Koliko ima kontinenata

Zanimljivosti

Koliko ima kontinenata

Koliko ima kontinenata, 7?

U školi nas uče da ima sedam kontinenata, osnove geografije predmeta osnovne škole. Međutim, u svjetskim znanstvenim krugovima se i dan danas propitkuje koliko ima kontinenata i njihova klasifikacija.

No krenimo od sedam kontinenata koji su nam svima poznati. Antarktik, Sjeverna Amerika, Europa, Južna Amerika, Azija, Australija i majka Afrika. Krenimo od osnova kako se određuje koja je površina zemlje kontinent. S obzirom da je površina Zemlje 71% prekrivena oceanima i morima, preostalih 29% pripada kopnu, kontinentima i otocima.

Afrika kao najstariji kontinent smatra se majkom svih kontinenata jer su se ostali kontinenti geološkim razvojem kroz milijune godina stvaranja Zemlje odvajali od Afrike. Koliko ima kontinenata u začetku stvaranja Zemlje možemo samo nagađati, a znanstvenici dokazivati. Naziv je Afrika dobila po narodu Afri iz današnjeg Tunisa u rimskom dobu i drugi je po veličini kontinent na Zemlji. Zanimljiva je činjenica da srednja paralela Afrike koja dijeli Afriku na jednake polovice, također je ta srednja paralela jednako udaljena od oba zemljina pola. Od Afrike jedino je veća Euroazija ako ova dva kontinenta gledamo u cjelini. Treći po veličini kontinent je Sjeverna Amerika.

Koliko ima kontinenata u nekim krugovima tvrde 6

Znanstvene rasprave i dokazivanja koliko ima kontinenata kontinuirano traju i uzimaju u obzir različite kriterije za određivanje broja kontinenata. Zapravo, sjetimo se opet osnova geografije i otkrivanja kontinenata kada su moreplovci otkrili Sjevernu i Južnu Ameriku. Također, u rimskom dobu nisu znali niti da postoji Australija.

Teorija o šest kontinenata jest malo zbunjujuća jer postoje dvije varijante definiranja i klasifikacije kontinenata. Prema jednoj teoriji šest kontinenata su navedeni sljedeći kontinenti: Euroazija, Antarktik, Afrika, Sjeverna Amerika, Južna Amerika i Australija. Prema toj teoriji da ima šest kontinenata Europa i Azija čine jedan zajednički kontinent jer zapravo tehnički gledano i nisu odvojeni niti morima ni oceanima, nego spojeni u jednu cjelinu.

Druga teorija koliko ima kontinenata koja tvrdi šest je klasificirala kontinente ovako: Europa, Azija, Amerika, Antarktik, Australija i Afrika. Ova teorija je spojila dvije Amerike u jednu jer su odvojene umjetno izgrađenim Panamskim kanalom. Svaka od teorija ima svoje obrazloženje i opravdanje zašto i kako klasificira kontinente.

Koliko ima kontinenata u nekim teorijama navode samo 5 pa čak i 4

Možda će vas iznenaditi činjenica koliko ima kontinenata ako vam kažemo da postoje teorije koje tvrde da ih ima pet, odnosno samo četiri. Ove dvije teorije su još više smanjile broj kontinenata i pojednostavnile sliku zemljine površine.

Teorija o pet kontinenata tvrdi da postoje sljedeći kontinenti: Europa, Australija, Amerika, Azija i Afrika. Prema ovoj teoriji Antarktik se uopće negira kao kontinent jer nije naseljen, barem ne stalno, dvije Amerike su spojene u jednu jer se ne priznaje umjetni prolaz izgrađen ljudskom rukom kao granica između kontinenata. Međutim ono što je zanimljivo jest da priznaju Europu i Aziju kao dva odvojena kontinenta iako imaju jako dugu kopnenu poveznicu.

Teorija o četiri kontinenta će vas još više zbuniti kad dobijete odgovor na vaše pitanje koliko ima kontinenata. Ova teorija klasificira kontinente ovako: Afrika-Euroazija, Amerika, Antarktik i Australija. Ova teorija priznaje Antarktik za kontinent, spaja Amerike, ali i spaja Afriku, Europu i Aziju u jednu cjelinu. Zapravo ima logike, dvije Amerike bi i bile spojene da nema Panamskog kanala, Afrika i Azija također na da nema Sueskog kanala, a Europa i Azija su ionako neodvojive.

Tagovi: