Koliko pas ima zubi

Znanost

Koliko pas ima zubi

Koliko znate o svom kućnom ljubimcu, koliko pas ima zubi

Statistike pokazuju da su psi i mačke najučestaliji kućni ljubimci ljudi, a psa i nazivaju najboljim čovjekovim prijateljem. Ako ste se tek odlučili za nabavku psa, morate puno toga naučiti o njemu. Pa, doveli ste kući malog štenca i što sad, koliko znate o svom kućnom ljubimcu, koliko pas ima zubi. Za početak trebate znati da štenci kao i ljudska djeca dolaze na svijet bez zubi. Mliječni zubi štencima izbijaju za 3 – 4 tjedna starosti i bit će ih 28, sa tri mjeseca počinju ispadati i zamjenjuju ih stalni.

Nicanje zubi može štencima biti bolno, praćeno krvarenjem i drugim komplikacijama, možda ćete uz sve igračke, vitamine i minerale, na kraju trebati i veterinarsku pomoć. Mnogi nabave psa, a ne znaju koliko pas ima zubi, u odrasloj dobi imaju 42 zuba, 20 gore i 22 dolje. Ako ne nađete ispadnute mliječne zube svog psa, ne brinite, vjerojatno ih je progutao s hranom i to je normalno.

Zašto je važno znati koliko pas ima zubi

Pas nije samo kućni ljubimac, pas je i obveza, morate brinuti o njemu, njegovom zdravlju i njegovoj dobrobiti. Zašto je važno znati koliko pas ima zubi, između ostalog da bi svom psu mogli održavati zdravlje usne šupljine, da bi prepoznali kada pati, a vjerujte zub može boljeti psa kao i čovjeka. Ako ne znate da mora imati 42 stalna zuba, kako ćete primijetiti ako se svi stalni zubi nisu pojavili, da se zbog toga mogu pojaviti komplikacije zbog krivog zagriza.

Koliko pas ima zubi, u odrasloj dobi treba imati 42 stalna zuba i to 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 pretkutnjaka i 10 kutnjaka, četiri u gornjoj i šest u donjoj čeljusti i svi bi trebali biti na broju do navršenog sedmog mjeseca starosti. Kod nekih malih (ukrasnih) pasmina stražnji donji kutnjaci su zakržljali ili ih uopće nema zbog njihove sitne građe, ali to ne utječe na njihovu prehranu i dopušteno im je ići na izložbe pasa.

Koliko pas ima zubi i kako prepoznati da vaš pas ima zubobolju

Psi mogu imati iste ili slične probleme sa zubima, desnima i cijelom usnom šupljinom kao i ljudi, zato je važno poznavati sve navike svog ljubimca da bi lakše prepoznali otklon od normalnog ponašanja vašeg ljubimca. Koliko pas ima zubi i kako prepoznati da vaš pas ima zubobolju, to nije tako teško kako se čini na prvi pogled. Ako pas bolno cvili (plače), odbija hranu, pada mu dlaka, stalno kruži šapom oko njuške jer mu je žvakanje bolno ili mu desni krvare, odvedite ga veterinaru.

Psi mogu skupiti i kamenac na zubima, dobiti gingivitis i paradentozu, zato je pseća zubna higijena jako važna, a dovoljno ju je provoditi jedanput tjedno. Koliko pas ima zubi trebate znati i zato da svom veterinaru možete telefonom opisati problem i dobiti savjet kako postupiti u konkretnoj situaciji. Ako svog ljubimca pravilno hranite sa dovoljno čvrste hrane, izabrana hrana sama čisti pseće zube i čuva zubnu caklinu.

Tagovi: