Kriza srednjih godina kod žena i muškaraca – simptomi javljanja

Zanimljivosti

Kriza srednjih godina kod žena i muškaraca - simptomi javljanja

Što je kriza srednjih godina

Nezadovoljstvo neispunjenim ciljevima može uzrokovati osjećaj bezvrijednosti koji utječe na samopoštovanje i uzrokuje krizu srednjih godina. Naime, kriza srednjih godina javlja se između 45. i 50. godine života i nastaje zbog preobrazbe tijela kod muškaraca i žena. Ova faza života zahtijeva razumijevanje onoga što se događa, a takvo iskustvo može donijeti veću osjetljivost za oba spola. Srednje doba opisuje se kao tranzicijsko razdoblje u kojem se ljudi suočavaju s raznim društvenim i psihološkim izazovima.

U tom su razdoblju oba spola iskusila veće zdravstvene tjeskobe, obiteljske brige, poslovno nezadovoljstvo, frustracije u postizanju ciljeva i financijske probleme. Zato je ovo razdoblje života uvijek jako stresno. Opisuje se kao prijelaz iz mlađe u stariju životnu dob. Kako se životni vijek produžuje, danas je kriza srednjih godina oko 50 godine. Definicija krize srednjih godina obično negativno utječe na to razdoblje. Ali to je i prilika za preispitivanje dosadašnjeg života kako bi se osoba mogla usredotočiti samo na najvažnije ciljeve.

Kriza srednjih godina kod žena

Kod žena je kriza srednjih godina popraćena većim psihičkim pritiskom. Hormonske promjene stvaraju najveću promjenu u tom razdoblju. Ulazak u menopauzu, snižen estrogen, uzrokuju promjene raspoloženja, fiziološke promjene i poteškoće s prilagodbom. Žena se počinje osjećati manje vidljivom u društvu, u tom razdoblju moguće su promjene u karijeri, sve je manje zadovoljstva postignutim i teže je prilagođavanje. Koji su znakovi krize srednjih godina? Tijekom krize srednjih godina žene osjećaju tjeskobu, depresiju, nedostatak motivacije i želje za aktivnostima, nezadovoljstvo poslom i prethodnim izborima.

S krizom srednjih godina važno je biti iskren prema sebi u trenucima kada se osjeća nezadovoljno i tjeskoba. Na taj način se nastale promjene mogu lakše prevladati. Samoprocjena će pomoći da se zaroni dublje u svoje osjećaje, vidi gdje se troši vrijeme i energija. U tom smislu, kriza srednjih godina može značiti i ponovno uspostavljanje ravnoteže u vezi, sklapanje novih prijatelja, odabir novog hobija i provođenje vremena na stvari koje su ugodne i prikladne.

Kriza srednjih godina kod muškaraca

Kriza srednjih godina kod muškaraca često je sinonim za neizvjesnost u budućnost, ali i sumnje u muškost. Kod nekih muškaraca promjene u ovoj dobi mogu se vidjeti kao gubitak kose, pretilost, umor i razdražljivost. Hormonske promjene nisu toliko očite jer muškarci gube blizu 5% testosterona godišnje, dok žene imaju nagli pad estrogena. Uobičajeno je da neki muškarci usvajaju drugačije stavove, pokušavaju promijeniti stil kako bi izgledali mlađe i bili društveno prihvaćeni. U odnosu na mlađe, stariji muškarci žele pobjeći od određenih obrazaca ponašanja, jer na taj način negiraju prirodni tijek starenja.

Za one koji imaju loše navike kriza srednjih godina donosi seksualne probleme, pad seksualne energije, gubitak mišića i fleksibilnost. Kad je riječ o srednjim godinama, muškarci moraju odabrati zdravu prehranu i tjelovježbu kako bi smanjili svoju sklonost razdražljivosti. Aerobna tjelovježba posebno je važna za muškarce koji ako ne održavaju svakodnevni trening, gube mišićnu masu, skloni su debljanju i umoru.

Tagovi: