Koliko brzo raste kosa

Znanost

Koliko brzo raste kosa

Koliko brzo raste kosa je individualan proces

Koliko brzo raste kosa pitanje je koje zanima mnoge žene iz raznih razloga. Ponekad se dogodi da vam frizerka odreže više kose nego što ste htjeli ili skroz pogriješi frizuru, možda ste na žalost zbog nekih zdravstvenih razloga ostali bez kose ili je morali skratiti te je stoga interes o tome koliko brzo raste kosa potpuno jasan. Kosa načelno raste sporo te se smatra da mjesečno raste 1 do 1,5 cm.

Iako je to neki generalni prosjek, ne znači da je i kod vas to slučaj i obrnuto. Naime, na rast kose utječe veliki broj faktora, ali isto tako sve ovisi od osobe do osobe jer je brzina rasta kose na kraju dana ipak individualna. Na brzinu rasta kose moguće je donekle utjecati, no najvažnije ju je održavati zdravom jer samo zdrava kosa u konačnici može rasti i postati one duljine kakvu želite. U nastavku teksta donosimo neke savjete za održavanje zdravlja kose i njen rast.

Koliko brzo raste kosa ovisi o mnogim faktorima

Koliko brzo raste kosa ovisi o mnogim faktorima, krenuvši od zdravstvenog stanja pa sve do toga kako tretirate svoju kosu. Oštećena kosa koju se često boja jakim bojama koje sadrže velike količine amonijaka, koju se često izlaže većim izvorima topline kao što su redovita feniranja, peglanja kose ili kovrčanja iste vjerojatno će rasti nešto sporije.

Osim vanjskih faktora, koliko brzo raste kosa može ovisiti i o samom zdravstvenom stanju. Postoje neke bolesti zbog kojih kosa otpada ili zbog kojih slabi, zbog čega se ponekad također može činiti da ona sporije raste. Na žalost, neka stanja dovode do potpunog otpadanja kose, no i ta stanja znaju biti prolazna i dovesti do normalnog rasta kose. Hormoni također imaju velik utjecaj na rast kose, pogotovo kada su u pitanju trudnice koje najčešće zamjećuju da za vrijeme trudnoće njihova kosa raste brže. Hormoni štitnjače također mogu imati veliku ulogu u rastu i održavanju kose.

Koliko brzo raste kosa i kako pomoći ubrzati rast

Neki smatraju da koliko brzo raste kosa ovisi o prehrani, dok drugi smatraju da ovisi o preparatima koji se koriste na kosi. Koliko brzo raste kosa vjerojatno je samo rezultat svega ukupno, od prehrane pune vitamina i minerala pa sve do proizvoda koji ne štete kosi. Prehrana koja sadrži velike količine vitamina B smatra se povoljnom za pospješivanje rasta kose.

Osim prehrane, vitamin B postoji u obliku tableta koje uzimaju upravo oni ljudi kojima je želja imati zdraviju kosu koja će brže rasti, dok ujedno te tablete pozitivno djeluju i na rast i jačinu nokti. Osim što se rast kose pokušava pospješiti uz pomoć hrane, mnogi posežu i za raznim preparatima koji se reklamiraju da utječu na rast kose kao što su raznorazni šamponi. U svakom slučaju, prehrana puna proteina, vitamina i minerala u kombinaciji s prirodnim preparatima može pomoći pri održavanju kose zdravom i lijepom, što se u konačnici može odraziti i na brzinu rasta kose.

Tagovi: