Što je laminektomija

Ljepota i zdravlje

Što je laminektomija

Što je laminektomija

Riječ laminektomija dolazi od dvije latinske riječi, “lamina” što znači tanki sloj ili list i “ektomija” koja se odnosi na uklanjanje. Da bismo razumjeli što je laminektomija, moramo znati koje bolesti i vrste oštećenja mogu utjecati na kralježnicu. Brojni zdravstveni problemi mogu utjecati na kralježnicu, što dovodi do raznih simptoma i problema u obavljanju svakodnevnih zadataka. Degenerativne bolesti nisu povezane samo s poremećajima kralježnice, već uključuju bol, oštećenje živaca, slabost, gubitak osjeta, ograničenu pokretljivost, deformacije. Starenje uzrokuje degenerativne promjene na kralježnici i određene bolesti. Spinalna stenoza je uzrokovana suženjem spinalnog kanala. Nastale promjene najčešće se javljaju nakon 50. godine života, pri čemu razlikujemo prirođene i stečene. Kongenitalni oblik spinalne stenoze prisutan je kod osoba koje su rođene s uskim spinalnim kanalom. Čak i manje promjene u strukturi kralježnice mogu doprinijeti ozbiljnoj spinalnoj stenozi. Stečeni oblik nastaje u sklopu progresivnih promjena kralježnice, odnosno diskova, ligamenata i zglobova. Tijekom procesa starenja ti elementi popuštaju, što dovodi do suženja spinalnog kanala. Iako u otvorima kostiju kralježnice ima dovoljno mjesta za živčana vlakna iz područja leđne moždine, događa se da su ti otvori smanjeni, što uzrokuje kompresiju živca. Kada dođe do suženja, ono može zahvatiti leđnu moždinu, a zahvaćene su i strukture iz kralježnice.

Laminektomija – dekompresijska operacija

Mnogi slučajevi spinalne stenoze mogu se liječiti kombinacijom nekirurških tretmana, kao što su lijekovi protiv bolova i fizikalna terapija. Ali kada se bol počne pogoršavati unatoč lijekovima, treba razmisliti o operaciji. Najčešći kirurški zahvat u slučaju lumbalne spinalne stenoze je laminektomija. Ovaj postupak uključuje uklanjanje dijelova kralješaka i izbočenih diskova koji pritišću živce. Naziva se i dekompresijska kirurgija. Cilj ovog postupka je smanjiti pritisak na leđnu moždinu ili živce uklanjanjem tankog sloja kosti. Laminektomija je zahvat kojim se širi spinalni kanal s ciljem smanjenja pritiska na živce. Operacija traje oko dva sata. Nakon što kirurg napravi rez na leđima, odvaja mišiće i tada ima pristup kralježnici. Kod otvorene laminektomije napravi se rez, a zatim se odstrane dijelovi kralježaka. Zatim se uklanjaju sva oštećena tkiva i kosti koje vrše pritisak na leđnu moždinu. Nakon operacije postoji bol, koja se smanjuje uzimanjem posebnih lijekova. Nekoliko tjedana nakon operacije pacijent mora biti oprezan u svojim svakodnevnim aktivnostima. Unutar nekoliko mjeseci pacijent se vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Laminektomija i rizici operacije

Laminektomija je ozbiljna vrsta operacije, a zahvat je siguran jer ga izvode kvalificirani liječnici s velikom preciznošću. Iako su komplikacije rijetke, kao i kod drugih operacija, mogu se pojaviti određeni rizici. Tu spadaju infekcije, krvarenja ili krvni ugrušci, ali i mogućnost da se postojeći pritisak na živce ne smanji. Kod pacijenata kod kojih je to slučaj potrebno je nekoliko operacija kako bi se problem učinkovito riješio. Prije laminektomije trebali biste razgovarati sa stručnjakom o mogućim rizicima i je li ovaj postupak pravi za vas. Osim toga, treba uzeti u obzir da je nakon operacije fizioterapija važan dio oporavka. Laminektomija se najčešće izvodi kada prethodni tretmani (fizikalna terapija i lijekovi) nisu bili učinkoviti u smanjenju boli. Ovaj se postupak preporučuje ako su bolesnikovi simptomi ozbiljni ili se pogoršavaju tijekom određenog vremenskog razdoblja. Važna je činjenica da do suženja kanala dolazi u starijoj dobi, kada je struktura kosti poroznija, što zahtijeva pažljivo razmatranje najboljih opcija za pacijenta.

Tagovi: