Koliko hrvatska ima otoka

Zanimljivosti

Koliko hrvatska ima otoka

Koliko hrvatska ima otoka, zemlja s tisuću otoka

Hrvatska je po mnogo čemu bogata zemlja gledajući prirodu. Svake godine naša zemlja svojim prirodnim ljepotama privlači mnogo turista, osobito na našu obalu. Što čini našu obalu toliko posebnijom od drugih? Uz čisto more, česti spoj prirode i mora, otoci su ono nešto što čine našu obalu itekako drugačijom. Koliko hrvatska ima otoka? Odgovor je više od tisuću, točnije 1244 otoka, grebena, i hidri koji su ostali nakon dizanja razine našega Jadranskog mora. Od toga je samo 50 otoka naseljeno. Naše bogatstvo otocima privlači razne turiste iz cijeloga svijeta. Kajakaši i jedriličari osobito vole otoke, nije bitno da li su manji ili veći. Mnogi otočki gradići oduševljavanju turiste sa svojim prekrasnim romantičnim ugođajima i opuštenim načinom života koji vlada među tamošnjim stanovnicima. Što još privlači turiste na naše otoke? Otoci često nude prekrasnu arhitekturu poput antičkih spomenika, umjetnosti klesane u kamenu ili drvu. Koliko hrvatska ima otoka, toliko i postoji posebnosti vezano za svaki otok.

Koliko hrvatska ima otoka, najpopularniji otoci

Na pitanje Koliko hrvatska ima otoka dali smo odgovor 1244, i naravno da su neki više popularni od drugih, a evo i razloga. Naveli smo kako svaki otok veže neku posebnost uz sebe, tako sigurno znate da je Brački kamen itekako popularan jer je ugrađen u razne gradove, ljetnikovce, kipove i to ne samo u Hrvatskoj i Italiji nego i diljem svijeta. Možda ste čuli mit da je Brački kamen također prisutan i u Bijeloj kući. Vrstan kamen i klesarska umijeća su otočke tradicije, kao i razni kameni putokazi na otocima i svjetionici. Danas u Hrvatskoj postoji još oko 15-ak svjetionika s posadom, i neki od njih su također uređeni za boravak i mogu se unajmiti, mnogi turisti koji vole robinzonski turizam će svakako isprobati. Cres je najveći otok u Hrvatskoj i savršen je za sve turiste koji žele boraviti u ugođaju spoja prirode i mora. Krk je jedan među najpopularnijim i najrazvijenijim otocima, također nosi naše kulturno-povijesno blago a to je Bašćanska ploča. Rab je otok koji je poznat po svom srednjovjekovnom festivalu i prostranim pješčanim plažama. Pag je otok čiji opis krasi njegov veličanstveni krajolik s gustim zelenim šumama, drevni gradovi, šljunčane plaže. Gore navedeni Brač je otok s najpoznatijom i najpopularnijom plažom u Hrvatskoj. Hvar je česti izbor kao otok za odmor onima koji žele iskusiti razne sportske aktivnosti i istraživati otočna sela. Mljet je otok poznat po tome što u sebi krije nacionalni park, na otoku su dva jezera i benediktinski samostan iz 12 stoljeća. Korčula, otok koji nudi ponešto za svakoga, od domaće povijesti i kulture do istraživanja netaknutih uvala i dobre hrane. Da idemo u opis Koliko hrvatska ima otoka ne bih bili tako brzo gotovi, ali svaki otok u Hrvatskoj ima nešto svoje što ga čini posebnim.

Koliko hrvatska ima otoka, kako upoznati Hrvatske otoke

Mnogi od nas su posjetili jedan ili više otoka na našoj obali, kao i naši turisti. Uz pitanje Koliko hrvatska ima otoka, mnogi se pitaju kako pobliže upoznati naše otoke? Otoke najbolje možete upoznati ako uzmete pješačke rute kroz otok ili se možete upustiti u biciklističku avanturu. Lošinj, Cres, Krk, Rab, Brač, Hvar, Vis, Mljet, Korčula sve su ovo otoci koji u svojoj ponudi imaju razne trekking rute ili biciklističke rute koje će vam pomoći upoznati otok i van njegovih gradova. Dok u gradu možete istražiti razne ostatke iz antičkih vremena, van njega možete osjetiti prirodne ljepote otoka. Aktivni odmor je zadnjih godina postao je sve popularniji, i u skladu s tim mnogi gradovi na našoj obali koji i nisu vezani za otoke su uvrstili razne ponude u svoj asortiman. Ako želite mir i godišnji na kojem možete ponešto naučiti i uživati u ljepotama prirode, otoci su svakako izbor za vas, imate na izboru preko tisuću njih. Koliko hrvatska ima otoka i da li se mogu svi istražiti? 1244 otoka, i svakako mogućnost za istraživanje velikog broja otoka.

Tagovi: