Koliko je mjesec udaljen od zemlje

Znanost

Koliko je mjesec udaljen od zemlje

Koliko je mjesec udaljen od zemlje i kakav utjecaj ima

Mjesec je jedini zemljin prirodni satelit koji od malenih nogu s lakoćom prepoznajemo na nebeskom svodu. Svima je poznato kako mjesec izgleda dok ga vidimo na nebu po danu ili noći, a ovaj satelit bio je od pamtivijeka ljudima izvor fascinacije. Pojedini narodi su mjesec štovali kao božanstvo i pripisivali mu raznovrsne nadnaravne atribute što nimalo ne čudi jer van sunca, mjesec je najsvjetlije nebesko tijelo koje se može vidjeti sa zemlje pa i te kako plijeni našu pažnju.

S obzirom na to koliko nekad veliko izgleda, često možemo dobiti dojam da ga maltene rukom možemo dotaknuti pa se radi toga puno ljudi pita koliko je mjesec udaljen od zemlje. Iako nema nikakvih božanskih moći, mjesec i dalje ima značajan utjecaj na nas i neke promjene na zemlji. U ovome tekstu ukratko ćemo pojasniti neke detalje o mjesecu, objasniti koliko je mjesec udaljen od zemlje i kakav zapravo sve utjecaj može imati.

Koliko je mjesec udaljen od zemlje i usporedba sa zemljom

Koliko je mjesec udaljen od zemlje možda na prvi pogled izgleda kao jednostavno pitanje no na njega zapravo nije toliko jednostavno odgovoriti. Razlog tome je što udaljenost mjeseca od zemlje nije konstanta već se ta vrijednost stalno mijenja pa će nekad biti bliže, a nekad dalje. Mjesec kruži oko zemlje po eliptičnoj putanji što je razlog zašto nije uvijek na jednakoj udaljenosti. Ipak, ako vas zanima konkretnije koliko je mjesec udaljen od zemlje, možemo reći da se tu radi o prosječnoj udaljenosti od 384 401 kilometara.

Mjesec je nebesko tijelo koje je znatno manje od zemlje i to čak 14 puta manje po ukupnoj površini. Manja veličina isto tako znači da ima i manji gravitacijski učinak pa je stoga na mjesecu sila teža čak 6 puta manja nego na zemlji. To znači da bi uz malo jači skok na mjesecu bili u stvarnom riziku od toga da odletite dalje u svemir umjesto da vas gravitacija vrati na površinu.

Koliko je mjesec udaljen od zemlje i utjecaj na prirodne pojave

Sada kada znate koliko je mjesec udaljen od zemlje, dobro je znati i podatak koliko nam zapravo može biti blizu ili daleko. Perigej je najbliža udaljenost koju mjesec može imati od zemlje, a radi se o udaljenosti od 363 295 kilometara. S druge strane, najveća udaljenost koju mjesec ima od zemlje naziva se apogej, a to je udaljenost od 405 503 kilometara. Ovu udaljenost danas je lako izračunati preko posebnih ogledala koje su astronauti postavili na njemu. Koliko je mjesec udaljen od zemlje ima veliki utjecaj na prirodne pojave. Utjecaj gravitacijskog polja na mjesecu razlog je zašto imamo plimu i oseku.

Kad nam je mjesec bliže, dolazi do plime, a veća udaljenost pokazuje se kroz oseku. Mjesečeve mijene nastaju radi gibanja oko zemlje, a zamračen mjesec učinak je sjene koju zemlja baca na njega. Mjesec također igra ulogu u pomrčini sunca koja se događa kada se mjesec točno između zemlje i sunca.

Tagovi: