Kolhicin tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Kolhicin tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aktivna djelatna tvar kolhicin tablete je derivat šafrana

Tisućama godina je šafran korišten za prirodno liječenje gihta, gihtne artroze i obiteljske mediteranske groznice. Aktivna djelatna tvar kolhicin tablete je derivat šafrana, otrovnog jesenskog cvijeta, pa je kod uzimanja ovog lijeka najvažnije držati se propisanih doza, jer predoziranje može biti smrtonosno. Ove tablete u pravilnim dozama liječe upalne procese kod gihta, ublažavaju akutne napadaje bolesti i na neki način sprječavaju i preveniraju buduće napadaje, ali prevelike doze lijeka su jako toksične i po život opasne.

Nasreću kolhicin tablete se već nakon 4 – 5 sati izlučuje iz tijela putem urina i stolice, ali se aktivna tvar prije toga prenijela u krvotok odakle mobilizira obrambene bijele krvne stanice da s bore protiv upale. Ovaj lijek se obično i koristi za vrijeme akutne upale. Liječenje se počinje s najnižom dozom od 1 miligrama u akutnoj fazi, doza se može povećavati za 1 miligram kroz sat vremena, ali se ne smije prekoračiti doza od 8 miligrama na dan.

Kolhicin tablete se uzimaju s pauzama

Još je Paracelzus govorio da je razlika između otrova i lijeka upravo u dozi, sve je pitanje mjere. Kolhicin tablete se uzimaju s pauzama, do 8 miligrama dnevno ili do 12 miligrama po epizodi ili jednom napadaju, ali nakon toga je potrebno napraviti pauzu od barem tri dana, toliko je potrebno tijelu da iskoristi ljekoviti učinak lijeka i tijelu da se oporavi od lijeka koji može biti opasno toksičan, a predoziranje može biti smrtonosno.

Kolhicin tablete mogu imati ozbiljne nuspojave kao što su glavobolje, pospanost, bolovi u mišićima, mučnine, povraćanje, grčevi u crijevima, želučane smetnje, zatvor, proljev koji može biti opasan. Ako se pojavi dijareja lijek treba odmah prestati uzimati i treba se javiti svom liječniku. I bol u mišićima treba shvatiti ozbiljno jer uzrok može biti oštećenje mišića, pa je najbolje otići na hitnu pomoć. Ako uzimate druge lijekove ili drugo ljekovito bilje, vitamine i dodatke prehrani oni mogu promijeniti djelovanje kolhicina.

Kolhicin tablete nikako ne bi trebali koristiti s nekim drugim lijekovima

Interakcije među svim lijekovima koje uzimate umanjuju ili mijenjaju djelovanje nekih među njima. Raspravite sa svojim liječnikom kako postupati ako uzimate puno drugih lijekova za druge bolesti. Kolhicin tablete ne bi smjeli uzimati s nekim vrstama antibiotika, s antifungalnim lijekovima, s lijekovima protiv HIV-a, sa antidepresivima, jer svi ovi lijekovi mogu povećati razinu kolhicina u vašem tijelu i izazvati teže nuspojave. Isto upozorenje vrijedi i za neke prirodne lijekove od ljekovitog bilja.

Ako uz kolhicin tablete uzimate neke lijekove za kolesterol, neke antiaritmičke lijekove, lijekove za srce općenito, u povećanom ste riziku od nuspojava. U uputama o lijeku je i upozorenje na moguće alergijske reakcije na lijek uz teško disanje, oticanje jezika i otežano gutanje. U slučaju alergijske reakcije morate odmah pozvati hitnu pomoć i nemojte ovaj lijek više nikada koristiti. Sok od grejpa nemojte piti dok uzimate ovaj lijek. Lijek ne smiju uzimati trudnice, dojilje, bubrežni bolesnici i osobe s bolesnom jetrom.

Tagovi: