Lijekovi u trudnoći

Ljepota i zdravlje

Lijekovi u trudnoći

Lijekovi u trudnoći u prva tri mjeseca najopasniji

Trudnice su naročito osjetljiva skupina pacijenata i kod njih se uz poseban oprez propisuju lijekovi. Od posebne važnosti je da trudnice znaju da u trudnoći niti tijekom dojenja ne smiju uzimati nikakve lijekove i ljekovita sredstva bez liječničkog nadzora, također niti one lijekove koji se uzimaju bez recepta.

Ako majka uzima lijek, lijek na taj način uzima i dijete. Idealno je da je trudnoća uredna i nema komplikacija da se ne uzimaju lijekovi u trudnoći, ali ukoliko je zbog neke bolesti koju ima majka ili dijete potrebna primjena terapije, zbog činjenice da za neke lijekove i ljekovita sredstva još ne znamo kako djeluju na plod najbolje ih je izbjegavati. U tom slučaju liječnik ima dva pacijenta u jednoj osobi.

Tijekom prva tri mjeseca trudnoće najbolje je izbjegavati primjenu bilo kojeg lijeka jer je to posebno kritično razdoblje za plod budući je tada u začetku i iznimno osjetljiv. Također je posebno važno da svako dijete kao jedinstveno ima svoj vlastiti odgovor na primijenjeni lijek i svako pojedino dijete može različito reagirati.

Ukoliko je ipak neophodno uzimanje lijeka, liječnici se odlučuju za lijekove koji su do sada puno propisivani u trudnoći i za koje se pokazalo da su uglavnom neškodljivi. Takvim će lijekovima dati prednost pred novim ili neispitanim lijekovima, preporučena je primjena najmanje doze. Potreban je oprez i kod uzimanja tzv. OTC-lijekova, lijekova bez recepta (lijekovi u ljekarnama u slobodnoj prodaji).

Na temu lijekovi u trudnoći problem je i taj da puno žena u prvim danima nisu svjesne o stanju trudnoće.

S obzirom na to da se iz etičkih razloga ne provode pokusi na trudnicama oprez u primjeni lijekova i dodataka prehrani još je važniji.

Lijekovi protiv bolova i antibiotici mogu biti opasni lijekovi u trudnoći

Nisu svi lijekovi u trudnoći odnosno svaka terapija štetni za uzimanje, naprotiv postoje slučajevi kada određeni lijekovi mogu spriječiti gubitak trudnoće ili prijevremeni porod te slučajevi kada bolest majke zahtijeva neodgodivu primjenu lijekova. Trudnoća ne predstavlja stanje u kojem se bolesti ne trebaju liječiti, nego ih treba liječiti adekvatnim lijekom, ali uz maksimalan oprez.

2015. godine uveden je novi način označavanja lijekova tako da se u uputama za korištenje nalaze opisne tvrdnje o potencijalnom riziku za fetus. Najbitnije je da liječnik procijeni da li je korist uporabe nekog lijeka za majku veća od rizika koji taj isti lijek predstavlja za fetus. S druge strane ne smije se uskratiti lijek majci trudnici ako je on neophodan za njeno zdravlje. Lijek se treba propisati samo u slučaju da postoji jasna indikacija, uz najmanju dozu lijeka koja je dovoljna za postizanje željenog učinka.

Posebno opasni lijekovi u trudnoći su lijekovi protiv bolova (npr. aspirin i ibuprofen) i antikoagulansi. Novija istraživanja pokazuju da niti paracetamol koji se ponekad propisuje nije bezopasan te ga u slučaju krajnje nužde treba koristiti u malim dozama svakako prvo uz konzultaciju s liječnikom. Skoro jednako su opasni i lijekovi protiv nesanice, antidepresivi. Naročito oprezno u trudnoći treba postupati i s antibioticima te kod stanja kao što su obična prehlada ili gripa nikako ne treba uzimati antibiotik. Postoje ipak neki antibiotici koje mogu liječnici odobriti jer se smatraju sigurnima za uzimanje u trudnoći (npr. penicilin). Da li je lijek opasan ovisi o tome u kojim dozama se lijek uzima, koliko dugo i o tome u kojem se razdoblju trudnoće žena nalazi.

Potreban je poseban oprez s lijekovima za liječenje povišenog krvnog tlaka, lijekovima za psorijazu, reumatoidni artritis i epilepsiju. Ima puno lijekova koji se smatraju rizičnima, no u krajnjoj nuždi osobito kod terapije za kronične bolesti kao što su npr. astma ili dijabetes, postoje lijekovi odgovarajuće zamjene koji se mogu koristiti i tijekom trudnoće uz liječnički nadzor i uz redovite kontrole.

Važno je upozoriti da se nipošto ne smiju prekoračiti dnevne doze.

Planiranjem trudnoće smanjuje se rizik da se uzimaju lijekovi u trudnoći

Svakako je dobro planirati trudnoću te prije začeća početi živjeti što zdravije da bi se izbjegli lijekovi u trudnoći. Idealno je kada trudnica ima normalnu tjelesnu težinu, da je zdrava te ne uzima lijekove. Na taj način se neka stanja kao npr. anemija zbog nedostatka željeza mogu korigirati i prije trudnoće.

Ako žena boluje od neke kronične bolesti (dijabetes, povišeni krvni tlak, epilepsija, autoimune bolesti. ) prije začeća obavezno se treba konzultirati sa svojim liječnikom ginekologom. Trudnoća je idealno razdoblje za usvajanje zdravih životnih navika: mnoge trudnica koje su bile pušačice saznanjem da su trudne prestanu pušiti, počinju se zdravije hraniti, vode brigu o higijeni spavanja, više se odmaraju i sl.

Važno je preventivno djelovati na način da se izbjegavaju bliski kontakti s osobama koje npr. imaju bolesti uzrokovane virusnim infekcijama kao što je to trenutna situacija s korona bolešću ili bolesti vezane inače uz zimsko razdoblje i prehlade.

Preporučuje se šetnja na svježem zraku, udisanje zraka samo na nos (zrak se grije i filtrira), minimalno koliko je potrebno boraviti u zatvorenim prostorima, prehrana svježim povrćem i voćem te dovoljno odmora i lagana tjelovježba kako bi se sveli na minimum lijekovi u trudnoći.

Tagovi: