Kolestaza u trudnoći – uzrok, simptomi, liječenje

Kolestaza u trudnoći - uzrok, simptomi, liječenje

Kolestaza u trudnoći što je i uzroci

Kolestaza u trudnoći se javlja tokom trudnoće u drugom i trećem tromjesečju, a predstavlja usporni rad žučnog organa i protoka otpadnih tvari iz žučnog mjehura. Točni uzroci nisu sa sigurnosti potvrđeni, no smatra se da povišene razine hormona tokom trudnoće estrogena i progesterona dolazi do ove pojave bolesti.

No, uzroci kolestaza u trudnoći kao i izvan trudnoće mogu biti kamenac u žučnom cjevovodu, samo suženje žučnog voda, tumor, upala ili rak gušterače. Kod trudnica je najveći uzrok poremećaj hormona, ali uzrok može dolaziti i od jetre gdje jetrene bolesti mogu uzrokovati kolestaze. Jetra i žuč su usko povezane, pa ukoliko postoje problemi sa jetrom sigurno će se pojaviti problemi i sa žuči. Bolesti jetre, alkohol koji je doveo do ciroze jetre, hepatitis, masna jetra, te lijekovi mogu utjecati na bolest jetre.

Povećanje bilirubina u urinu upućuje na poremećaj koji treba posebno pratiti tokom trudnoće zbog osjetljivog stanja u kojem se trudnice nalaze i njihova beba u razvoju.

Kolestaza u trudnoći simptomi

Zbog pojave kolestaza u trudnoći bilirubin će se povećati u urinu i to je prvi simptom da nešto nije u redu sa žuči ili jetrom. Nepravilnim radom žuči ili jetre bilirubin će se nakupljati u organizmu i u koži te može uzrokovati žutu boju kože, no prije nego koža požuti žutilo će se pojaviti u bjeloočnicama.

Tamna mokraća će se pojaviti također zbog pojave bilirubina u urinu, a bijela stolica će također biti zbog nedovoljne koncentracije bilirubina koji je zaostao i nije se izlučio iz tijela. Masna stolica će se pojaviti kao simptom kao posljedica toga što nema dovoljno žuči koja će probavljati masnoće iz tijela.

Pretragama kao simptomi će se pojaviti i nedostatak vitamina A, D, K i E, a zbog nedostatka vitamina D može doći do lakih lomova kosti i bolova u kostima. Nedostatak vitamina K krv se neće dovoljno brzo zgrušavati, p aje moguće lako krvarenje. Svrbež kože je nešto što će trudnice osjetiti na dijelovima tijela gdje se koža širi, najprije na trbuhu zbog rasta bebe, ali svrbež može biti posljedica i kolestaza u trudnoći.

Kolestaza u trudnoći liječenje

Za dijagnosticiranje kolestaza u trudnoći biokemijskim pretragama u krvi će se izmjeriti koncentracija jetrenih proba, bilirubina i alkalne fosfataze koji su pokazatelji da li u tijelu postoje poremećaji rada žuči. Ukoliko je povišen bilirubin svakako je posljedica problema rada jetre i/ili žuči. Potrebno je napraviti i UZV abdomena ili CT abdomena kao neinvazivne metode dijagnostike da bi se sa sigurnosti dijagnosticirala kolestaza u trudnoći ukoliko postoji.

Liječenje kolestaza će ovisiti o uzroku koji je doveo do ovog stanja. Za liječenje simptoma poput svrbeži će se koristiti lijekovi koji umanjuju svrbež, a u trudnoći se mora posebno paziti koji se lijekovi propisuju. U slučaju nedostataka nekih od vitamina bit će potrebno te vitamine nadoknaditi umjetnim putem ili promjenom prehrane, a ukoliko se kroz stolicu izlučuje masnoća trebaju se provjeriti trigliceridi. Svakako kod ove bolesti će biti potrebno promijeniti prehranu i uvesti zdrave namirnice, jesti češće i u manjim obrocima, te ubaciti više povrća, voća i žitarica. Kod trudnoća ovo stanje nestaje nakon trudnoće i situacija se vraća u normalu.


Tagovi: