Liječenje čistim kisikom u barokomori

Ljepota i zdravlje

Liječenje čistim kisikom u barokomori

Barokomora, ili preciznije hiperbarična komora, medicinski je uređaj za primjenu liječenja metodom hiperbarične oksigenacije (HBO) – udisanja čistog kisika na povišenom tlaku okoline. Poliklinika za baromedicinu nastala je najprije kao jedina pomoć nastradalim roniocima poslije drugog svjetskog rata, a od šezdesetih godina dvadesetog stoljeća počela se sve više primjenjivati i u kliničkoj medicini. Danas ronioci čine samo desetak posto pacijenata. Mnoge se bolesti mogu liječiti i primjenom barokomore.

Liječnicima i istraživačima odavno je poznato da veliki broj bolesti (možemo slobodno reći većina) u svojoj osnovi ima nedostatak kisika – hipoksiju – uzrokovanu različitim mehanizmima. Bilo da je u pitanju primarni uzrok bolesti ili njezina posljedica, imperativno je potrebno ukloniti taj nedostatak kako bi stanice mogle preživjeti i ponovno uspostaviti normalne biokemijske i energetske procese. Kako je nedostatak kisika poguban za svaku stanicu, jasno je otkuda vrlo široka primjenjivost hiperbaričnog kisika kao lijeka.

Potrebu za dovođenjem veće količine kisika u stanice farmaceuti su pokušavali riješiti na razne načine, praktično uvijek podjednako neučinkovito. Rješenje je traženo u dovođenju veće količine krvi lijekovima koji bi trebali proširiti sužene krvne žile. No kako proširiti krvnu žilu ovapnjenih zidova (npr. kod ateroskleroze)? Nikako, naravno. Moguće je proširiti samo zdrave krvne žile u kojima je i bez toga dovoljno krvi. K tome, takva vazodilatacija izaziva pad krvnog tlaka, zbog čega se dodatno smanjuje dotok krvi u ishemična tkiva, pošto tekućina pod tlakom ide tamo gdje je manji otpor, a to sigurno nisu sužene cijevi (krvne žile). Ovo se naziva “fenomenom krađe” ili “obrnutim Robin Hood fenomenom” (krade krv tkivima u kojima je nema dovoljno, odvodeći je u ona gdje je ionako ima dovoljno), koji ugrožava ionako već više no ugrožene stanice i tkiva. Različiti su motivi i razlozi stalnih pogrešnih nastojanja ublažavanja ili uklanjanja nedostatka kisika. A rješenje je sasvim jednostavno i krajnje učinkovito – barokomora, uređaj za primjenu hiperbarične oksigenacije.

Primjenom barokomore povećavamo dopremu kisika u stanice, potičemo stvaranje novih krvnih žila ondje gdje su stare bolesne ili začepljene, povećavamo stvaranje i iskorištenje energije, poboljšavamo imunološki odgovor organizma na napad mikroorganizama, potičemo ubrzano cijeljenje rana, ometamo stvaranje otrova i poboljšavamo detoksikaciju organizma, pojačavamo obranu od slobodnih kisikovih radikala, poboljšavamo djelovanje antibiotika te učinkovitost radioterapije na tumore istodobno umanjujući njezine štetne učinke, smanjujemo otekline u ekstremitetima, organima i mozgu, bitno reduciramo mišićne spazme različitog podrijetla.

Brojne su indikacije za primjenu HBO-a, a spomenut ćemo samo najčešće liječene:

sve vrste kroničnih sporocijelećih rana (dijabetične flegmone i gangrene, venski ulkusi, ishemijske gangrene, dekubitusi), sve komplikacije šećerne bolesti (dijabetičko stopalo, dijabetička slabovidost – retinopatija i makulopatija, angiopatija – bolest krvnih žila, polineuropatija – oštećenje perifernih živaca, nefropatija – oštećenje funkcije bubrega), upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis, Crohnova bolest), bolesti cirkulacije (klaudikacija – grč u mišićima pri hodu, Bürgerova bolest, Sudeckova bolest), sistemske autoimune bolesti (sklerodermija, lupus, vaskulitisi, reumatoidni artritis), aseptička nekroza kosti bilo kojeg podrijetla, kronični osteomijelitis (gnojenje kostiju) bilo kojeg sijela, podrška ugradnji umjetnih zglobova (rjeđe komplikacije i brža rehabilitacija), oštećenja tkiva jonizirajućim zračenjem, osobito na glavi i prevencija njihovih komplikacija (osteoradionekroza – raspadanje kosti nakon zračenja), akutna stanja nakon težih ozljeda (Crush i Compartment sindrom), vaskularna impotencija i sterilitet, glaukom otvorenog kuta sa suženim vidnim poljem, optikoretinopatije, makulopatije, nagluhost i šum u uhu, moždani apscesi (lokalni gnojni procesi u mozgu), dio ozljeda kralježnice i leđne moždine i mozga, vaskularne vrtoglavice, moždani inzulti u akutnoj, ranoj poslijeakutnoj i kroničnoj fazi, oštećenja mozga izazvana trovanjima plinovima, dimovima i parama, vaskularna moždana oštećenja, multipla skleroza, cerebralna paraliza, spastička stanja kod invalidnih osoba (poboljšava učinke fizikalne rehabilitacije), psihofizičko kondicioniranje, priprema sportaša za zahtjevna natjecanja, prevencija i liječenje brojnih sportskih ozljeda. Pored toga, hiperbarični kisik je najvažniji lijek za neke hitne, za život opasne bolesti – nastradali ronioci, plinska embolija, trovanja plinovima, dimovima i parama (osobito ugljikovim monoksidom), plinska gangrena i druge nekrotizirajuće infekcije mekih tkiva, teška iskrvarenost (kod nedostatka odgovarajuće krvne grupe ili odbijanja primanja krvi zbog vjerskih i drugih razloga), naglo nastala sljepoća, gluhoća (i šum u uhu), oduzetost živca lica (Bellova pareza).

Nažalost, u barokomoru pacijenti najčešće dolaze kasno. Nije rijetkost da od svojih liječnika dobiju negativno mišljenje o ovoj vrsti liječenja, pritom potpuno neargumentirano. Hrvatska pripada zemljama s najdužom tradicijom primjene te metode u kliničkoj medicini u svijetu (gotovo četrdeset godina), pa je zato još čudnije izrazito nepoznavanje njezinih mogućnosti. S druge strane, uspjesi naših hiperbaričara respektabilni su i u svjetskim razmjerima. Jedan mladi pacijent teško je nastradao u prometnoj nesreći. Unatoč trudu kirurga i anesteziologa, nakon teških operacija kojima je podvrgnut razvile su se komplikacije koje su prijetile gubitkom cijele noge, a i život mu je zbog opće iscrpljenosti bio ugrožen. Nimalo optimistični, kirurzi su zamolili za pomoć hiperbaričare, smatrajući to posljednjim mogućim rješenjem.

Bedrena je kost bila ogoljena, masa mišića odstranjena, a ono što je ostalo imalo je izgled “skuhanog mesa”, bez krvi, s razvijenom mješovitom infekcijom. Pacijent je disao na traheostomu. Već u prvom ulasku u komoru počelo je krvarenje iz naizgled izgubljenih mišića. Bio je to prvi dobar znak. Višetjednim kombiniranim liječenjem (barokomora, antibiotska terapija, kirurška i intenzivna skrb) noga je spašena, a i opće stanje se popravilo. Danas taj mladi čovjek hoda na svojim nogama, živi takoreći normalnim životom. Također je vrijedan spomena primjer mladića koji je skokom u plitko more na glavu zadobio prijelom vratne kralježnice sa kvadriplegijom. Odmah je uspješno operiran, leđna moždina nije bila presječena, ali je tako traumatizirana da je slijedio mukotrpan višegodišnji oporavak s neizvjesnim konačnim ishodom. U sljedećih mjesec dana razvio mu se i dekubitus na donjem dijelu leđa promjera od dvadeset centimetara, s ogoljenom kralježnicom, tkiva je zahvatila gangrena i razvilo se septičko stanje koje je ugrozilo život toga mladog čovjeka.

Primjenom HBO-a brzo je svladana sepsa, za mjesec dana dekubitus je sveden na nekoliko centimetara, a pacijent je samostalno prohodao. Mjesec dana iza toga mogao je bez tuđe pomoći ići uz stepenice i niz njih, da bi nakon nekoliko mjeseci bilo neprepoznatljivo da je ikada imao tako teški neurološki deficit. Naravno, do tada je dekubitus već odavno izliječen. Danas je taj mladi čovjek uspješan inženjer brodogradnje. Hiperbarična oksigenacija iznimno je moćna i široko primjenljiva metoda liječenja, koja se izvanredno kombinira s gotovo svim drugim metodama, ne isključujući ih, već poboljšavajući njihove učinke. Mjesto joj je u konzilijarnom timu liječnika koji se bave određenim pacijentom i pritom se ne može zamijeniti nečim drugim, jer nema lijeka koji donosi kisik u tako velikoj količini. Još jedan ilustrativni primjer.

Na kongresu vaskularnih kirurga prije nekoliko godina iznesen je podatak da se u Hrvatskoj godišnje učini2700 amputacija i reamputacija vaskularno ugroženih ekstremiteta, a sigurno je da bi se pravodobnom primjenom hiperbaričnog kisika taj broj drastično smanjio. Također je izraženo preventivno djelovanje hiperbaričnog kisika. To je osobito izraženo kod menadžera (antistresno djelovanje i poboljšanje psihofizičke kondicije), sportaša (u poboljšanju učinkovitosti priprema za natjecanja, boljim rezultatima, prevenciji i bržem liječenju sportskih ozljeda). Pravodobnom primjenom bitno se odgađaju, smanjuju i liječe sve posljedice dijabetesa, smanjuju se rizici i moguće komplikacije svih kirurških zahvata (osobito u traumatologiji).

Uloga HBO-a u rehabilitaciji

Koliko god je HBO neopravdano nedovoljno iskorištena u svakodnevnoj kliničkoj praksi, to je još više izraženo u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. HBO je moguće primijeniti u ranoj i kasnoj rehabilitaciji nakon brojnih traumatskih stanja. Otkuda tolika raznolikost primjenjivosti hiperbaričnog kisika? Činjenica je da velika većina bolesti i praktički sve ozljede kao jedan od glavnih uzroka ili posljedica imaju nedostatak kisika (hipoksiju). Prisutna hipoksija već i u osnovnim mehanizmima nastanka ozljede oštećenjem cirkulacije i inervacije, dodatno se pogoršava pojavom edema, spazama, infekcija kao i imobilizacijom.

Nedostatak kisika uz ostalo potiče i povećano stvaranje slobodnih kisikovih radikala koji oštećuju staničnu membranu, nedostatak energije inhibira stvaranje polimorfonukleara nužnih za borbu protiv infekcije i prijeko potrebnih nediferenciranim stanicama za migraciju i razvoj do diferenciranih zrelih stanica u reparacijskim procesima. Na taj način dolazi do narušavanja biosintetskih i reparacijskih procesa. Nadalje, hipoksija može uzrokovati i reperfuzijsku ozljedu, koja obično završava gubitkom ekstremiteta. Malsanacije, prisutnost nedovoljno diferenciranih tkiva i edem ograničavaju pokrete zglobova, a pridružena atrofija ograničava intenzitet i trajanje fizičkog napora u rehabilitacijskim postupcima.

Uz to, oštećenjem živčanih vlakana pojavljuju se spazmi, često ekstremno jaki, koji bitno onemogućuju provođenje kvalitetne fizikalne rehabilitacije. Ulazi se u začarani krug iz kojeg se može izići samo drastičnom promjenom situacije koja ga je stvorila. HBO je daleko najbrži i najučinkovitiji način za uklanjanje hipoksije iz svih organskih sustava, smanjenje edema, izbjegavanje atrofije muskulature povećanjem mišićno-tetivne snage i elastičnosti te za smanjenje učestalosti i intenziteta spazama. Dakle: Izloženi učinci hiperbaričnog kisika rezultat su brojnih znanstvenih istraživanja objavljenih u najuglednijim medicinskim publikacijama i na kongresima. Ona dokazuju vrijednost primjene HBO-a u medicinskoj rehabilitaciji, u kombinaciji s drugim metodama i postupcima. Do sada je dokazana učinkovitost primjene HBOT-a u rehabilitaciji kod:

  • cerebralnog inzulta
  • koronarne bolesti
  • perifernih vaskularnih bolesti
  • parapareze i paraplegije
  • toksičnih encefalopatija (trovanje sa CO)
  • svih vrsta ozljeda koje nisu ozlijedile pluća.

U kompleksu rehabilitacijskih procedura i postupaka, primjenu HBO-a potrebno je ukomponirati tako da ona neposredno prethodi ostalim postupcima ili ide usporedno s njima, kako bi se maksimalno iskoristilo višesatne povoljne akutne učinke. Na taj je način moguće višestruko povećati učinkovitost rehabilitacije, s obzirom na povećanu energogenezu, povišenu psihofizičku kondiciju te ubrzano otklanjanje metabolita zamora (laktata, piruvata, amonijaka). Nakon najmanje dva tjedna svakodnevnog izlaganja ovakvoj terapiji pojavljuju se i dugotrajni (višemjesečni) i trajni učinci.

Tagovi: