Lexaurin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lexaurin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lexaurin - djelovanje

Lexaurin je psihoaktivni lijek iz skupine benzodiazepina koji sadrži djelatnu tvar bromazepam. Djeluje izravno na središnji živčani sustav te ima anksiolitička, sedativna i antispazmodična svojstva. Indiciran je za anksioznost, kod napadaja tjeskobe i panike, poremećaja ponašanja, pretjerane agresivnosti, opsesivno kompulzivnog poremećaja, specifičnih fobija. U malim dozama ublažava se tjeskoba, poput otežanog disanja i tahikardije, dok u velikim dozama djeluje umirujuće. Uzimajte lijek onako kako Vam je liječnik propisao. Liječenje se obično započinje nižom dozom. Liječnik će postupno povećavati dozu lijeka dok se ne odredi najadekvatnija. Tabletu treba progutati s malo vode. Uobičajena doza Lexaurina je između 3 mg i 18 mg dnevno, podijeljena u nekoliko doza. Preporuka je da liječenje bude što kraće, od 8 do maksimalno 12 tjedana. Kontraindikacije su: alergija na djelatnu tvar Lexaurin ili neku od pomoćnih tvari formule, zatajenje jetre, sindrom apneje u snu, teško zatajenje disanja. Obavijestite svog liječnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali druge lijekove (antidepresive, tablete za spavanje, antihistaminike, lijekove protiv bolova). Ako se lijek kombinira s visokim dozama alkohola, može biti vrlo opasno.

Lexaurin - nuspojave

Ozbiljne nuspojave Lexaurina su anafilaktički šok, ovisnost, poremećaj motoričke koordinacije i anterogradna amnezija. Svi ovi učinci mogu se pogoršati ako pacijent tijekom liječenja konzumira Lexaurin i alkoholna pića. Česte su i nuspojave poput glavobolje, umora, slabosti mišića, zbunjenosti, emocionalne tuposti, letargije, vrtoglavice, pospanosti, niskog krvnog tlaka, teškog respiratornog zatajenja, problema s koordinacijom pokreta i održavanja ravnoteže. Manje uobičajeni učinci uključuju promjene poput halucinacija. Nuspojave se obično javljaju na početku liječenja i postupno nestaju. Postoji nekoliko mjera opreza koje osoba mora uzeti u obzir prije upotrebe Lexaurina. Ne preporučuje se primjena ovog lijeka ako se sumnja da je pacijent alkoholičar ili ovisan o drugim supstancama. Posebnu pozornost treba obratiti na pacijente s respiratornim problemima jer postoji opasnost od smrti. Rizik konzumiranja ovog lijeka je nagli prestanak njegove upotrebe, jer može dovesti do simptoma ustezanja. Potreban je poseban oprez ako upravljate vozilima ili strojevima jer sedativno djelovanje lijeka Lexaurin može utjecati na budnost i koncentraciju.

Lexaurin - cijena, iskustva

Osobe koje uzimaju Lexaurin moraju se pridržavati terapijskih uputa, kao i kod drugih lijekova na recept. Također, pacijent mora biti pod liječničkim nadzorom kako bi se utvrdila pravilna primjena ovog lijeka. U nekim slučajevima liječenje se može prekinuti ako bolesnik pokazuje preosjetljivost na zvukove i svjetlo, halucinacije i epileptične napadaje. Učinak alkohola, zajedno sa sedativnim učincima Lexaurina, može dovesti do smrti osobe tijekom sna. Budući da Lexaurin pripada skupini benzodiazepina, ne smije se koristiti tijekom trudnoće i dojenja. Lijek se ne smije davati djeci mlađoj od 12 godina. Nagli prekid uzimanja Lexaurina dovodi do fizičkih i psihičkih promjena. Iz tog razloga kod osoba koje ga koriste dulje vrijeme liječnik ga mora postupno ukidati. Kao što je poznato, s ovim lijekom treba biti vrlo oprezan, jer može izazvati ovisnost. Stoga ni u kojem slučaju ne smijete započeti samoliječenje bez propisanog recepta liječnika specijaliste. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Držite lijek izvan dohvata djece. Čuvati na temperaturi ispod 25℃.


Tagovi: