Koliki su doprinosi na minimalnu plaću

Koliki su doprinosi na minimalnu plaću

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 11.12.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Koliki su doprinosi na minimalnu plaću? Kako je određen minimalac?

Pitanje plaće uvijek je vitalno kada ulazimo u novi radni odnos, a očekivano je da Vas uvijek zanima koliko ćete zaraditi za Vaš rad. Doprinosi u obliku zdravstvenog, mirovinskog i drugog nisu nešto čime se radnik mora zamarati, već je to više briga za poslodavca. Koliki su doprinosi na minimalnu plaću ovisit će najviše o tome koliki je trenutni minimalac. Ako pogledamo informacije o minimalnoj plaći u proteklih 10 godina, uočit ćemo da je ona danas puno veća nego 2010. godine. Tada je iznosila tek 400 eura, a danas iznosi 600 eura.

Zakon o minimalcu je jedan od onih zakona koji se vrlo često mijenja i vrlo lako je moguće da će i ovaj članak biti zastario unutar godinu dana. Oni koje zanima koliki su doprinosi na minimalnu plaću trebaju također znati razliku između bruto i neto plaće, kao i razliku između nominalne i realne plaće. Doprinosi su ključni u razlici između bruta i neta.

Koliki su doprinosi na minimalnu plaću? Što je bruto, a što neto plaća?

Poslodavac koji s Vama sklapa ugovor o radu za minimalnu plaću plaća doprinose u obliku mirovinskog, poreza i prireza. Koliki su doprinosi na minimalnu plaću ovisi o još više faktora, no nije laž ako kažemo da se oni kreću od 90 eura do 115 eura. Poprilično puno, zar ne? Bruto plaćom možemo nazvati sav novac koji ide za Vaš rad prije nego se obračuna porez i drugi doprinosi, a neto plaća je ono što na kraju sjedne na Vaš račun, Vama na raspolaganje. Kada idete na razgovor za posao, vrlo je bitno kod dogovora oko plaće pitati radi li se o bruto ili neto iznosu.

Oni koji ne znaju koliki su doprinosi na minimalnu plaću neće se ugodno iznenaditi kada su tražili plaću od primjerice 800 eura, a na kraju je na račun sjelo tek nešto preko 700 eura. Uvijek imajte na umu da je jedno realna plaća, a druga ona nominalna.

Koliki su doprinosi na minimalnu plaću? Koliko je zakon bitan u određivanju plaća?

Zakon određuje minimalnu plaću za puno radno vrijeme, no i dalje nije izuzetak da naiđete na poslodavca koji će ponuditi plaću nižu od minimalca. Koliki su doprinosi na minimalnu plaću odnosno tu plaću koju poslodavac nudi? Oni iznose nešto manje, no opet ne možemo reći jasno. U pravilu, takvih plaća u 2021. godini ne bi trebalo biti, premda ih neki poslodavci i dalje nude i ne pristaju na ništa drugo. Zakon određuje minimalnu plaću, ali poslodavci će argumentirati da oni ne mogu tu plaću dati u startu nikako i ne postoji nešto što Vi tu možete napraviti.

Doprinosi će Vam u tom slučaju biti manji, a realna plaća još manja. Koliki su doprinosi na minimalnu plaću najbolje ćete odgovoriti ukoliko pitate samog poslodavca od povjerenja. Možete također posjetiti službene stranice Ministarstva financija da biste se više informirali. U svakom slučaju, minimalna plaća je u porastu u Hrvatskoj već dobrih 10 godina, no to nije garancija da nećete nailaziti na poslove koji se plaćaju ispod tog iznosa.
Tagovi: