Što je kolagenoza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je kolagenoza - uzrok, simptomi, liječenje

Kolagenoza - uzrok

Kolagenoza je autoimuna bolest gdje vlastito tkivo tijela vidi svoj imunološki sustav kao strano tijelo. Ovo je ozbiljna bolest vezivnog tkiva jer on može istovremeno zahvatiti više organa. Pošto u ovom slučaju imunološki sustav brani tijelo od svojeg vlastitog tijela, to može dovesti do povećanja zgrušavanja krvi. Uzrok kolagenoze još nije u potpunost utvrđen. No, povezuje se pojava kolagenoza i nasljednih čimbenika kod oboljelih pacijenata. Najčešće su žene pogođene s ovom bolešću, te visoka razina stresa isto tako dovodi do pojave ove bolesti vezivnog tkiva. S druge strane, virusna bolest u samo veoma rijetkim slučajevima dovodi do razvoja ove bolesti. Kako bi se napravila dijagnoze kolagenoze, obično je potreban dulji boravak u bolnici. Prvo se mora izvaditi krv kako bi se testirala u laboratoriju. Potom će biti potrebni razni pregledi. Prvo rendgen prsnog koša, zatim ultrazvuk pregleda pluća gdje se ujedno procjenjuje srce. I na kraju se testiraju plućne funkcije i kod neurologa se ide na procjenu živčanog sustava. Naravno, ovdje ovisi koji su dijelovi tijela kod Vas zahvaćeni.

Kolagenoza - simptomi

Kolagenoza na početku pokazuje jednake simtpome kao i neke druge bolesti. Na početku Vas zahvati groznica i dolazi do naglog gubitka kilograma. Kroz ovaj period tjelesna temperatura ostaje cijelo vrijeme jednako visoka, no rijetko kada temperatura premaši vrijednost od 38.5 Celzijevih stupnjeva. Na kraju groznica prijeđe u bolest, gdje se počinju javljivati drugi simptomi. Najčešće se razvije takozvana sicca simptomatologija, a to su suhoća usta i očiju, te dodatno kod žena dolazi do vaginalne suhoće. Kolagenoza i njen glavni simptom je takozvani Raynaudov fenomen, a to su plavi i natečeni prsti, te pojava boli, utrnulosti i paralize. Ovi simptomi mogu utjecati i na zglobove i kosti, no to ovisi o težini i vrsti bolesti. U nekim slučajevima se može pojaviti i ekcem na rukama i nogama, što može biti popraćeno s parestezijom i boli. Kod lupus eritematozu se mogu pojaviti promjene na koži i ciste na nepcu, te koža može početi biti osjetljivija na sunce.

Kolagenoza - liječenje

Ukoliko već jedno vrijeme imate jedno te iste simptome, poput suhoće usta i bol u zglobovima, te ne povlače se od sebe i nisu povezani s nekim drugim stanjem, lako moguće da patite od kolagenoze. No, pravi odgovor možete potražiti od svojeg liječnika opće medicine koji će Vam napraviti detaljniju dijagnozu. Kolagenoza je ozbiljna bolest, te čim primijetite neke prve znakove, morate odmah reagirati. U rizičnoj skupini se nalaze ljudi koji imaju hormonalni poremećaj, pod stalnim su stresom i pritom su ženskog spola. Kako bi se ublažila kolagenoza i njeni simptomi, prvo se mora terapija prilagoditi prema potrebama pacijenta. Ne bude svaki pacijent imao iste probleme i simptome, stoga se terapija prilagođava prema pacijentu kako bi bila efektivna. Uglavnom se primjenjuje terapija s lijekovima, od čega se kortizon često koristi na početku terapije. Ukoliko su neki organi bili napadnuti tokom ove bolesti, onda se mora provesti imunosupresivno liječenje gdje se pojedinačni procesi imunološkog sustava moraju potisnuti.


Tagovi: