Kolecistitis (upala žući) – uzrok, simptomi, liječenje

Kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje

Kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje i što je Kolecistitis?

Temu Kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje možemo započeti s jednostavnim pitanjem što je to Kolecistitis? Riječ je o upali žučnog mjehura ili žučnjaka, stanje koje se još popularno zove i upala žuči. Navedeni mjehur je maleni organ koji se smjestio na našoj desnoj strani trbuha, gdje se ispod nalazi jetra. Uloga žući je u pravilu jednostavna, odstranjivanje svih toksina iz našeg organizma. Kada dođe do začepljenja samog žučnog mjehura radi lošije prehrane ili nakupljanja viška toksina, dolazi do pojave kristalizacije kolesterola i krene se stvarati žučni kamenac.

Navedeni kamenca tako može blokirati cijev koja vodi tvari i uzrokovati nastanak kolecistitisa. Kolecistitis zapravo nastaje nakupljanjem žuči koja kasnije izaziva upalu. Sama upala žuči može biti radi genetskih faktora, radi infekcije, i isto tako radi loše prehrane. Ukoliko se ne liječi kolecistitis će dovesti pacijenta do ozbiljnih i životno opasnih komplikacija. Nažalost liječenje navedenog problema često uključuje uklanjanje cijelog žučnog mjehura. Sada kada znamo što je kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje je sljedeća tema.

Kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje i zašto nastaje Kolecistitis?

Kolecistitis će nastati kada dođe do infekcije žučnog mjehura. Kod 90% bolesnika je tvrđeno da je do navedene infekcije došlo radi opstrukcije ili začepljenja voda sa kamencem. Navedeni žučni kamenci mogu biti oblika od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u promjeru. Upala žučnjaka može nastati i radi: Tumora, tumor će spriječiti normalni rad žuči i uzrokovati stvaranje nakupina koje će dovesti do kolecistitisa. Blokada kanala, sama izvijanja kao i ožiljci žučnih vodova može izazvati blokadu, točnije kolecistitis.

Kada pričamo o Kolecistitis (upala žuči) - uzrok, simptomi, liječenje važno je navesti da on navedenog problema pati svega 10 do 20 % stanovništva. Upala će se češće javljati kod žena iznad 40 godina, osobito kod onih koje pate od dijabetesa ili upale probavnih organa. Na temu Kolecistitis (upala žuči) - uzrok, simptomi, liječenje bitno je naglasiti i simptome. Sama upala će biti popraćena s osjećajem jakih i isprekidanih bolovima kod gornjeg djela trbuha, bol se pojavljuje pod desnim rebrenim lukom. Navedena bol će pojačavati samo s disanjem i kretanjem i isto tako se širiti do vrha desne lopatice. Bol se obično pojavi par sati nakon objeda. Nakon boli obično slijedi mučnina te povraćanje, kao i blagi porast temperature. Ponekad se može uočiti žutilo kože.

Kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje i kako izliječiti Kolecistitis?

Temu Kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje završavamo s načinima kako liječiti navedeno stanje. Samo liječenje kolecistitisa u mnogim slučajevima uključuje boravak u bolnici radi stabilizacije upale i radi operacije. Vaš liječnik će raditi na kontroliranju znakova i simptoma. Tretmani liječenja mogu isto tako uključivati: Dijetu, ponekad pacijentu nije dozvoljena konzumacija hrane i pića radi cilja smanjenja opterećenja upaljenog mjehura. Tekućina se prima preko infuzije. Antibiotici, ako je u pitanju bakterijska infekcija žučnog mjehura, tada koristite antibiotike koji su protiv infekcije. Lijekovi protiv bolova, analgetici mogu biti učinkoviti dok se sama upala ne povuče.

Akutna upala se najčešće liječi sa lijekovima, dok se kirurško liječenje preporučuje nakon što se infekcija smiri. Operacija uključuje odstranjivanje žuči ako se sama upala često ponavlja kod pacijenta. Za kraj na temu Kolecistitis (upala žući) - uzrok, simptomi, liječenje moramo se još zapitati da li postoji način kako možemo spriječiti navedenu upalu? Stručnjaci savjetuju da se preporučuje povećana konzumacija voća i povrća, smeđe riže i cjelovitih žitarica, isto tako se preporučuje piti gorke napitke koji pridonose boljoj probavi. Potrebno je izbjegavati pretjerano masnu i slatku hranu.


Tagovi: