Koliko često dojiti bebu

Znanost

Koliko često dojiti bebu

Dva različita stava o tome koliko često dojiti bebu

Biološka činjenica je da je majčino mlijeko najzdravija hrana za bebu i izgradnju i jačanje bebinog imuniteta. Bilo je vrijeme kada je vladao poguban trend da majke ne doje, da im dojenje ne deformira tijelo i ne pokvari seksepil, iako je u pozadini možda bila namjera da se adoptirano mlijeko za bebe nametne tržištu. Iz istih razloga su nekada plemkinje upošljavale dojilje. Dojenju je u našem vremenu ponovo vraćeno njegovo bitno značenje za bebu i majku, a trenutno vladaju dva različita stava o tome koliko često dojiti bebu.

Stariji pristup zagovara satnicu dojenja, što možda nije dobro, jer neke bebe imaju mali želudac i češće su gladne. Iako je gledanje na sat komotnije od praćenja svih signala kod bebe, današnje mlade majke na pitanje koliko često dojiti bebu, spremno i sa smiješkom odgovaraju, kolikogod puta ona poželi. Dojenje prema rasporedu je možda lakše majkama, ali dojenje kada beba to traži je sigurno bolje za bebu.

Bebina dob također diktira koliko često dojiti bebu

Tek rođena beba tek uči sisati i treba češće dojenje, jer nema ni snage ni vještine najesti se tijekom jednog dojenja. U prvih 5 – 7 dana u majčinim prsima se stvara kolostrum koji još nije pravo mlijeko, ali je bogat imunoglobulinima, bjelančevinama, mastima, vitaminima i mineralima, što je prva imunološka obrana za bebu. Za nekoliko tjedana beba će svojski vući i brzo isprazniti i jednu i drugu stranu, ali svejedno može češće tražiti dojenje, čak do 12 puta dnevno, jer još uvijek ima mali želudac. Očito da bebina dob također diktira koliko često dojiti bebu.

Bebi sa tri i više mjeseci se trbuščić povečao, probavni sustav stabilizirao, može se više najesti tijekom jednog podoja, ponekada joj je dovoljna samo jedna strana, a povećavaju se i razmaci između dojenja. Majka višak mlijeka mora izdajati da ne bi dobila upalu prsa. Koliko često dojiti bebu staru šest mjeseci koja polako ispušta noćna dojenja, jer dulje spava u komadu, što je veliko olakšanje za majku.

Koliko često dojiti bebu koja će uskoro navršiti godinu dana

Prvih šest mjeseci dok je beba isključivo na majčinom mlijeku ima svoj ritam dojenja, a u drugih šest mjeseci majka polako uvodi prehranu hranom koju spravlja za svoju bebu od namirnica iz prirodnog organskog uzgoja. Ovisno o tome koliko se brzo beba prilagođava na promijenjenu prehranu, smanjivat će se i broj dojenja. Ipak, većina današnjih majki želi dojiti svoje bebe do godine dana i muči ih pitanje koliko često dojiti bebu koja će uskoro navršiti godinu dana i dalje koliko beba traži.

S uvođenjem promijenjene prehrane, majka može čak i izgubiti mlijeko na 2- 3 dana, zbog rjeđih dojenja, ali se mlijeko uglavnom vrati. Kada beba navrši godinu dana i krene u jaslice, to razdvajanje kod majki zna izazvati potpuni gubitak mlijeka, ali svejedno uvečer prije spavanja zna dati djetetu sisu za utjehu, ali se čini da je i majkama to utjeha i brisanje krivnje zbog razdvajanja. Generalni odgovor na pitanje koliko često dojiti bebu je, koliko želi.

Tagovi: