Koliko traje trudnoća

Ljepota i zdravlje

Koliko traje trudnoća

Koliko traje trudnoća i kako se računa termin poroda?

Znamo kako se najčešće govori kako trudnoća traje devet mjeseci ili ako računamo po tjednima, 40 tjedana. Često nalazimo na pitanja koliko je to u danima- koliko zapravo traje tromjesečje i da li trudnoća traje dulje od devet mjeseci? Koliko traje trudnoća zapravo? Ginekolozi tvrde kako mnoge žene ne znaju da su trudne iako su trudne već četiri tjedna. Što ovo znači?

U praksi žena koja je trudna 4 tjedna u sebi nosi maleni embrij koji je star već dva tjedna. Možemo objasniti ovako, kada ženi kasni menstruacija 2 tjedna ona se smatra s strane struke trudna već 6 tjedana Zvuči pomalo zbunjujuće? Nemoguće je sasvim točno utvrditi točan trenutak kada je došlo do začeća, tako da se 40 tjedana trudnoće broji od prvog dana kada je žena imala svoju zadnju menstruaciju.

Upravo na taj način se određuje i sami termin poroda, i naravno ovdje se računa i moguće odstupanje u roku od dva tjedna prije ili poslije određenog termina, važno je naglasiti da je to sasvim normalno. Koliko traje trudnoća je odgovor koji je različit kod svake žene, ono ponajviše ovisi o tome da li žena ima redovitu ili ne redovitu menstruaciju.

Koliko traje trudnoća i kako se određuje trajanje trudnoće?

Trajanje trudnoće kod svake žene se prema tradiciji i praksi određuje u tjednima, počinje s prvim danom zadnje menstruacije. Ovulacija se najčešće događa oko 2 tjedna nakon samog početka ženinog krvarenja a sama oplodnja se događa skoro odmah nakon ovulacije, što znači da je embrij otprilike 2 tjedna mlađi nego po računanju trajanja trudnoće u tjednima. Ugrubo, žena koja je već 4 tjedna trudna u sebi nosi embrij koji je već star 2 tjedna.

Praksa govori da kada ženi kasni menstruacija 2 tjedna da je ona trudna već 6 tjedana. Koliko traje trudnoća? Trudnoća u prosjeku traje 266 dana ili 38 tjedana od dana začeća 40 tjedana. Kako se računa datum poroda? Ginekolog datum poroda po prilici može izračunati tako da odbije 3 kalendarska mjeseca od zadnjeg dana menstrualnog krvarenja i dodajući 1 godinu i 7 dana u izračun.

Važno je naglasiti da samo oko 10 % trudnica rađa upravo na datum koji je ginekolog izračunao, ali zato 50 % rađa unutar tog istog tjedna, dok 90 % žena rađa unutar spomenute razlike od dva tjedna. Koliko traje trudnoća također možemo odgovoriti s podjelom na 3 mjesečna razdoblja: Prvo tromjesečje koje traje od 1 do 12 tjedana, drugo tromjesečje koje traje od 13 do 24 tjedana i treće tromjesečje koje traje od 25 tjedna pa sve do poroda.

Koliko traje trudnoća i zašto se ona računa od posljednje menstruacije?

Ginekolog će vam svakako odgovoriti da je posljednja menstruacija najjednostavniji datum od kojeg početi. Istina je da mnoge žene ne znaju kada ovuliraju, tako da je lakše računati od prvog dana zadnjeg menstrualnog ciklusa. Zadnji dan krvarenja je obično dva tjedna prije ovulacije. Čak i ako žena zna datum svojeg zadnjeg seksualnog odnosa koji je rezultirao trudnoćom, ono ne mora biti garancija da je žena ostala trudna isti dan.

Spermiji mogu preživjeti u maternici čak i do pet dana i čekati da se oslobodi jajna stanica kako bi došlo do oplodnje. Savjetuje se korištenje mobilnih aplikacija koje vam samostalno računaju ovulaciju po unosu prvog i zadnjeg dana menstruacije, upravo takve aplikacije mogu pomoći u odgovoru na pitanje koliko traje trudnoća. Isto tako je važno naglasiti da niti jedna žena nema ovulaciju točno dva tjedna nakon što je započeo ciklus, ono ovisi o tome da li žena ima redovite ili ne redovite menstruacije i da li ima određenih problema.

Sukladno tome, termin poroda se može promijeniti. Ultrazvučnim pregledima ginekolog će ustanoviti koliko je beba razvijena i koliko je stara u slučaju da žena ima ne redovite menstrualne cikluse. Koliko traje trudnoća je odgovor koji se razlikuje od žene do žene, neke žene tako mogu roditi na vrijeme, prije ili nakon predviđenog vremena.

Tagovi: