Kreatin nuspojave

Kreatin nuspojave

Kreatin nuspojave i što je kreatin?

Sve osobe koje se imalo ozbiljnije bave tjelovježbom su se zapitale što je kreatin i da li je on uopće djelotvoran? Kreatin je svakako djelotvoran, to pokazuju mnoge studije, treneri, doktori. No, da li je on siguran, da li postoje kreatin nuspojave? Kreatin je danas svakako jedan od najjeftinijih, najučinkovitijih i najsigurnijih dodataka prehrani. Navedena aminokiselina najčešće dolazi u obliku finog praha koji će se pomiješati s tekućinom prije odrađenog treninga. Kreatin će imati snažan učinak na tijelo, povećat će sposobnost u performansi i proizvest će dodatnu energiju. Kada imamo više energije možemo ostvariti i bolje rezultate.

Današnja istraživanja su pokazala kako se kreatin najbolje iskazuje u treninzima višeg intenziteta poput dizanja utega, trčanja i kardio treninga. Slabije rezultate ostvaruje kod aktivnosti koje zahtijevaju izdržljivost ili aerobnost. Da li kreatin deblja? Uzimate li kreatin primijetit ćete veći broj na vagi. Ovo se događa radi pumpanja vode u mišiće gdje se događa sinteza proteina (mišići se povećavaju). Ukoliko trenirate, ova dodatna težina je zapravo mišićna masa. Da li su kreatin nuspojave moguće? Da, iako su neke nuspojave zapravo mitovi.

Kreatin nuspojave i štetnost

Svaki dodatak prehrani ima svoje prednosti i mane, pa tako i kreatin. Da li postoje kreatin nuspojave? Da, one postoje. Često se postavlja pitanje da li je kreatin štetan za bubrege? Ovaj dodatak prehrani se stalno istražuje, bilo radi učinkovitosti ili sigurnosti. Štetnost ovog dodatka nije dokazana, no on može uzrokovati nuspojave. Oštećenje bubrega, srčani problemi, grčevi u mišićima, dehidracija i proljev moguće su nuspojave, no one se ne propisuju striktno kreatinu, već kombinacijom unosa sa određenim vitaminima. Ako koristite razne vitamine i minerale, tada je najbolje da se o konzumaciji kreatina posavjetujete sa stručnjakom.

Znači kreatin nuspojave ne postoje? Postoje, i pojavljuju se onda kada se uz njega uzimaju i dodatni suplementi. Često se savjetuje da se kreatin ne koristi ako na mišićnoj masi možete dobiti prirodno. Hoće li uzimanje kreatina transformirati tijelo? Ovo je nemoguće odgovoriti. Kreatin će na svakog pojedinca djelovati drugačije, ovisno o genetici. Učinkovitost kreatina trebala bi biti vidljiva već u prvom tjednu primjene uz jači intenzitet vježbe i dobru prehranu. Nikada nemojte zaboraviti na pravilnu prehranu. Preporučuje se mediteranski tip prehrane, jači trening i redovito uzimanje kreatina ako želite postići vidljive rezultate.

Kreatin nuspojave i odabir kreatina

Na tržištu postoje mnoge vrste kreatina, stoga se postavlja pitanje koji odabrati? Prah je najbolji izbor. Tekući ili etil ester pokazuju se nestabilnima, osobito kod osoba koje prvi put koriste kreatin. Puder ili prah može doći uz dodatak elektrolita i ostalih aditiva, no oni se često pokazuju manje učinkovitima. Kako se koristi keratin u prahu? On se pomiješa s tekućinom, poželjno sa sokom. Šećer u soku će podići razinu inzulina, što pomaže u pumpanju kreatina u mišiće. Kolika je mogućnost da se kreatin nuspojave dogode baš kod vas? Mala, osobito ako imate povijest vježbanja i ako vam ovo nije prvi susret s dodacima prehrani.

Koji su učinci kreatina na tijelo? Kreatin će nam pomoći u dobivanju mišićne mase i u boljem performasu. Da li bi trebali uzimati kreatin? Ako je vježbanje veliki dio vašeg života i ako želite povećati mišićnu masu, tada je odgovor da. Ako ste početnik i bojite se da se kreatin nuspojave pojaviti kod vas, tada je najbolje da se savjetujete sa stručnjakom. Ne preporučuje se korištenje bilo kojeg dodatka prehrani ako ne znate svoje zdravstveno stanje.


Tagovi: