Kuga – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Kuga - uzrok, simptomi, liječenje

Što je bubonska kuga

Bubonska kuga je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Yersinia pestis, buha glodavaca. U povijesnom kontekstu poznata je i kao Crna smrt, koja je u srednjem vijeku ubila 60% europskog stanovništva, nakon čega se proširila na druge kontinente. Ova bakterija razvija još dva oblika kuge, i to: septikemičnu i plućnu kugu. U bliskom kontaktu divljih glodavaca, štakora, miševa s ljudima, buhe prenose bolest izravnim ugrizom. U slučaju plućnog oblika, drugi način prijenosa kuge je putem sline ili kapljica koje zaražena osoba kihanjem i kašljanjem raspršuje u zrak.

Bakterija i njezini toksini utječu na pluća, uzrokujući simptome najsličnije upali pluća, ali mnogo ozbiljnije. To uzrokuje simptome kratkog daha, iskašljavanja krvi i drugih komplikacija. U septikemijskom obliku kontakt s krvlju također je oblik infekcije. To je najteži oblik jer ubija krvna zrnca i širi se po cijelom tijelu. Iako se bubonska kuga smatra povijesnom bolešću, ova je prisutna i danas. Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje da se infekcija javlja u zemljama s lošim sanitarnim uvjetima.

Bubonska kuga – simptomi i prijenos

Simptomi bubonske kuge uključuju glavobolju, bolove u mišićima, umor, groznicu, slabost, povraćanje, ubrzan puls i groznicu. No, glavni znakovi bolesti su natečeni limfni čvorovi, pojava kvržica u preponama, pazuhu, vratu i pocrnjele rane na koži. Ovi se simptomi obično javljaju između prvog i sedmog dana nakon infekcije. Bubonska kuga može uzrokovati ozbiljne posljedice ako se ne liječi. Osim što pokazuje ove simptome, karakteristika bolesti je stvaranje mjehurića pa otuda i naziv bolesti. Buboi su natečeni limfni čvorovi zbog djelovanja ove bakterije.

Kada izbiju iz kože, bolne su, stvaraju gnojne erupcije koje oslobađaju zarazne izlučevine. U slučaju plućne kuge, prijenos s čovjeka na čovjeka događa se izlučivanjem, slinom, kašljanjem i kihanjem. Kako bi se dijagnosticirala kuga, liječnik traži prisutnost mjehura, odnosno znakove da je bolesnika ugrizla buha. Laboratorijski testovi pomažu u dijagnosticiranju ove infekcije. Liječenje se provodi antibioticima, ovisno o težini slučaja. Najučinkovitiji je kada se primjenjuje unutar 15 sati od pojave prvih simptoma.

Bubonska kuga – prevencija

Je li crna kuga izlječiva? Osoba koja razvije simptome vode u preponama, visoku temperaturu treba odmah potražiti liječničku pomoć kako bi obavila odgovarajuće pretrage. U teškim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija i amputacija. Bez odgovarajućeg liječenja i dijagnoze, kuga je smrtonosna. Crni štakor, koji je danas vrlo rijedak, u prošlosti je izazvao epidemiju. No, kao pravi prijenosnik bolesti buha, danas je prijenos u područjima moguć preko određene vrste glodavaca. Kada je riječ o bubonskoj kugi, smrtnost je oko 10% do 30%, ovisno o vrsti infekcije, dok je u vrijeme prije otkrića antibiotika dosegla 80%.

Najbolja prevencija su javnozdravstvene mjere: poštivanje osnovnih sanitarnih uvjeta, informiranje stanovništva putem institucija o bolesti i njezinim karakterističnim aspektima, upozorenje da se ne rukuje s leševima divljih životinja, bolničko izoliranje sumnjivih simptoma kuge. Neke jednostavne mjere koje se mogu poduzeti za sprječavanje kuge su izbjegavanje kontakta s divljim glodavcima jer ih mogu zaraziti buhe. Preporuča se eliminirati mjesto razmnožavanja štakora i buha, te koristiti adekvatna sredstva za tjeranje insekata.

Tagovi: