Bubonska kuga – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Bubonska kuga - uzrok, simptomi, liječenje

Bubonska kuga i uzrok iste

Kuga je bolest uzrokovana bakterijama i dolazi u nekoliko oblika, no najpoznatiji oblik je bubonska kuga. Bubonska kuga je oblik koji se najčešće javlja kod oboljelih od te bolesti te joj ime dolazi od riječi bubon, što predstavlja natečenu žlijezdu što je jedan od simptoma bolesti po kojoj je ona poznata. Bubonsku kugu uzrokuje bakterija Yersinia pestis koja se na prvom mjestu nalazi kod životinja, posebice kod divljih glodavaca kao što su štakori, miševi, vjeverice i slični. Bolest se s tih životinja na ljude prenosi na način da se direktno dođe u kontakt sa zaraženom životinjom ili pak ih prenosi ugriz buhe koja je prije toga boravila na zaraženoj životinji. Kuga se također može proširiti i među ljudima, te se ona kod ljudi prenosi kapljičnim putem, odnosno, kihanjem i kašljanjem. Iz tog je razloga kuga vrlo opasna i zarazna bolest te se zbog toga izrazito lako može širiti među ljudima.

Bubonska kuga i simptomi koji se javljaju

Nakon što se pojedinac zarazi s bakterijom koja uzrokuje bubonsku kugu, inkubacija iste trajat će između 3 i 5 dana, no u nekim slučajevima to može biti tek nekoliko sati dok kod drugih može biti i 12 dana. Inkubacija ovisi o količini bakterija s kojima se bilo u kontaktu, što rezultira i različitim intenzitetima simptoma. Bubonska kuga najčešće je popraćena simptomima mučnine i povraćanja, no također se javljaju umor, smetenost, opća slabost cijelog tijela, visoka tjelesna temperatura popraćena tresavicom. Osim navedenih simptoma, bubonska kuga može se prepoznati po kožnim oboljenjima na mjestu ugriza ukoliko je do oboljenja došlo putem ugriza, te naravno, može biti prepoznata po povećanju limfnih čvorova, odnosno, bubona po čemu je na prvom mjestu i dobila ime jer je to vrlo specifičan simptom. Simptome je važno pratiti i dijagnosticirati preko epidemioloških podataka što uključuje krvnu sliku, kliničku sliku i izolaciju bakterija te nekih drugih kako bi liječenje moglo biti napravljeno.

Bubonska kuga i kako se ona liječi

Bubonska kuga treba se liječiti u roku nekoliko dana od pojave najranijih simptoma. Ukoliko se ne liječi, bubonska kuga izaziva smrt u velikom broju slučajeva. Prilikom liječenja kuge najčešće se koriste antibiotici i to oni na koje je bakterija Yersinia pestis, odnosno, uzročnik te bolesti osjetljiva. Antibiotici kojima se ta bakterija rješava su doksiciklin, tetraciklin i streptomicin te se oni daju kada je liječenje u pitanju. Samo liječenje osim antibiotika uključuje i strogu izolaciju kako bi se spriječilo širenje kuge jer kako smo spomenuli na početku teksta, vrlo je zarazna i lako se širi kapljičnim putem. Izrazito je važno držati se terapije i prepisane izolacije kako bi se spriječilo širenje bolesti, no i ono najvažnije, kako bi se povećala šansa za ozdravljenje. U srednjem vijeku kuga je odnijela veliki broj života i većina je slučajeva završavala smrću jer nisu znali za antibiotike, no danas je uz pridržavanje mjera i prepisane terapije moguće preživjeti.

Tagovi: