Koliko traje nogometna utakmica

Sport

Koliko traje nogometna utakmica

Koliko traje nogometna utakmica seniorskih momčadi?

Nogomet, najpopularniji sport na svijetu, igra se u svim uzrastima. Nacionalni savezi organiziraju lige od najmlađih uzrasta do seniorskih momčadi. Koliko traje nogometna utakmica ovisi o tome o kojem je uzrastu momčadi riječ. Utakmice seniorskih momčadi traju 90 minuta plus nekoliko minuta nadoknade. Sama utakmica je podijeljena na dva dijela po četrdeset i pet minuta, s 15 minuta pauze između ta dva dijela. Vrijeme se u nogometnoj utakmici nikada ne zaustavlja i zbog toga postoji nadoknada na kraju prvog i na kraju drugog poluvremena. Na to koliko traje nogometna utakmica utječe i vrsta natjecanja.

Naime, u kup natjecanjima nogometna utakmica može trajati i duže od 90 minuta. Ako je rezultat izjednačen na kraju nadoknade drugog poluvremena, onda utakmica odlazi u produžetke. Igraju se dva produžetka po 15 minuta, između kojih je kratka pauza. Ako je rezultat utakmice izjednačen i nakon 120 minuta igre, pobjednik se odlučuje izvođenjem penala. Utakmice nacionalnih prvenstava nemaju produžetke neovisno o rezultatu utakmice.

Koliko traje nogometna utakmica u futsalu?

Nogomet se igra u raznim varijantama. Jedna od varijanti nogometne igre je i futsal. Futsal je vrsta nogometa koji se igra na manjem terenu, većinom u dvoranama. Podloga terena je uglavnom parket. Futsal utakmica se igra između dvije ekipe od kojih svaka ima 5 igrača u terenu, tj. četiri igrača i jednog golmana. U futsalu su dopuštene leteće izmjene u bilo kojem trenutku utakmice. Futsal pravila jasno definiraju kako se te izmjene moraju odvijati. Koliko traje nogometna utakmica u futsalu jedna je od stvari koje žele znati zaljubljenici u ovu vrstu nogometne igre. Futsal utakmica podijeljena je također na dva poluvremena, ali u trajanju od 20 minuta. U futsalu postoje periodi igre kada se vrijeme zaustavlja. Riječ je o izvođenju slobodnih udaraca, kaznenih udaraca, itd. Na to koliko traje nogometna utakmica u futsalu utječe i samo natjecanje na kojem se igra futsal. Pojedina natjecanja mogu odrediti drugačije trajanje futsal utakmice.

Koliko traje nogometna utakmica u mlađim uzrastima?

Kao što je već spomenuto u ovom tekstu, nogomet se igra u različitim uzrastima. Nogometne utakmice između momčadi mlađih uzrasta traju kraće nego utakmice seniorskih, juniorskih i kadetskih uzrasta. Koliko traje nogometna utakmica mlađih uzrasta prije svega je određeno o kojem je uzrastu riječ. Utakmica najmlađih uzrasta traje najkraće od svih. Što se ide prema starijim uzrastima, to nogometna utakmica traje duže. Naime, trajanje utakmice prilagođeno je tjelesnoj snazi i spremi igrača.

U mlađim uzrastima prilagođene su i dimenzije terena, a ne samo vremensko trajanje utakmice. U novije vrijeme u pojedinim natjecanjima dopušteno je više letećih izmjena u mlađim kategorijama, kako bi se smanjio napor mladim igračima. U jednoj od najmlađih kategorija, onoj limača, nogometna utakmica traje 40 minuta. Sama utakmica također je podijeljena na dva poluvremena po 20 minuta. Pauza između njih je 3 minute. Koliko traje nogometna utakmica u ostalim mlađim uzrastima možete pročitati na internet stranicama županijskih nogometnih saveza.

Tagovi: