Kronična upala gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Kronična upala gušterače - uzrok, simptomi, liječenje

Kronična upala gušterače – pankreatitis

Gušterača je organ probavnog sustava odgovoran za proizvodnju određenih hormona i probavnih tvari. Nalazi se u abdomenu, iza želuca, između slezene i dvanaesnika. Pankreatitis je bolest koja nastaje kada se enzimi gušterače koji se koriste u probavi hrane oslobađaju unutar gušterače. Inače, upala gušterače može biti akutna i kronična. Kronična upala gušterače nastaje kada je gušterača oštećena dugotrajnom upalom koja mijenja njezinu sposobnost normalnog funkcioniranja. Ova bolest uključuje progresivne upalne promjene u gušterači, što dovodi do trajnog oštećenja i poremećaja njezine funkcije.

Osobe s kroničnim pankreatitisom trebaju stalnu medicinsku skrb kako bi se smanjilo oštećenje gušterače i spriječile daljnje komplikacije. Iako u većini slučajeva liječenje može kontrolirati ovaj problem, ne može ga trajno izliječiti. Kronična upala gušterače može biti uzrokovana višegodišnjim prekomjernim konzumiranjem alkohola. No može se javiti i zbog nasljednog poremećaja gušterače, začepljenja gušteračnog kanala, nakon akutnog pankreatitisa, uzimanja određenih lijekova i nekih autoimunih bolesti. Bolesnici s kroničnim pankreatitisom mogu imati trajno oštećenje gušterače.

Kronična upala gušterače – simptomi

Kod nekih osoba s kroničnim pankreatitisom nema znakova bolesti. Ali za one koji imaju simptome, glavni je bol u gornjem dijelu trbuha koji se širi prema leđima, pogoršava se kada osoba jede ili pije. Ostali simptomi uključuju natečen trbuh, neobjašnjiv gubitak težine, pretjeranu žeđ, mučninu, povraćanje, masnu stolicu, umor. Ova bolest uzrokuje smanjenje kvalitete života bolesnika zbog boli gdje pacijent može biti hospitaliziran. Kronična upala gušterače utječe na gubitak težine, čak i kada su prisutne normalne navike.

Do gubitka tjelesne težine dolazi jer tijelo ne može lučiti dovoljno enzima gušterače za probavu hrane, pri čemu se te hranjive tvari ne mogu normalno apsorbirati, što bolesnika dovodi do pothranjenosti. Testovi funkcije gušterače pokazuju proizvodi li gušterača dovoljno probavnih enzima. Uz pomoć ultrazvuka i CT-a mogu se vidjeti tegobe koje upućuju na to radi li se o kroničnoj upali gušterače. U kasnijim stadijima bolesti, kada se pojavi dijabetes, uz pomoć analize krvi, urina i stolice, dijagnosticira se kronična upala gušterače.

Kako se liječi kronična upala gušterače

Kako se liječi kronična upala gušterače? Iako ne postoji lijek za kroničnu upalu gušterače, ovo se stanje može ublažiti nekim metodama liječenja. Važno je napomenuti da kronična upala gušterače povećava rizik od raka gušterače, stoga je potrebno pažljivo liječničko praćenje. Metoda liječenja ovisit će o uzroku pankreatitisa, što može uključivati: liječenje ovisnosti o alkoholu, liječenje dijabetesa, endoskopsku terapiju za uklanjanje kamenaca, operaciju uklanjanja oboljelog tkiva, operaciju drenaže tekućine gušterače.

Proces treba započeti uklanjanjem vanjskih čimbenika (poput alkohola i pušenja). Na početku liječenja koriste se lijekovi za kontrolu boli ili kada se bol pogorša. Sve metode su u potpunosti usmjerene na smanjenje upale organa, a mogu se kombinirati s lijekovima i usvajanjem zdravih navika. Kako bi se ublažili bolovi kroničnog pankreatitisa u ranim fazama, primjenjuju se različite jednostavne mjere. Preporučuju se manji obroci s niskim udjelom masti i nesteroidni protuupalni lijekovi. Također se preporučuje nadoknada enzima gušterače za ublažavanje bolova uzrokovanih ovom bolešću. Ovi enzimi zamjenjuju enzime koje proizvodi gušterača. Kirurški zahvat je indiciran kada liječnik uoči potrebu za uklanjanjem mrtvih stanica uslijed fibroze.

Tagovi: