Lamisil krema – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Lamisil krema - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lamisil krema je odlična za miješane gljivične infekcije

Kod bolesnika s kroničnim, pogotovo autoimunim bolestima trajno je smanjen imunitet i gljivične infekcije postaju prateća komplikacija, koje se zbog smanjenog imuniteta brzo pretvaraju u također kronično stanje. Uz atletsko stopalo (tinea pedis) lamisil krema je odlična za miješane gljivične infekcije tinea cruris i tinea corporis, od kojih svaka može biti uzrokovana drugačijim dermatofitima. Kremu je potrebno koristiti oko četiri tjedna, primjenjuje se lokalno samo na zaraženim mjestima, u tankom sloju, na čistu i suhu kožu.

Lamisil krema je sistemski antimikotik koji djeluje na kandidu, protiv gljivica kvasca kao i protiv nekih drugih vrsta gljivica. Kod atletskog stopala rezultati su vidljivi već za par dana, a infekcija može nestati za tjedan dana, no, uputno je kremu koristiti još par dana, jer se gljivice vraćaju, pogotovo ako nisu do kraja izliječene iako su naoko nestale. Ne nanositi kremu na nadražena mjesta jer sadrži alkohol koji već postojeću nadraženost može pojačati ili izazvati novu urtikariju.

Lamisil krema nije za trudnice, dojilje i malu djecu

Glavna aktivna tvar ovog lijeka koji se dobiva na recept je terbinafin, ostali sastojci su natrijev hidroksid, benzilni alkohol, stearilni alkohol, cetilni alkohol, sorbitranstearat, polisorbat 60, cetilpalmitat, izopropilmiristat sa pročišćenom vodom. Lamisil krema nije za trudnice, dojilje i malu djecu, jer trebinafin prodire kroz kožu u krv trudnice, u mlijeko dojilje, a za djecu mlađu od 12 godina se ne preporučuje. Inače kremu treba držati van dohvata dječjih ruku i strogo voditi računa o roku upotrebe.

Lamisil krema može imati interakcije sa drugim lijekovima ako uzimate neku stalnu terapiju, pa čak i sa prirodnim lijekovima bez recepta pa se prije upotrebe ove kreme trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Ako ste alergični na bilo koji sastojak ne smijete koristiti ovu kremu. Ako bolujete ili se liječite od neke teže bolesti obavezno se morate posavjetovati sa svojim liječnikom oko upotrebe ove kreme. Ako liječnik odobri lijek, držite se strogo uputa o primjeni lijeka i doziranju.

Lamisil krema je efikasna, ali može imati nuspojave

Nijedan lijek nije bez blažih ili jačih nuspojava, zato obavezno pročitajte upute o lijeku i držite ih se. Lamisil krema je efikasna, ali može imati nuspojave, osim mogućih alergijskih reakcija na neki od sastojaka kreme, kod primjene se mogu pojaviti svrbež, crvenilo, peckanje, pa čak i prava urtikarija, a od težih nuspojava se mogu pojaviti oticanje i bol, ali to se zbilja rijetko događa. Kod bilo koje nuspojave odmah treba prestati koristiti kremu.

Lamisil krema se ne smije nanositi na oči, ruke poslije svakog nanošenja kreme treba dobro oprati da ne bi iziritirali oči, sluznicu nosa, usta. Iako se krema koristi, za atletsko stopalo ( tinea pedis), za tinea corporis (infekcija po drugim dijelovima tijela i za tinea cruris (područje bedara) ipak se krema ne smije nanositi na genitalno područje isto ka ni na usne, oči i nosnice. Strogo zabranjeno nanošenje kreme na ozljede i otvorene rane, kao ni na otečena mjesta.

Tagovi: