene odgovornosti izbjegli. Loše životne odluke također mogu biti uzrok lijenosti. Još jedan strah može biti uzrok lijenosti, a to je strah od neuspjeha. Kao što vidite svi negativni osjećaji i negativne odluke mogu dovesti do lijenosti.

Kako se rješava lijenost?

Lijenost se rješava uz pomoć detaljno razrađenog plana. Prije nego osmislite plan, morate razumjeti što je uzrok vaše lijenosti. Zašto ona preuzima vaš dnevni raspored i sprječava vas da idete naprijed. Je li to možda zato što ste demotivirani? Možda ste umorni? U svakom slučaju, otkrijte razlog svoje lijenosti i tek tada krenite rješavati svoju lijenost. Nakon toga se organizirajte. Najbolje što možete učiniti kako biste se borili protiv lijenosti i maksimalno iskoristili svoje vrijeme je da se organizirate. Definirajte što učiniti svaki dan i postavljanje ciljeva za postizanje tjera vas da postanete produktivniji.

Organiziranje nije samo sastavljanje popisa obaveza, već i uređenje vašeg životnog prostora. Važno je samoprocjenjivati se kako biste ostali motivirani i ne gubili iz vida postavljene ciljeve. To vam pomaže u usredotočivanju na svoje ciljeve. Evaluacija vam također omogućuje da vidite funkcionira li vaš pristup postizanju vaših ciljeva ili trebate promijeniti metodu i prilagoditi svoje planove djelovanja.

Tagovi: