Koliko Zagreb ima stanovnika

Zanimljivosti

Koliko Zagreb ima stanovnika

Koliko Zagreb ima stanovnika kroz povijest

Hrvatska je površinom relativno mala zemlja koju krasi bogata tisućljetna povijest. Povijest Zagreba, današnjeg glavnog grada Republike Hrvatske, nije ništa manje bogata niti dugotrajna. Prvi spomen Zagreba može se datirati na davnu 1094. godinu, a samo područje na kojemu je grad nastao bilo je i puno prije naseljeno. Koliko Zagreb ima stanovnika nije uvijek bilo lako odgovoriti, a pitanje i dan danas nema sasvim točan odgovor. Ako gledamo povijesne podatke, prvi popisi stanovništva koji su se radili na području današnjeg grada Zagreba datiraju se na 14. stoljeće kada je ovdje obitavalo svega 3000 stanovnika.

Kroz stoljeća je ovaj broj bio u konstantnom porastu kako se i sam grad sve više širio i razvijao. Najveći zabilježeni broj za pitanje koliko Zagreb ima stanovnika je iz 1991. godine kada je ustvrđeno da u gradu živi 933 914 stanovnika. Broj je vjerojatno bio i ponešto veći jer, kao ni danas, nisu svi stanovnici bili prijavljeni.

Koliko Zagreb ima stanovnika po zadnjem popisu

Grad Zagreb danas je najgušće naseljeno područje u Republici Hrvatskoj. Zagreb nije samo administrativno središte već je i na samom vrhu u zemlji kao kulturna, zdravstvena i školska metropola. Grad se osim bogatom povijesti može pohvaliti brojnim muzejima, kazalištima te sportskim i školskim ustanovama. Radi se o najmnogoljudnijem mjestu u Republici Hrvatskoj gdje značajan dio stanovnika živi, školuje se i radi. Koliko Zagreb ima stanovnika teško je ustanoviti. Najtočnije podatke dobivamo iz popisa stanovništva koji se radi svakih 10 godina na razini cijele države.

Po odrađenim popisima možemo ustvrditi da je Zagreb imao najveći broj stanovnika 1991. godine da bi se 10 godina kasnije taj broj smanjio za preko 150 tisuća. Ovaj pad stanovništva prvenstveno se može objasniti kao direktna posljedica Domovinskog rata. Srećom, koliko Zagreb ima stanovnika od tada je u stalnom porastu, a grad se neprestano širi i izgrađuje kako bi povećao svoje smještajne kapacitete za sve koji bi se htjeli tamo doseliti.

Koliko Zagreb ima stanovnika danas

Ako i vi živite ili radite u Zagrebu, sigurno ste se u nekom trenu zapitali koliko Zagreb ima stanovnika? Najtočnije trenutno dostupne podatke možemo preuzeti iz popisa stanovništva koji se u Republici Hrvatskoj provodio 2011. godine. Prema tom popisu, ustvrdilo se da je u Zagrebu živjelo 688 163 ljudi od kojih je 319 969 muškaraca i 368 194 žena.

Procjenjuje se da je u zadnjih 10 godina broj stanovnika u gradu porastao za skoro 200 000. Ipak, ove brojeve treba uzeti s rezervom jer Zagreb, osim što ima službeno stanovništvo također ima i jako velik broj mladih ili radnika koji se školuju ili rade u Zagrebu te tamo provode većinu svog vremena, a nisu nužno službeno prijavljeni. Upravo zato je nemoguće sa sigurnošću ustvrditi koliko Zagreb ima stanovnika danas. Ono što je jasno je da je taj broj stalno u porastu, a točnije podatke dobit ćemo nakon što se obrade podaci iz popisa stanovništva provedenog 2021. godine.

Tagovi: