Koliko psi spavaju

Zanimljivosti

Koliko psi spavaju

Koliko psi spavaju ovisi o mnogobrojnim faktorima

Vlasnici pasa znaju da psi znaju provesti poprilično vremena spavajući, no ne i koliko psi spavaju. Osim vlasnika pasa, potencijalne vlasnike pasa također zanima koliko psi spavaju jer s obzirom na tu informaciju neki se zbilja i odluče na nabavku psa, dok drugi odustanu od te ideje jer male količine sna bi zapravo značile veću potrebu za aktivnosti. Količina vremena koju psi provedu spavajući varira i ovisi o većem broju faktora. Za početak, mlađi psi, štenad i stariji psi provest će više sati dnevno spavajući, dok će psi koji su u naponu snage provesti manje sati spavajući. Osim faktora starosti, veliku ulogu predstavlja i pasmina psa. Naime, postoje pasmine koje su fizički aktivnije i koje zbog toga provode manje sati spavajući, dok postoje pasmine kojima je jedna od omiljenih aktivnosti upravo odmaranje i nakon svake fizičke aktivnosti odu spavati. To nisu jedini faktori koji utječu na količinu sna, no svakako imaju najveći utjecaj.

Koliko psi spavaju ovisi o starosti psa

Koliko psi spavaju je u prosjeku 12 sati dnevno. Veterinari i mnogi drugi stručnjaci smatraju da je to neki prosjek, no naravno da će se vrijednosti razlikovati s obzirom na ranije spomenute faktore. No, koliko psi spavaju kada su mladi? Štenad može spavati i po 20 sati dnevno, posebice kada su u svojoj najmlađoj fazi u vremenu nakon dolaska na svijet. Tek pridošla štenad najviše vremena provede sisajući i spavajući sve dok malo ne porastu i krenu se osamostaljivati. Čak i kada se malo osamostale, brzo se umaraju. Otkrivanje svijeta oko sebe, igra, socijalizacija i druge aktivnosti troše puno energije kod malih pasa te se brzo umaraju i energiju nadoknađuju spavajući jer im je ona potrebna za rast. Stariji psi također puno spavaju, no nešto manje nego štenad. Starije pse često okarakteriziraju periodi dugih drijemanja i spavanja, nešto malo kretanja i ostalih fizičkih aktivnosti koje opet slijedi spavanje i odmor.

Koliko psi spavaju ovisi o pasmini

Na svijetu postoji veliki broj pasmina, koje se razlikuju u mnogim stvarima, od samog izgleda psa, njihove veličine pa sve do karaktera. Iz tih razloga razlikovati će se i koliko psi spavaju. Postoje neke veće pasmine kao što su na primjer njemačke doge ili mastifi, koje ne samo da su visoki psi već imaju i solidnu tjelesnu težinu te je njima potrebno više energije kako bi pokrenuli i održavali svoje tijelo fizički aktivnim. Iz tog razloga nije ni čudno da ti psi provedu više vremena spavajući nego što bi to bio slučaj za neke manje pasmine. Koliko psi spavaju ne znači da manji psi neće dugo spavati, to samo znači da je njima potrebno manje energije za istu količinu aktivnosti. Brahicefalične pasmine kao što je mops ili francuski buldog spavaju veću količinu vremena zbog njihovog nosa te su oni primjer manjih pasmina koje će također provesti puno vremena odmarajući i spavajući.

Tagovi: