Što je kolonoskopija

Što je kolonoskopija

Što je kolonoskopija

Kolonoskopija je dijagnostička metoda kojom se pregledava dio probavnog trakta i to od debelog crijeva od spoja kod tankog crijeva. Pretraga je invazivna, odnosno može biti bolna naročito ako je pacijent osjetljiv na bol, ima nizak prag tolerancije na bol, postoje prethodni operativni zahvati na crijevima, postoje unutarnji politi ili tumori koji izazivaju krvarenja i bolnost.

Kolonoskopija se izvodi na način da se pacijent legne na lijevi bok, a liječnik kroz anus upuhuje manje količine zraka u crijevo da se ono proširi da bi mogao sa cijevi ući u crijevo i analizirati unutrašnjost debelog crijeva, te tokom postupka uzeti uzorak ukoliko se naiđe na patogene površine, ali i ovim putem otkloniti polipe.

Ovaj se pregled može obaviti uz pomoć medikamenata, sedativa koji će opustiti muskulaturu crijeva te na taj način olakšati pregled i smanjiti bolove, no može se obaviti i u lokalnoj ali i općoj anesteziji. Sve ovisi o stanju pacijenta, ali i načinu rada liječnika.

Zašto se radi kolonoskopija

Kolonoskopija se radi kada postoje neke abnormalne pojave kod stolice, krvarenja koja su vidljiva golim okom ali i krvarenja koja nisu vidljiva golim okom. Također ukoliko postoje problemi kod defektacija gdje se zatvor izmjenjuje sa proljevom naizmjence, kada postoje nadutosti, bolovi u trbuhu, te kod sideropenične anemije.

Ovaj pregled se radi kada se sumnja na upalne bolesti probavnog sustava, kada se na UZV vide polipi na crijevima, te druge izrasline koje je potrebno analizirati i time otkloniti mogućnost da se radi o tumorima ili karcinomima.

Kolonoskopija se također radi kada je potrebno vidljive polipe ukloniti, što se može napraviti tokom samog dijagnostičkog postupka, a ujedno se i tokom postupka uzima uzorak tkiva za koji se sumnja da je tumor ili karcinom i daje se na PHD analizu kojom će se dalje utvrditi o čemu se radi. U slučaju da se radi o karcinomu nastavit će se dalje kirurško i onkološko liječenje prema individualnoj situaciji pacijenta.

Ima li kolonoskopija alternative dijagnostike

Kolonoskopija ima svoje alternative za pregled debelog crijeva i moguće ih je primijeniti ukoliko to pacijentovo stanje nalaže ili netolerancija na bol je toliko velika da pacijent odbija kolonoskopiju kao moguću dijagnostiku. Ukoliko je osoba već doživjela bolnu kolonoskopiju o tome treba obavijestiti liječnika koji može koristiti i sedative prilikom pregleda. Iako postoje alternative u svrhu dijagnostike kolonoskopija je ipak najbolja koliko god bolna bila.

Irigografija je jedna od alternativa i obavlja se kao radiološka pretraga uz pomoć kontrastnog sredstva koju je potrebno popiti, pa se upuhuje zrak i radiološki snimaju crijeva. No kod ovo metode se ne može pregledati završetke debelog crijeva, rektum i sigmu, pa zapravo ovim postupkom nije obuhvaćeno sve što kolonoskopijom jeste.

Druga alternativa je upotreba videokapsula koja se popije i putem probavnog trakta snima sve do izlaska iz tijela. Metoda je relativno nova, a fotografije se snimaju i prenose bežično na površinu tijela na kojem se nalaze elektrode koje dalje prenose fotografije do uređaja koji ih snima a koji se nalazi oko pojasa osobe. Ova metoda je dobra za otkrivanje karcinoma i polipa koji su veći od 6 mm, no osim što je skupa nema mogućnost uzimanja uzoraka već samo snimanja pa je to jedan od nedostataka.


Tagovi: