Koliko plivanje troši kalorija

Koliko plivanje troši kalorija

Koliko plivanje troši kalorija

Ako želite izgubiti suvišne kilograme osim reguliranje svakodnevne prehrane veoma je važno u svoj život unijeti i određenu fizičku aktivnost. Jedna od najboljih i najefikasnijih vježbi i sportova koje možete raditi tokom cijele godine je plivanje. Čak je i poznato koliko plivanje troši kalorija pa ćete vrlo kvalitetno moći organizirati svoj trening i pratiti rezultate treniranja. U posljednje vrijeme fizička aktivnost postala je veoma važna jer smo sve svjesniji koliko utječe na zdravlje svakog čovjeka. Sa druge strane pojavom društvenih mreža koje su orijentirane na fizički izgled pojavila se i sve veća potreba ljudi da izgledaju što bolje.

Plivanje je savršena aktivnost za gubljenje kilograma, a jedino što je mali nedostatak je činjenica da nismo svi u mogućnosti plivati tokom cijele godine. Oni koji je su mogućnosti plivati svaki dan, bilo na moru kad je lijepo vrijeme ili bazenima, trebali bi tu pogodnost maksimalno koristiti i iz prve ruke iskusiti koliko plivanje troši kalorija. Naime plivanje osim što će istopiti vaše suvišne kilograme ne stvara pritisak na zglobove pa je pogodno za ljude koji imaju ograničenja u vidu kretanja po tvrdim podlogama.

Koliko plivanje troši kalorija i gdje plivati

Koliko plivanje troši kalorija ovisi će o nekoliko faktora među kojima su fizičke predispozicije plivača kao i o stilu plivanja. Kalorije neće jednako trošiti plivanje slobodnim stilom ili na primjer delfin stil. Također nećete biti u mogućnosti od samog početka plivati svim stilovima jer su neki stilovi plivanja ipak zahtjevniji, kako tehnički tako i fizički.

Zahtjevniji stil plivanja više će i kalorija trošiti i učinkovitije jačati vaše mišiće. Iduća stvar o kojoj ovisi potrošnja kalorija tijekom plivanja je vrijeme koje provedete plivajući kao i uvjeti u kojima plivate. Logično, nije svejedno ako plivate u bazenu gdje je voda relativno mirna ili na moru gdje vam valovi otežavaju plivanje. Bazeni su za početnike savršeno mjesto gdje mogu trošiti kalorije i skidati nakupljene kilograme. More se preporučuje iskusnijim plivačima, jer je kudi kamo teže plivati u moru. Koliko plivanje troši kalorija i koji stil plivanja najviše troši kalorije, pročitajte u idućem odlomku.

Koliko plivanje troši kalorija i koji stil plivanja najviše troši kalorije

Univerzalan odgovor na pitanje koliko plivanje troši kalorija bio bi da plivanje troši jako puno kalorija, kao rijetko koja fizička aktivnost. Ne postoji ni jedna mišićna skupina, pa ni jedna stanica u tijelu koja se ne aktivira kada plivamo, jer da bi se održavali na površini i plivali, moramo koristiti sve svoje mišiće. Zbog toga je jasno kako plivanjem trošimo mnogo kalorija. Broj potrošenih kalorija u istom vremenskom periodu plivanja možemo povećati ako ili smanjiti mijenjanjem tehnike plivanja.

Koliko plivanje troši kalorija ovisit će i o težini plivaća, pa će plivač težine oko 60 kilograma potrošiti do 420 kalorija plivajući slobodnim stilom umjerenim intenzitetom, 60 minuta. Jednako toliko kalorija će potrošiti plivajući prsno, dok će se broj potrošenih kalorija u istom vremenskom periodu povećati ako prijeđe na delfin plivanje. Plivanje stilom delfin potrošit će i do duplo više kalorija od plivanja slobodnim stilom ili prsno. U svakom slučaju, plivanje je aktivnost koja će sigurno potrošiti kalorije puno efikasnije od mnogih drugih fizičkih aktivnosti.


Tagovi: