Koliko se kuhaju jaja – tvrdo ili meko kuhano

Koliko se kuhaju jaja - tvrdo ili meko kuhano

Koliko se kuhaju jaja ako želimo tvrdo kuhana jaja

Koliko se kuhaju jaja ako želimo tvrdo kuhana jaja u svom obroku ili ih želimo iskoristiti kao sastojak za pripremu nekog drugog jela? Prvo trebamo provjeriti da li jaja imaju pukotine na sebi jer u tom slučaju će bjelanjak iscuriti u vodu, a voda prodrijeti unutar jajeta.

Bez obzira želimo li meko ili tvrdo kuhana jaja treba ih prije kuhanja izvaditi desetak minuta iz zamrzivača kako bi se smanjila mogućnost pucanja jaja tokom kuhanja. Jaja je najbolje staviti u posoljenu hladnu vodu i mjeriti vrijeme od trenutka ključanja vode. Ukoliko smo primijetili da je ipak procurio bjelanjak treba dodati žlicu octa koji će pomoći da se bjelanjak puknutog jajeta brže zgusne i zatvori rupu na jajetu tokom kuhanja.

Koliko se kuhaju jaja da budu tvrdo kuhana ovisi i o veličini jajeta, no minimum kuhanja od trenutka ključanja vode je deset minuta. Kuhanje može biti do najviše dvanaest minuta kako bi žumanjak bio potpuno skuhan. Ovako termički obrađena jaja možemo konzumirati tjedan dana ukoliko ih nakon kuhanja držimo u zamrzivaču. Nakon kuhanja tvrdo kuhana jaja potrebno je oljuštiti, a najbolje će ljuštiti ako ih još vruće stavimo hladnu vodu.

Koliko se kuhaju jaja ako želimo meko kuhana jaja

Koliko se kuhaju jaja ako želimo meko kuhana jaja, svakako kraće nego kada kuhamo tvrdo kuhana jaja. Postupak pripreme jaja je isti kao i kod tvrdo kuhanih jaja, provjera puknuća i dodavanje octa tokom kuhanja.

Meko kuhana jaja se kuhaju između tri do maksimalno šest minuta ovisno koliku mekoću žumanjaka želimo dobiti nakon kuhanja. Mjerenje započinje nakon što voda proključa jednako kao i kod tvrdo kuhanih jaja. U pravilu se meko kuhana jaja ne ljušte jer je i bjelanjak i žumanjak puno mekši i jede se sa žličicom. No možete ih i oljuštiti prije konzumacije, sve ovisi o važim željama i navikama.

Koliko se kuhaju jaja da bi bila meko kuhana u nekim kuharicama ćete pronaći da ih treba kuhati i sedam minuta, međutim tada će žumanjak biti više krut i neće biti u tekućem stanju. Čak i u ovakvom stanju ona se tretiraju kao meko kuhana ako vi tako više volite da jaja budu bolje termički obrađena, no ako volite da žumanjak bude više u tekućem stanju bit će dovoljno tri minute ključanja vode.

Koliko se kuhaju jaja ako su sastavni dio neke druge hrane

Ukoliko vam jaja služe za pripremu nekog drugog jela i dio su recepta imajte naumu da se jaja vrlo brzo termički obrade i da će pogotovo razlivena jaja u nekoj drugoj hrani i nakon pet minuta izvan ljuske biti termički obrađena.

Koliko se kuhaju jaja u pripremi nekog jela ovisi o samom receptu tog drugog jela. Na primjer, ukoliko pripremate musaku, krumpir sa mljevenim mesom u protvanu koji će se peći u pećnici, možda ćete jaja umutiti sa kiselim vrhnjem kao preljev musaki. U tom slučaju će biti dovoljno pet minuta da se preljev od jaja i vrhnja zapeče i da dobijete hrskavu koricu na svojoj musaki.

Koliko se kuhaju jaja ako ih ukuhavate umjesto rezanaca u nekoj bistroj juhi ili su umućena jaja dio neke guste juhe ili variva također ovisi o ostalim sastojcima. Ako dodajete umućena jaja za ukuhavanje bistre juhe bez rezanaca bit će dovoljno dvije minute, no ukoliko ćete jaja umutiti kao dio guste juhe ili variva ne zaboravite da što ih dulje kuhate to će biti tvrđa, pa mogu se i zgusnuti i pokvariti teksturu guste juhe ili variva, stoga ni ovdje nije potrebno kuhanje jaja dulje od pet minuta maksimalno.


Tagovi: